Zwarte teennagels krijgen van hardlopen of lopen

Zwarte teennagels krijgen van hardlopen of lopen
Jonge vrouw die haar pijnlijke voet masseert tijdens het sporten. Running Sport en oefening blessure concept.

spukkato / Getty Afbeeldingen


  • Oorzaken
  • Behandeling
  • Een teennagel verliezen
  • Preventie
  • Andere oorzaken van zwarte teennagel

Aan het einde van een lange wandeling of run, kunt u merken dat een teennagel zwart, blauw of grijs is geworden en dat uw teen onder de nagel gezwollen kan zijn. U krijgt een zwarte teennagel als gevolg van bloedingen onder uw nagel, wat ook bekend staat als een subungual hematoom. Dit kan ook gebeuren als je iets op je teen laat vallen of je teen tegen een voorwerp slaat.

Oorzaken van Zwarte Teennagel

Terwijl je loopt of rent, glijdt je voet naar voren in je schoen en slaat je tenen tegen de bovenkant, voorkant en zijkanten bij elke stap. Je voeten zwellen ook op tijdens een wandeling of hardlopen en worden samengedrukt door je sokken en schoenen. Die druk en impact kunnen teennagelpijn veroorzaken, uw teennagelbedden beschadigen of een blaar onder de teennagel zelf veroorzaken.

Wanneer dit gebeurt, zorgt het extra bloed en vocht ervoor dat uw teennagel zich scheidt van het teennagelbed. Het bloed kleurt de teennagel zwart en je teennagel zal waarschijnlijk in de loop van de genezing van kleur blijven veranderen.

Behandeling

Als er een blaar onder de teennagel zit, kunt u de teennagel omhoog zien gaan en kan deze gezwollen en pijnlijk zijn. Het is het beste om te proberen dit 24 uur te negeren en te kijken of het vanzelf naar beneden gaat. Er is geen behandeling nodig tenzij de nagel na 24 uur verhoogd en pijnlijk is. De natuur zal zijn gang gaan en je moet het gewoon met rust laten.

Als de nagel na een dag nog steeds verhoogd en pijnlijk is, wilt u misschien een arts raadplegen. Er is een behandeling beschikbaar om de pijn en het ongemak van zwarte teennagels te verlichten. Als uw zwarte teennagel is gebeurd als gevolg van een ongeluk waarbij uw teen is verbrijzeld, moet u een arts raadplegen, zodat deze kan worden gecontroleerd op andere verwondingen.

De zwarte teennagel draineren

Het is niet nodig om een zwarte teennagel af te tappen die niet verhoogd en pijnlijk is. Als het probleem gewoon een plas bloed onder de nagel is en het blijft verhoogd en gezwollen, dan zou een arts de druk verlichten door een gat in de nagel te prikken, een procedure die trephination wordt genoemd.

Hoewel het beter is voor een professional om dit te doen, doen sommige mensen de procedure thuis zelf. Als u diabetes heeft, moet u medische hulp zoeken in plaats van thuis uit te putten, omdat een infectie ernstige gevolgen kan hebben. Als de teen gezwollen en rood blijft na het afvoeren van het overtollige vocht, raadpleeg dan een arts om te controleren op infectie.

Neem infectie serieus. Als je teen pijn blijft doen of de pijn toeneemt, is dit een slecht teken. Teeninfecties kunnen leiden tot bloedinfecties, gangreen en erger, vooral als u diabetes heeft.

Wanneer moet u een zorgverlener bellen?

Als uw gezwollen teen na een paar dagen niet naar beneden gaat, of als het pijnlijk is, een afscheiding veroorzaakt of een geur heeft, moet u uw zorgverlener bellen en een afspraak maken.

Een teennagel verliezen

Hoewel kleine gevallen van een zwarte teennagel gewoon zullen uitgroeien, is het waarschijnlijk dat u de nagel verliest als de teennagel wordt verhoogd. Het duurt een paar weken of maanden, maar naarmate de teennagel blijft groeien, duwt hij uiteindelijk de beschadigde, zwartgeblakerde teennagel eruit.

De zwarte teennagel wordt van het teennagelbed gehaald en daaronder zit vaak het gezonde restant van je teennagel. Je zwarte teennagel zal geleidelijk loskomen van de zijkanten en je zult in staat zijn om het weg te knippen.

Als mooie tenen belangrijk voor je zijn, kun je de zwarte teennagel of zelfs de nieuwe dunne teennagel of de blote huid schilderen. De meeste mensen zullen het verschil niet merken als je een donkerdere tint polish gebruikt.

Volledige vervanging van uw teennagel duurt ongeveer drie maanden en de nieuwe teennagel zal vaak een beetje golvend zijn – dun in sommige gebieden en dikker in andere. Na vier tot vijf maanden zou je teennagel weer normaal moeten zijn.

Zwarte teennagels voorkomen

Je hardloop- of wandelschoenen en sokken moeten goed passen. Je voeten zwellen een volledige schoenmaat op in de loop van een lange run of wandeling, en je tenen moeten ruimte hebben om uit te breiden. De toebox moet breed genoeg zijn, maar niet te breed, anders knallen je tenen erin. Het aanmeten van je sportschoenen bij een technische hardloopschoenenwinkel bij jou in de buurt is je beste methode om ervoor te zorgen dat je schoenen correct passen.

Het trauma van tenen die in de schoen bonken, kan worden geëlimineerd door je schoenen goed te veteren om je hiel in de hieldoos te houden in plaats van de voet voor tijd te laten glijdend in de schoen bij elke stap. Dit is vooral belangrijk als je trainingsroute bergopwaarts en bergafwaarts omvat, omdat je dan de meeste slippen zult ervaren.

Andere oorzaken van zwarte teennagel

Schimmelinfecties van de teennagel kunnen ook kleurveranderingen in de nagel veroorzaken van grijs naar blauw, bruin of zwart. Als je zwarte teennagel niet plotseling verschijnt na een training of nadat je iets op je teen hebt laten vallen, kun je dit als oorzaak vermoeden. Vrij verkrijgbare antischimmelbehandelingen zijn beschikbaar, maar raadpleeg uw arts als deze na een paar weken niet effectief zijn.

Een zeldzame oorzaak van zwarte teennagel is maligne subungual melanoom. In tegenstelling tot trauma aan je teennagel, verschijnt dit niet plotseling. In plaats daarvan zie je een zwarte lijn of band die de nagel vanaf de nagelriem uitstrekt. Een verschil tussen dit type kanker en veel voorkomend teennageltrauma is dat de zwarte lijn zich uitstrekt tot in de nagelriem. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt dat uw zwarte teennagel een teken van deze kanker kan zijn.

Een woord van bodymindspirit

Wanhoop niet dat je fitnessactiviteiten je tenen pijn doen. Het is een signaal dat je voorzichtiger moet zijn bij het selecteren van je schoeisel en het correct veteren. Je kunt je mindset veranderen en weten dat een gezond lichaam beter is dan mooie tenen. Maar met aandacht voor je schoeisel, zou je beide moeten kunnen hebben.

Als uw gezwollen teen na een paar dagen niet naar beneden gaat, of als het pijnlijk is, een afscheiding veroorzaakt of een geur heeft, moet u uw zorgverlener bellen en een afspraak maken.