Zorg voor voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen

Zorg voor voedingsfeiten en gezondheidsvoordelen
Eiwitshakes in verschillende smaken


Eiwitshakes in verschillende smaken.

tbralnina / Getty Afbeeldingen


 • Zorg voor originele voedingsfeiten
 • Gezondheidsvoordelen
 • Allergieën
 • Variëteiten
 • Hoe te gebruiken

Kant-en-klare voedingsshakes zoals Ensure en Boost zijn een handige manier om extra voedingsstoffen aan het dieet toe te voegen, waaronder eiwitten, vitamines en mineralen. Ze zijn gemaakt met een combinatie van melkeiwit, suiker en olie en zijn overal verkrijgbaar bij supermarkten en gemakswinkels.

Sommige mensen gebruiken voedingsshakes als maaltijdvervanger terwijl ze onderweg zijn. Ze kunnen ook worden gebruikt om voeding te ondersteunen na een operatie of wanneer de eetlust laag is, en sommige mensen gebruiken ze als een hulpmiddel bij gewichtsverlies. Lees verder voor meer informatie over Ensure nutritional shakes en hoe ze zich verhouden tot andere merken.

Zorg voor originele voedingsfeiten

Een single-serve fles Ensure Original is 8 fl. oz. en bevat 220 calorieën. Als voedingsshake bevat Ensure 27 essentiële vitaminen en mineralen en kan het worden gebruikt als voedingsbooster naast reguliere maaltijden en snacks. Het komt in melkchocolade, pure chocolade, vanille, aardbei, boterpecan, koffie latte en bananennoot smaken.

De volgende voedingsinformatie voor een single-serve fles Ensure Original Vanilla wordt verstrekt door Abbott Laboratories, de makers van Ensure.

 • Calorieën: 220
 • Vet: 6g
 • Natrium: 210 mg
 • Koolhydraten: 33g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 10g
 • Eiwit: 9g

Zorg er ook voor dat het een goede bron is van 27 essentiële vitamines en mineralen, waaronder calcium, vitamine D, ijzer en alle B-vitamines (hieronder beschreven).

Koolhydraten

Er zit 33 gram koolhydraten in een 8 fl. oz. fles Ensure. Van die 33 gram koolhydraten is 10 gram suiker. De koolhydraten komen uit de ingrediënten maïs maltodextrine en witte suiker.

Hoewel het misschien veel suiker lijkt, is 10 gram gelijk aan 2,5 theelepels, wat een redelijke hoeveelheid is gezien de extra voordelen van eiwitten, vitamines en mineralen. Ter vergelijking, een blikje frisdrank van 12 fl. oz. bevat 37 gram (meer dan 9 theelepels) suiker, zonder eiwitten, vitamines of mineralen.

Zorg ervoor dat Original slechts één gram vezels bevat, die waarschijnlijk afkomstig zijn van maïsmaltodextrine. Om de zoete smaak te verbeteren, bevat Ensure Original ook de kunstmatige zoetstof sucralose.

Vet

Het vet in Ensure Original is afkomstig van een mix van verschillende plantaardige oliën, waaronder koolzaad- en maïsolie. Een fles Ensure Original bevat 6 gram vet, met de volgende uitsplitsing:

 • 1g verzadigd vet
 • 0g transvet
 • 2g meervoudig onverzadigd vet
 • 3g enkelvoudig onverzadigd vet

Over het algemeen is Ensure Original laag in verzadigd vet en hoger in beter-voor-u meervoudig onverzadigde vetten en enkelvoudig onverzadigde vetten.

Eiwit

Het eiwit in Ensure Original is afkomstig van melkeiwitconcentraat, soja-eiwitisolaat en magere melk. Zowel melk- als soja-eiwit bevatten alle negen essentiële aminozuren (de bouwstenen van eiwitten) en worden beschouwd als eiwitbronnen van goede kwaliteit.

Vitaminen en Mineralen

Zorg ervoor dat Original is verrijkt met 27 verschillende vitaminen en mineralen. Een 8 fl. oz. fles Ensure Original bevat:

 • 10% dagelijkse waarde voor kalium en chloride
 • 20% dagelijkse waarde voor fosfor, magnesium en vitamine K
 • 25% dagelijkse waarde voor vitamine A, thiamine, folaat, vitamine B12, biotine, choline, calcium, ijzer, jodium, selenium, koper, mangaan en chroom
 • 30% dagelijkse waarde voor riboflavine, vitamine B6, pantotheenzuur en zink
 • 35% dagelijkse waarde voor molybdeen en niacine
 • 40% dagelijkse waarde voor vitamine D
 • 50% dagelijkse waarde voor vitamine E
 • 80% dagelijkse waarde voor vitamine C

Calorieën

Een fles Ensure Original bevat 220 calorieën. Het wordt beschouwd als een voedzaam voedsel, wat betekent dat je veel voedende vitamines, mineralen en eiwitten krijgt voor een relatief klein aantal calorieën. In Ensure Original komt 58% van de calorieën uit koolhydraten, 16% uit eiwitten en 25% uit vet.

Vergelijkbare dranken van andere merken

Boost en Spiermelk zijn andere populaire merken van voedingsshakes. Hier is hoe ze vergelijken op basis van één fles vanille-gearomatiseerde drank:

Nlzeker origineel Boost Origineel Spiermelk Zero
Calorieën 220 240 100
Vet 6g 6g 1g
Natrium 210 mg 150 mg 170 mg
Koolhydraten 33g 37g 6g
Vezel 1g 0g 4g
Suikers 10g 15g 0g
Eiwit 9g 10g 20 gram

Net als Ensure bevatten de Boost shakes ook 27 vitamines en mineralen. Spiermelk is niet zo zwaar versterkt en is alleen een bron van calcium, kalium en vitamine A, C en D. Merk op dat Muscle Milk Zero een “zero sugar” -product is en is gezoet met sucralose, terwijl Boost suiker, glucosestroop en stevia bevat. Zoals hierboven vermeld, bevat Ensure suiker en sucralose.

Gezondheidsvoordelen

Voedingsshakes zoals Ensure Original of Boost zijn bedoeld als maaltijdvervanger of handige snack. Ze kunnen ook worden gebruikt wanneer uw normale voedselinname in het gedrang komt, zoals wanneer u tandheelkundig werk of een operatie heeft of niet in staat bent om vast voedsel bij uw maaltijden te hebben.

Heel voedsel is over het algemeen een betere optie dan voedingsshakes, die ultrabewerkt zijn. Maar wanneer nodig voor kortdurend gebruik, kunnen voedingsshakes om deze redenen zeer nuttig zijn:

Kan helpen bij het herstel van kanker

Sommige mensen met kanker kunnen slikproblemen, lage eetlust of gewichtsverlies ontwikkelen als gevolg van kankerbehandelingen zoals chemotherapie en bestraling. De American Cancer Society beveelt voedingsshakes aan wanneer u niet in staat bent om voldoende voedsel te eten om aan uw voedingsbehoeften te voldoen.

Merk op dat voedingsshakes over het algemeen veel suiker bevatten, waarvan sommige mensen geloven dat ze kanker “voeden”. Hoewel er geen onderzoek is om deze bewering te ondersteunen, ondersteunt sommige onderzoeken het verband tussen een hoge suikerinname en een verhoogd risico op kanker. Veel kankerpatiënten hebben echter calorierijke, eiwitrijke, gemakkelijk te consumeren opties nodig, daarom kunnen voedingsdranken zoals Ensure of Boost nuttig zijn.

Biedt ondersteuning na tandheelkundige chirurgie

Orale operaties zoals het verwijderen van verstandskiezen of kaakbedrading kunnen de voedselinname aanzienlijk verminderen. Zachte of vloeibare diëten zijn in deze gevallen vereist en voedingsshakes worden aanbevolen als een handige manier om eiwitten, vitamines en mineralen te krijgen.

Kan de ziekte van Parkinson ondersteunen

Mensen met tremoren veroorzaakt door de ziekte van Parkinson kunnen meer calorieën verbranden vanwege de onvrijwillige schuddende bewegingen en kunnen daardoor afvallen. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen ook moeite hebben met slikken. Nippen aan voedingsshakes kan helpen bij het toevoegen van calorieën en voedingsstoffen tussen maaltijden om gewichtsverlies te helpen bestrijden.

Helpt ondervoeding te bestrijden

Voedingsshakes kunnen worden gebruikt door oudere volwassenen met ondervoeding, verminderde eetlust, kauwproblemen, slikproblemen, droge mond, spierverspilling, uitdroging of andere medische problemen. De shakes voegen vocht toe aan het dieet om uitdroging tegen te gaan en bieden eiwitten en andere voedingsstoffen om spieren en botten te beschermen.

Het is een handige snack

Voedingsshakes zijn niet bederfelijk en draagbaar, waardoor ze een handige snack of minimaaltijd voor onderweg zijn.

Kan helpen bij gewichtsverlies

Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van caloriegestuurde voedingsshakes kan helpen bij gewichtsbeheersing. Wanneer het wordt gebruikt als maaltijdvervanger, kan een voedingsshake een succesvolle strategie voor gewichtsverlies zijn bij mensen met obesitas, hoewel het hen op de lange termijn misschien niet helpt om af te vallen.

Allergieën

Zorg ervoor dat Original melk, maïs en soja bevat, dus het is niet geschikt voor mensen met deze allergieën. Zorg ervoor dat plantaardige eiwitshakes vrij zijn van zuivel en soja. Ze gebruiken tuinbonen en erwten als eiwitbron en zijn geschikt voor mensen met zuivel- of sojaallergieën.

Variëteiten

Er zijn veel verschillende Ensure-dranken om aan verschillende voedingsbehoeften te voldoen. Deze omvatten:

 • Hogere calorie: Zorg voor Plus met 350 calorieën en 16 g eiwit
 • Hogere calorieën, hogere eiwitten: Zorg voor compleet met 350 calorieën en 30 g eiwit
 • Zuivel en sojavrij: Zorg voor plantaardig met 180 calorieën en 20 g plantaardig eiwit uit fava en erwten
 • Hogere calorieën, hogere eiwitten, lagere suiker: Zorg voor Protein Max met 350 calorieën, 30 g eiwit en slechts 1 g suiker
 • Heldere vloeistof: Zorg voor helder met 180 calorieën en 8 g eiwit in een heldere vloeistof met fruitsmaak

Boost en Muscle Milk zijn er ook in een breed scala aan opties. U kunt samenwerken met een zorgverlener om erachter te komen welke variëteit geschikt is voor u.

Hoe te gebruiken

Voedingsshakes zoals Ensure zijn kant-en-klaar om te drinken en worden geleverd in single-serve flessen. Zorg ervoor dat Original ook in poedervorm wordt geleverd en dat u water kunt toevoegen om uw eigen drank te maken.

14 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. Abbott Laboratoria. Zorg voor origineel.

 2. USDA Voedingsdatabank. Frisdrank, cola.

 3. Liu, Jue et al. Aminozuurbeschikbaarheid van een zuivel- en plantaardige eiwitmix in vergelijking met enkele caseïne-, wei-, soja- en erwteneiwitten: een dubbelblinde, cross-over-proef. Voedingsstoffen deel 11,11 2613. 1 november 2019, doi:10.3390/nu11112613

 4. Drewnowski A, Dwyer J, Koning JC, Weaver CM. Een voorgestelde nutriëntendichtheidsscore die voedselgroepen en voedingsstoffen omvat om beter af te stemmen op voedingsrichtlijnen. Nutr Rev. 2019;77(6):404-416. DOI:10.1093/nutrit/nuz002

 5. Boost website. Boost Originele Vanille.

 6. Website van Muscle Milk. Muscle Milk Nul voedingswaarden.

 7. Amerikaanse Kanker Vereniging. Gewichtsveranderingen.

 8. Makarem N, Bandera EV, Nicholson JM, Parekh N. Consumptie van suikers, suikerhoudende voedingsmiddelen en suikerhoudende dranken in relatie tot kankerrisico: een systematische review van longitudinale studies. Annu Rev Nutr. 2018;38:17-39. DOI:10.1146/annurev-nutr-082117-051805

 9. Universiteit van Mississippi Medisch Centrum. Blenderized dieet voor kaakbedrading.

 10. Parkinson’s Vereniging van San Diego. Voeding.

 11. Höglund E, Ekman S, Stuhr-Olsson G, et al. Een maaltijdconcept ontworpen voor oudere volwassenen – Kleine, verrijkte maaltijden inclusief dessert. Eten Nutr Res. 2018;62:10.29219/fnr.v62.1572. Gepubliceerd 2018 okt 26. DOI:10.29219/fnr.v62.1572

 12. McGill, B., Grunseit, A. C., Phongsavan, P., Harper, C., & O’Hara, B. J. Maaltijdvervangende soepen en shakes: hebben ze een plaats in de volksgezondheidspraktijk om gewichtsverlies te beheren?. Volksgezondheidsonderzoek &praktijk, 2021. 31(1), 30012002.

 13. Abbott Laboratoria. Zorg voor plantaardige eiwitten.

 14. Abbott Laboratoria. Zorg voor producten.


Door Cara Rosenbloom, RD

Cara Rosenbloom RD is een diëtist, journalist, boekauteur en de oprichter van Words to Eat By, een voedingscommunicatiebedrijf in Toronto, ON.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board
 • Calorieën: 220
 • Vet: 6g
 • Natrium: 210 mg
 • Koolhydraten: 33g
 • Vezel: 1g
 • Suikers: 10g
 • Eiwit: 9g