Jay-Z’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Rapper en muziekproducent Jay-Z, vooral bekend bij de wereld onder zijn professionele naam, werd geboren als Shawn Corey Carter op 4 december 1969 in Brooklyn, New York City. Jay-Z’s artiestennaam is ontstaan uit een combinatie van zijn jeugdnaam, Jazzy, en de naam van zijn mentor, rapper Jaz-O. Zijn interesse in muziek begon toen zijn moeder hem een boombox cadeau deed voor zijn verjaardag, en hij begon later teksten te schrijven en freestyle te doen. Hoewel hij al tegen het einde van de jaren 1980 had opgetreden, kwam Jay-Z’s muziekcarrière pas halverwege de jaren 1990 van de grond. In 1996, na de release van zijn eerste single, “In My Lifetime”, maakte de rapper zijn eerste album dankzij het nieuw opgerichte onafhankelijke label Roc-A-Fella Records (dat hij mede oprichtte). Gerede twijfel debuteerde in de hitlijsten met positieve recensies en hoge verkopen, verdiende uiteindelijk de platina status en stuwde Jay-Z naar roem.

Jay-Z’s tweede album kwam uit in 1997, getiteld In mijn leven, Vol. 1, en presteerde beter dan zijn voorganger in de verkoop. De plaat werd snel gevolgd door drie andere succesvolle albums: Vol. 2… Hard Knock Leven (1998), dat Jay-Z’s best verkochte album werd en hem de Grammy Award voor Best Rap Album opleverde, Vol. 3… Het leven en de tijden van S. Carter (1999) en De dynastie: Roc La Familia (2000). In 2001 bracht hij De Blauwdruk, tot kritische en commerciële bijval. Nog een album in de serie, De Blauwdruk²: Het Geschenk &De Vloek (dit keer een dubbelalbum) kwam uit in 2002. Datzelfde jaar bracht Jay-Z zijn eerste gezamenlijke studioalbum uit, Het beste van twee werelden samen met zanger R. Kelly. Het Zwarte AlbumJay-Z’s achtste studioalbum, verkocht meer dan 3 miljoen exemplaren in de VS toen het in 2003 in première ging. Hij hield ook een “pensioenfeest” concert in Madison Square Garden, NYC. De show werd de focus van zijn documentaire film over zijn leven, Fade naar Zwart. In 2004 bracht Jay-Z zijn tweede gezamenlijke plaat uit met R. Kelly, Onafgemaakte zaken.

In 2004 werd Jay-Z de president van platenlabel Def Jam Records en nam ook de volledige controle over Roc-A-Fella Records, dat ook een filmdivisie had opgenomen. In 2006 bracht hij zijn comebackalbum uit, Koninkrijk Kom, dat een van de best verkochte albums van de artiest werd, gevolgd door Amerikaanse Gangster in 2007. Jay-Z was de headliner van verschillende Europese festivals in 2008, met name Glastonbury Festival in het Verenigd Koninkrijk, evenals het O2 Wireless Festival in Londen en andere evenementen in Noorwegen en Denemarken. Later kondigde hij het debuut aan van een nieuw album, De Blauwdruk 3, die uitkwam in 2009. Datzelfde jaar verliet Jay-Z Def Jam en tekende een miljoenencontract met entertainmentbedrijf Live Nation, waaronder hij later zijn eigen platenlabel, Roc Nation, zou vormen.

In 2011 bracht Jay-Z samen met collega-rapper en oude vriend Kanye West het gezamenlijke album uit. Bekijk de troon tot positieve recensies en recordbrekende verkopen. Zijn twaalfde studioalbum, getiteld Magna Carta Heilige Graal, kwam uit in 2013 en leverde hem negen nominaties op bij de Grammy Awards van 2014. Gedurende zijn carrière heeft Jay-Z samengewerkt, geproduceerd of nummers geschreven voor andere artiesten in de industrie, zoals Rihanna, Drake, Justin Timberlake, U2, Coldplay, Alicia Keys en nog veel meer. Hij heeft ook bijgedragen aan de solocarrière van zijn vrouw Beyoncé, te zien op het nummer “Drunk in Love”, dat uiteindelijk een Grammy Award won in 2016.

In 2017 ging Jay-Z in première 4:44, via Roc Nation en Universal Music Group, en een jaar later gepresenteerd Alles is liefde, in samenwerking met Beyoncé. Die laatste won in 2019 de Grammy voor Best Urban Contemporary Album. In 2021 werd Jay-Z opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. Eennaast zijn uitstekende muziekcarrière heeft Jay-Z andere zakelijke ondernemingen gedaan en een indrukwekkende investeringsportefeuille vergaard, met een kledingmerk, een luxe sportbarketen, een merk voor alcoholische dranken, een Noors technologiebedrijf, Amerikaanse sportteams en online lifestylemagazines. Jay-Z wordt beschouwd als een van de best verkochte en meest succesvolle muziekartiesten over de hele wereld, met het record voor de meest nummer één albums van een soloartiest op de Billboard 200 en ook een van de meest Grammy Award-winnende artiesten.