Gesprekstherapie tegen stress

Gesprekstherapie tegen stress, counseling in Leidschendam

foto gesprekstherapie

Het is mogelijk om gesprekstherapie of counselling te volgen als je daar behoefte aan hebt. De manier waarop dat gebeurt is afhankelijk van wat je wilt, welk probleem het betreft of welke vraag je mee komt.

Wat is counseling?

Counseling is een vorm van gesprekstherapie die op elk gewenst moment ingezet kan worden als er problemen zijn in het dagelijks functioneren.
Dit kan een concreet probleem zijn , maar ook een (spirituele) levensvraag.

Het probleem kan op allerlei terreinen liggen. Vaak ontstaan problemen door stresssituaties (stress-counselling), thuis of op het werk. Elk ander probleem leent zich in principe voor counselling. 

Soms is het iets waar je zomaar plots tegenaan kan lopen en geen weg mee weet. Soms is het iets waar je al jaren mee rond loopt, maar je omgeving niet mee kan of wil belasten of wat je je omgeving niet wilt vertellen.
Soms is je omgeving juist de oorzaak van de ontstane situatie, vind je zelf.

Soms heb je het gevoel dat je eens met iemand zou willen praten over je leven. Misschien zelfs zonder een bepaalde doelstelling. Soms heb je misschien behoefte aan verdiepende gesprekken over het leven en hoe jij jou leven beleeft of wat je anders zou willen. Dit kan ook een spirituele lading hebben en wil je diepgaand praten over het proces van bewustwording dat iedereen in meer of mindere mate doorloopt.

Als het een probleem betreft gaat het ongeveer als volgt:
Samen met de gesprekstherapeut/counsellor breng je het probleem in kaart, zoek je, met behulp van je eigen talenten en mogelijkheden, naar een oplossing. De oplossing kan liggen in dingen in je leven veranderen of juist anders met zaken leren omgaan. Niet altijd is het mogelijk je omstandigheden te veranderen. De counsellor lost dus niet jouw problemen op, je doet het uiteindelijk zelf. Je wordt daarbij uiteraard geholpen, wordt gestimuleerd om over je probleem of levensvraag na te denken en krijgt soms oefeningen mee naar huis (bijvoorbeeld om dingen op te schrijven). Met helderheid en rust kan je je levensweg weer vervolgen.

Een gesprekstherapeut/counsellor mag geen medicijnen voorschrijven.

Het specifieke van een counsellor is dat hij open is, oprecht, goed kan luisteren (en niet oordeelt), empathie (inlevingsvermogen) heeft, je accepteert en respecteert zoals je bent en non-directief is. Dat betekent dat hij niet zegt WAT je moet doen of HOE je het moet doen. Je bespreekt samen je probleem en je maakt ZELF dan de keuze wat je eraan wilt gaan doen.

Samenvattend: De gesprekstherapeut/counsellor neemt geen verantwoordelijkheid voor het probleem of de situatie over, geeft geen garanties, maar helpt de cliënt zichzelf te helpen en gaat dus uit van de kracht van de cliënt zelf.

In mijn praktijk behandel ik geen psychiatrische problemen, seksuele problemen en ook geen relatietherapie met 2 personen, wel enkelvoudige relatietherapie.

counseling

Gedicht: Luisteren

Als ik je vraag naar mij te luisteren en
Jij begint mij adviezen te geven,
Dan doe je niet wat ik vraag.
Als ik je vraag naar mij te luisteren
En jij begint mij te vertellen,
Waarom ik iets niet zo moet voelen
als ik voel,
Dan neem je mijn gevoelens niet serieus.
Als ik je vraag naar mij te luisteren
En jij denkt dat jij iets moet doen
Om mijn probleem op te lossen
Dan laat je mij in de steek,
Hoe vreemd dat ook mag lijken.
Dus, alsjeblieft, luister alleen maar naar me
En probeer me te begrijpen.
En als je wilt praten,
Wacht dan even en ik beloof je
Dat ik op mijn beurt naar jou zal luisteren.

Leo Buscaglia.

Voor wie?

Voor iedereen die een luisterend en begripvol oor zoekt, zijn gevoelsleven ten opzichte van het probleem wil en durft uit te diepen en die uiteindelijk geholpen wil worden zijn weg opnieuw te hervinden. Uiteindelijk is en blijft de cliënt verantwoordelijk voor zijn eigen daden, maar kan hij door het uitdiepen van zijn probleem inzicht verwerven en kan de counsellor/therapeut hem helpen een actieplan op te stellen, waardoor hij op eigen kracht weer verder kan.Soms wordt iemand zich pas bewust van het feit dat er iets moet gaan veranderen, doordat het lichaam gaat protesteren met lichamelijke klachten.

counceling05

“Als we een intense,krachtige emotie ervaren en die onderdrukken, gebeurt er iets met de cellen in ons lichaam en neemt de kans op ziekte toe.”Uit: ons celgeheugen.

Er wordt uitgegaan van het idee dat elk mens uniek is met eigen talenten en karaktereigenschappen en dat deze kunnen worden aangewend om het probleem om te lossen.

“Accepteer jezelf zoals je bent,met al je talenten en gebreken, dat biedt je de beste kans om te groeien naar een liefdevol iemand”

Door wie

Yvonne Verhaar, therapeut, yogadocent, zwangerschapsyogadocent, meditatiedocent, Reiki Master. Ik werk met veel passie en plezier. Mijn praktijk is mijn levenswerk en roeping.

De visie en instelling van Yvonne

Dit is hoe ik werk met mensen en hoe ik tegen mijn taak als therapeut en counsellor aankijk:
Ik vind persoonlijk contact heel belangrijk. In deze maatschappij zijn vele mensen op zoek naar een luisterend oor. Dat wil ik mensen graag bieden. Daarnaast probeer ik met al mijn kennis maar ook met mijn intuïtie oplossingen aan te dragen voor problemen waar mensen mee komen.
Bij counselling is het echter zo, dat iemand wordt uitgedaagd en begeleid, om zelf tot een oplossing te komen. Dit verschaft over het algemeen veel meer inzicht en brengt meer persoonlijke ontwikkeling, dan dat de counsellor je de oplossing op een presenteerblaadje aanreikt.In andere vormen van gesprekstherapie kan er meer coachend worden opgetreden. Het probleem oplossen doet de persoon uiteindelijk zelf.

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen (lichamelijk en geestelijke) gezondheid en voor je eigen leven is in mijn optiek heel belangrijk. Ik zie de relatie tussen cliënt en therapeut als een gelijkwaardige. Ieder heeft zijn eigen kennis en kunde en vooral in een prettige samenwerking kun je zo uiteindelijk veel bereiken.
Ik heb de afgelopen jaren veel opleidingen gedaan om steeds weer mijn kennis en kunde te verbreden en te verdiepen.Ik ben van mening, dat wanneer men meerdere disciplines van de alternatieve of complementaire geneeskunde beheerst, men mensen beter kan helpen en begeleiden, hetzij door per cliënt te bepalen wat de beste therapiemogelijkheid zou zijn, hetzij door verschillende disciplines te combineren waardoor de kans op resultaten toeneemt. Ook is doorverwijzen naar een collega soms makkelijker als je van veel soorten therapieën op de hoogte bent.

Verder is er in de praktijk voor ieder wat wils: van high-tech metingen tot spiritualiteit. Een combinatie van beide is ook mogelijk indien gewenst (dit wordt zelfs veel toegepast omdat veel mensen dit een ideale toepassing vinden).Ik doe mijn werk met heel veel liefde en passie en voel dat dit de weg is voor mij: om anderen op deze manier dienstbaar te zijn en zelf daar ook weer heel veel van te leren.

Voel je welkom!

Mijn grootste vervulling ligt in het uitvoeren van de taak waarvoor ik met hart en ziel gekozen heb “

                                                                                 Yvonne

Vertrouwelijkheid

Die is voor 100% gewaarborgd. Counsellors houden zich net als artsen aan de ethische code.
Er is één deel wat afhangt van de counsellor, namelijk wat hij doet als de cliënt 1) de wet overtreedt of 2) een gevaar is voor anderen of voor zichzelf. Zelf zal ik alleen in het laatste geval overwegen of ik hulpinstanties of huisarts inschakel. Mijn argument daarvoor is dat net zo goed als iedereen recht heeft op een advocaat, iedereen ook recht heeft op een vertrouwenspersoon en recht heeft op zijn eigen beslissingen in het leven. De cliënt blijft verantwoordelijk voor zijn eigen leven en daden. Een counsellor neemt die verantwoordelijkheid nooit over.

counceling

Verwijzing

Er is geen verwijzing nodig. U kunt zonder verwijzing een afspraak maken. Gebruik hiervoor het formulier onderaan deze pagina.

Waar

Praktijk Body Mind & Spirit
Yvonne Verhaar
Kastelenring 9
2261 HB Leidschendam

Kosten

Gesprek van 3/4 tot maximaal 1 uur € 55,-
Bij uitloop van meer dan 10 min. wordt het uurtarief van 55 euro per uur opnieuw gehanteerd.

Let op: Als na het kennismakingsgesprek blijkt dat ik niet van betekenis voor je kan zijn, zal ik je doorverwijzen naar collega’s of naar de huisarts voor advies.
Je bent wel gehouden aan de prijs van het consult voor dat gesprek.

Meer informatie over: Gesprekstherapie

Gelijk een afspraak maken voor een consult? 

Wil je een afspraak voor een consult maken  of heb je een vraag? Vul dan nu onderstaand contactformulier in en ik neem contact met je op.