Voeding…..geloof jij alles wat ze zeggen? Wees kritisch!

Nieuwtjes / Blog

Voeding…..geloof jij alles wat ze zeggen?  Wees kritisch!

Ik niet. Ik geloof het van niemand, maar Juglen Zwaan komt aardig in de buurt van wat ik ervan denk. Alhoewel ik vind dat mensen alleen geen brood moeten eten als ze er niet tegen kunnen. Je kunt het ook overdrijven.

Hieronder weer een goed verhaal met zeer kritische bewoordingen over onze voeding.

Lees verder!!!!!!!!

Voeding of vulling?
door Juglen Zwaan

Voeding geloof jij alles wat ze zeggen? Wees kritisch!

 

Beste lezer,

Over voeding: Deze week is duidelijk geworden dat de meeste Nederlanders de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten en fruit niet halen. Nu het Voedingscentrum de norm heeft verhoogd is de situatie er niet beter op geworden. Hoe komt dit en wat kunnen we hieraan doen?

We staan onder maximale invloed van de commercie en de voedingsindustrie. Voedselpsychologen hebben feilloos in kaart gebracht waar we geen weerstand tegen kunnen bieden. Van gekleurde M&M’s eet je meer dan M&M’s van één kleur. Sterker nog, van M&M’s met pinda eten we weer meer dan zonder. De reden is, dat een M&M met een nootje minder snel verveelt. Voedseltechnologen spelen met textuur, smaak, kleur, geur, krokantheid etc. waardoor we te veel eten van het slechte en te weinig van het goede.

Op de site van het Voedingscentrum heb ik na het invullen van mijn gegevens een persoonlijk dagmenu gekregen. De grote basis bestaat uit tarwe in de vorm van brood en pasta. Stel dat ik ervoor zou kiezen om deze bron van koolhydraten te halveren, dan moet ik het toch ergens mee aanvullen. Dat zou ideaal met groenten en fruit kunnen. Strikt genomen is brood bewerkt voedsel, want er heeft heel wat plaats moeten vinden om het eetbaar te maken. Granen zijn van nature niet bedoeld om op te eten, maar om verspreid te worden over de aarde om de overleving van het gewas veilig te stellen.

Wanneer we minder onnodige koolhydraten in huis halen, zoals koek en snoep en deze vervangen door oervoeding dan zijn we heel goed bezig. Dit is voor veel mensen wel bekende materie.

Alleen niet iedereen weet dat we veel voedsel eten met verborgen loze koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn ontbijtkoeken, ontbijtgranen, vruchtendrank, vruchtenyoghurt, sauzen en dressings. Toch hangt er een zweem van gezondheid om die producten. Hoe zou dat komen?

Op veel van de eerder genoemde producten bevindt zich het “Ik Kies Bewust” logo. Dit logo is goedgekeurd door de overheid. Het Voedingscentrum wordt naar eigen zeggen gesubsidieerd door de overheid. Het probleem is, dat de overheid weer in handen is van de lobbyisten. Met name Brussel wordt op dit moment overspoeld door lobbyisten. Het “Ik Kies Bewust” logo is door Unilever zelf bedacht, laten we zeggen dat de slager z’n eigen vlees keurt. Op het inschrijvingsadres bij de Kamer van Koophandel van het “Ik Kies Bewust” logo, blijkt Unilever te zitten. De Consumentenbond vond het ook vreemd dat er gezonde logo’s op pizza’s, cola en chips aanwezig zijn en heeft een uitgebreid artikel aan deze ernstige excessen besteed. Tot mijn verbazing is de Stichting boos geworden en deze haalt nu alle truken uit de kast om het tegendeel te bewijzen.

De eerste truc die de Stichting van het vinkje probeerde, was om professor en hoogleraar Kees de Graaf naar voren te schuiven. Deze professor vond het schandalig dat de Consumentenbond het hele verhaal zo negatief aan het ‘framen’ is. Maar wat bleek: deze man zit zelf in de commissie van de Stichting. De tweede truc die de Stichting wist te melden, is dat volgens de stichting GfK ruim 95% van de mensen het logo inmiddels herkent op de producten als symbool voor minder zout, suiker of vet. We hebben alleen niets aan symbolen en dus ook niet aan dat verweer. We hebben wel iets aan voeding die echt puur natuur is en onbewerkt. De producten van Unilever zijn altijd bewerkt. Ik vind het onbegrijpelijk dat het Voedingscentrum dit kan ondersteunen.

Natuurlijke voeding bevat duizenden stofjes die ons lichaam voeden. Bewerkte voeding bevat slechts een handjevol voedingsstoffen, waardoor we niet werkelijk gevoed worden. In feite is de voeding van Unilever vulling in plaats van voeding. Ik ben blij dat de Consumentenbond dit logo heeft doorzien. Dat ook de politiek de werkwijze van de Stichting Ik Kies Bewust accepteert, laat zien hoe krachtig en machtig de lobbyisten zijn.

Het beste is om te kiezen voor voeding waar helemaal geen logo op staat. Groenten groeien niet met een etiket erop. Enige tijd geleden is geprobeerd om een stoplichtsysteem in te voeren met de ingrediënten van supermarktproducten. Dit systeem zou eindelijk de vloer aanvegen met de trucjes van de industrie. Helaas is het er toen niet gekomen door slinkse tactieken van de industrie. Zembla had er in die tijd een mooie uitzending over hoe lobbyisten dit voor elkaar hebben gekregen.

We kunnen de politiek hierin dus niet vertrouwen, maar onszelf des te meer. Ik raad aan om daarom zoveel mogelijk je eigen logica toe te passen en op onderzoek uit te gaan. Ik heb in het verleden de leugens van de industrie geloofd, maar door schade en schande ben ik wijzer geworden. Hopelijk kan ik wat van mijn pareltjes delen en zo voorkomen dat je in dezelfde valkuilen stapt. Ook hier blijf ik zeggen: onderzoek alles, behoud het goede en blijf kritisch. Soms kom ik erachter dat iets net weer anders zit dan gedacht en leer ik weer bij. Dan kan het lastig zijn om oude denkbeelden op te geven en nieuwe te omarmen, maar mijn voorliefde voor vooruitgang is te groot om stil te blijven staan. Hopelijk worden ze in Den Haag wakker, wordt het Ik Kies Bewust logo opgeheven en komt het stoplichtsysteem in werking. Ik denk dat de winsten voor de industrie zullen dalen, maar hopelijk zullen stijgen voor de land- en tuinbouw. Zo komen we vast dichter bij de norm van 250 gram groente per dag…

Een gezonde week,
Juglen Zwaan