Zwitserland heeft zojuist voor het homohuwelijk gestemd en de wettelijke geslachtsveranderingen versoepeld

Zwitserse wetgevers stemden vrijdag om het homohuwelijk te legaliseren en transgenders toe te staan hun wettelijke geslacht te veranderen door een verklaring af te leggen, wat een grote stap voorwaarts betekent voor LGBT + -rechten in het land, aldus campagnevoerders.

De homohuwelijkswet zal waarschijnlijk volgend jaar in een landelijk referendum worden getest voordat deze van kracht wordt, maar rechtenactivisten zeiden dat ze verwachtten dat het de steun van de bevolking zou krijgen.

“Dit is niet alleen een mijlpaal in de strijd voor de rechten van de Zwitserse LGBT-bevolking, maar ook een belangrijke overwinning voor hun waardigheid, hun acceptatie en hun inclusie in de samenleving”, aldus Marriage For All, een campagnegroep, op haar website.

Zwitserland was achtergebleven bij andere delen van West-Europa op het gebied van LGBT + -rechten, waarbij politieke instellingen de neiging hadden conservatiever te zijn dan het publiek.

Een wet die lesbiennes, homo’s en biseksuelen beschermt tegen discriminatie werd pas eerder dit jaar aangenomen.

Volgens de wetgeving die vrijdag door het parlement is goedgekeurd, kunnen transgenders hun geslacht op identiteitsdocumenten wijzigen door een verklaring af te leggen bij de burgerlijke stand.

Dat zou Zwitserland het achtste Europese land maken dat transgenders toestaat om legaal van geslacht te veranderen zonder de betrokkenheid van een arts of een rechtbank, in wat bekend staat als “self-ID”, volgens belangenbehartigingsgroep Transgender Europe.

De minimumleeftijd voor het legaal veranderen van geslacht zonder toestemming van de ouders werd vastgesteld op 16 jaar, wat kritiek opleverde van voorstanders van transrechten.

Zij merkten op dat op dit moment naamswijzigingen en medische behandelingen in verband met de overgang van geslacht geen ouderlijke toestemming vereisen voor kinderen jonger dan 16 jaar.

“Aan de ene kant zijn we super blij dat er deze wettelijke gendererkenning zal zijn op basis van zelfbeschikking, in een zeer snelle en eenvoudige procedure,” zei Alecs Recher, het hoofd van juridische diensten bij Transgender Network Switzerland, een belangenbehartigingsgroep.

“Maar aan de andere kant is het een grote stap terug voor mensen onder de 16,” vertelde hij de Thomson Reuters Foundation,

Volgens de huidige regels moeten zowel kinderen als volwassenen een verzoek indienen bij een rechtbank om van geslacht te veranderen, zei Recher, wiens organisatie transgenders ondersteunt via de juridische procedure, die tot 1.000 Zwitserse frank ($ 1.130) kan kosten.

Zwitserland wordt het 29e land dat het homohuwelijk toestaat, als de wet – die ook lesbische paren laat zwanger worden met behulp van spermadonatie – van kracht wordt.

Tegenstanders hebben 100 dagen de tijd om de 50.000 handtekeningen te verzamelen die nodig zijn om een referendum uit te lokken.

Een enquête in opdracht van een homo-belangenbehartigingsgroep Pink Cross in februari toonde aan dat meer dan 80% van de Zwitsers het homohuwelijk steunt, wat suggereert dat de wet van kracht zou worden, zelfs als tegenstanders genoeg handtekeningen verzamelen om een referendum te forceren.

(Verslag door Rachel Savage @rachelmsavage; Montage door Helen Popper. Opnieuw gepubliceerd met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org)