Bleke mensen sneller vitamine D-tekort

Voeding

Bleke mensen sneller vitamine D-tekort

met dank aan www.gezondheidsnet.nl

BAARN – Mensen met een bleke huid, die gevoelig zijn voor zonnebrand, zouden vitamine D-supplementen moeten slikken. Dat concluderen Britse onderzoekers op basis van onderzoek.

Zelfs bij veel blootstelling aan zonlicht, zijn mensen met een bleke huid niet in staat om voldoende vitamine D aan te maken. Daarbij kan een te veel aan UV-straling huidkanker veroorzaken. Vandaar dat nog meer zonlicht ook niet de oplossing is voor het vitaminetekort.
Onderzoek

Een onderzoeksteam van de University of Leeds bestudeerden 1200 mensen. Bij 730 deelnemers was het vitamine D-gehalte lager te laag. Het gros van deze groep had een bleke huid met sproeten.

Supplementen

Voor bepaalde groepen wordt het gebruik van vitamine D-supplementen nu al aanbevolen. Het gaat hierbij onder andere om mensen met een donkere huid, mensen die hun hele lichaam bedekken, oudere mensen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven en mensen die de zon vermijden.

Gebaseerd op de resultaten van dit onderzoeken zouden mensen met een bleke huid aan deze lijst toegevoegd moeten worden.

Productie

Vitamine D is van belang voor de gezondheid van de botten en tanden. De meeste mensen krijgen voldoende van deze vitamine binnen door blootstelling aan UV-straling. Kleine hoeveelheden vitamine D zijn ook terug te vinden in vette vis en zuivelproducten.

Het is te vroeg om alle mensen met een bleke huid te adviseren om supplementen te gebruiken. “Het is lastig om een advies te geven dat op iedereen van toepassing is.”, aldus hoofdonderzoeker Julia Newton-Bishop.

Door: Annemieke Hoogland
Bronnen: BBC