Oude moeders krijgen zware baby’s

Artikelen over Gezondheid en voeding

Oude moeders krijgen zware baby’s

ROTTERDAM – Oudere moeders hebben meer kans om een zware baby te krijgen dan jonge moeders. Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC in Rotterdam onder 8.500 Nederlandse vrouwen. Het gewicht van een pasgeborene kan van invloed zijn op zijn gezondheid. Zo hebben zware baby’s een grotere kans om obesitas te ontwikkelen. 

Zwangerschap, geboorte, bevalling, zware baby, overgewicht, moeder, oud, obesitas

De gemiddelde pasgeborene weegt zo’n zeven pond (3500 gram). Een baby van vijf pond (2500 gram) of minder wordt gezien als licht, een zware baby weegt negen pond (4500 gram) of meer.

Van de baby’s van de onderzochte vrouwen was één op de twintig licht en één op de twintig zwaar. Maar liefst 10 procent van de onderzochte vrouwen boven de 40 jaar kreeg een zware baby. Van de moeders onder de 25 jaar was dat maar 3 procent.

Volgens de onderzoekers is het geboortegewicht van een baby afhankelijk van de afkomst, het opleidingsniveau en de levensstijl van de jonge moeder. Waarom oudere vrouwen zwaardere baby’s krijgen, weten ze echter niet.

Mogelijk speelt het lichaam van de moeder een rol. Om dat aan te tonen is meer onderzoek nodig. De wetenschappers benadrukken dat, naast leeftijd, ook andere factoren van invloed zijn op het gewicht van de baby, zoals alcoholgebruik, roken en het gewicht van de moeder.

Door: Franca van Dalen
Bron: Erasmus Universiteit Rotterdam