Zijn prohormonen veilig te gebruiken voor spieropbouw?

Zijn prohormonen veilig te gebruiken voor spieropbouw?
Man met grote spieren, zittend, gewicht heffend

Peopleimages E+ / Getty Afbeeldingen


 • Wat zijn prohormonen?
 • Zijn ze legaal?
 • Werken ze eigenlijk wel?
 • Bijwerkingen
 • Veiligheid
 • Moet je prohormonen proberen?

Prestatiebevorderende medicijnen (PED’s) worden vaak gebruikt binnen de muren van de sportschool, tijdens bodybuildingwedstrijden en door atleten op het veld. Een populaire PED die kan worden gekocht als een supplement is een prohormoon, een chemische verbinding ook bekend als een over-the-counter androgeen. Fabrikanten beweren dat prohormoonsupplementen spieren opbouwen en vet verbranden. Net als steroïden zijn de meeste prohormonen illegaal in de VS.

Veel gewichtheffers, bodybuilders en andere atleten wenden zich tot steroïden en hormoonsupplementen zoals prohormoon om hun atletische prestaties en / of spiergrootte te verbeteren. Sommigen zijn misschien op zoek naar een snelle oplossing om de spiermassa te vergroten, terwijl anderen zich onder druk gezet kunnen voelen om een voorsprong op de concurrentie te krijgen.

Wat zijn prohormonen?

In het lichaam worden prohormonen door een enzymatisch proces omgezet in anabole hormonen die helpen bij het genereren van eiwitsynthese en het stimuleren van spiergroei. Deze supplementen kunnen snelle resultaten produceren, waardoor bodybuilders hun lichaamssamenstelling binnen een kort tijdsbestek kunnen veranderen.

Bodybuilders kunnen vaak spieren opbouwen en het percentage lichaamsvet veel sneller verminderen wanneer ze prohormonen gebruiken.

Alle winsten of verbeteringen die worden ervaren door het gebruik van prohormonen zijn echter meestal van korte duur en hebben een prijs. Prohormoon suppletie kan testosteron niveaus versnellen, wat leidt tot bijwerkingen vergelijkbaar met die van illegale anabole steroïden.

Legaliteit van Prohormonen

Sommige atletiekbonden, zoals het Internationaal Olympisch Comité (IOC), hebben de meeste, zo niet alle, prohormoonsupplementen verboden. Als u een concurrerende atleet bent en drugs laat testen, moet u weten wat u wel en niet kunt gebruiken. U moet zich er ook van bewust zijn dat sommige fabrikanten prohormoonmengsels aan supplementen toevoegen zonder ze op de lijst met ingrediënten te vermelden.

Houd er rekening mee dat de Food and Drug Administration (FDA) voedingssupplementen reguleert met een andere reeks vereisten dan farmaceutische geneesmiddelen. Fabrikanten zijn verantwoordelijk voor hun eigen evaluatie van de veiligheid en etikettering van hun producten voordat ze op de markt worden gebracht, wat verklaart waarom prohormoonsupplementen technisch legaal zijn ondanks de gezondheidsrisico’s.

Prohormonen hebben een geblokt verleden

Toen prohormonen voor het eerst werden geïntroduceerd in 1996, maakten veel atleten gebruik van hun krachtige vaardigheden. Major League Baseball-legende Mark McGwire stond er bijvoorbeeld om bekend dat hij prohormonen nam terwijl hij werkte om homerunrecords te breken. Hij werd echter al snel een centrale figuur in een steroïdenschandaal dat de sportindustrie deed schudden.

Maar bijna alle prohormonen op de markt werden verboden toen de Anabolic Steroid Control Act van 2004 werd gewijzigd. De wet verklaarde dat alle prohormonen te koop werden beschouwd als illegale “gereguleerde stoffen” en dat het gebruik ervan hetzelfde was als het nemen van androgene anabole steroïden (AAS).

Toch bleven prohormonen niet lang uit de schappen. Fabrikanten vonden manieren om rond de wet van 2004 te werken en begonnen ze in 2005 opnieuw te verkopen. Toen deze stoffen werden ontdekt, werden ze toegevoegd aan de lijst van gereguleerde stoffen. Prohormonen zijn verboden in de VS, Canada en Mexico, maar omdat ze in veel andere landen niet illegaal zijn, kunnen ze naar de VS worden gesmokkeld.

Een anabole steroïde die door de mazen van het net glipte toen de wet van 2004 werd gewijzigd, was Dehydroepiandrosteron (DHEA). DHEA is technisch legaal in de VS – in andere landen wordt het beschouwd als een gereguleerde stof – en de Food and Drug Administration (FDA) staat het toe om in voedingssupplementen te zitten. DHEA is echter in alle sporten verboden door het Wereldantidopingagentschap (WADA).

Hoewel prohormonen nu illegaal zijn, proberen fabrikanten ze toe te voegen aan voedingssupplementen. Ze kunnen nog steeds dezelfde negatieve bijwerkingen veroorzaken als vóór 2004.

Werken prohormonen eigenlijk wel?

Een paar klinische studies hebben de effectiviteit van prohormonen onderzocht. Dit is wat het onderzoek te zeggen heeft.

Spiermassa en verbeterde prestaties

In een overzicht van de effecten van prohormoonsuppletie bij mensen gepubliceerd in de Canadees Tijdschrift voor Toegepaste Fysiologie, ontdekten onderzoekers dat prohormonen kunnen leiden tot anabole en / of fysieke prestatie-effecten, maar niet genoeg om het nemen ervan de moeite waard te maken.

De volgende bijwerkingen werden waargenomen:

 • Hormonale onevenwichtigheden: Orale inname van meer of gelijk aan 200 milligram per dag verhoogde de testosteronconcentratie en ging ook gepaard met een toename van oestrogeen, wat betekent dat borsten zich kunnen ontwikkelen.
 • Verlaagd HDL-cholesterol: Doses van meer dan 300 milligram per dag gedurende zolang als 12 weken hadden geen effect op de lichaamssamenstelling of fysieke prestaties en veroorzaakten een afname van lipoproteïne (“goed”) cholesterol met hoge dichtheid.

Het huidige bewijs toont aan dat vrij verkrijgbare orale prohormonen niet effectief zijn in het vergroten van de spiermassa en atletische prestaties. Bovendien is de risico-batenverhouding van het gebruik ongunstig, gezien de bijwerkingen.

Weerstandstraining

Onderzoek heeft de effecten van serumtestosteron en aanpassingen aan weerstandstraining bij jonge volwassenen onderzocht met behulp van prohormonen. Een oudere studie gepubliceerd in de Tijdschrift van de American Medical Association Gevolgd 30 gezonde proefpersonen in de leeftijd van 19 tot 29 jaar die geen voedingssupplementen of steroïden gebruikten en geen weerstandstraining volgden.

De proefpersonen werden verdeeld in twee groepen: 20 personen voerden acht weken weerstandstraining voor het hele lichaam uit en de resterende 10 kregen een enkele prohormoondosis van 100 milligram. Tijdens week 1, 2, 4, 5, 7 en 8 kreeg de eerste groep willekeurig een dosis van 300 milligram prohormoon of een placebo.

Onderzoekers maten de testosteronveranderingen van proefpersonen, oestrogeenconcentraties, spierkracht, spiervezels, lichaamssamenstelling, bloedlipiden en leveractiviteiten. De resultaten toonden geen significante toename van vetvrije massa of afname van vetmassa in zowel de prohormoon- als de placebogroep. In de prohormoongroep was hdl-cholesterol na twee weken verlaagd en bleef laag.

Onderzoek suggereert dat prohormoonsuppletie tijdens weerstandstraining de testosteronniveaus niet verhoogt of de spiergroei verhoogt en kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Medicinaal gebruik

Een studie uit 2017 gepubliceerd in de Internationaal Tijdschrift voor Nefrologie en Renovasculaire Ziekte onderzocht of medicinaal gebruik van vitamine D-prohormonen patiënten met hyperparathyreoïdie kan behandelen, die wordt veroorzaakt door een afnemende nierfunctie bij chronische nierziekte (CKD).

De onderzoekers ontdekten dat patiënten die in latere stadia van de ziekte met prohormonen werden aangevuld, weinig voordeel kregen. Alleen de patiënten in de vroege stadia van de ziekte hadden enig meetbaar niveau van succes tijdens hun medische behandeling met prohormoonsuppletie.

Het aanvullen van medicatie met prohormonen bij sommige gezondheidsproblemen kan patiënten ten goede komen tijdens bepaalde fasen van hun behandeling en kan vooral nuttig zijn voor mensen met geatrofieerde spieren of vitaminetekorten.

Bijwerkingen

Omdat prohormonen legaal zijn, gaan veel mensen ervan uit dat ze veilig zijn voor consumptie. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat ze het potentieel hebben om substantiële en schadelijke bijwerkingen te veroorzaken.

Deze effecten kunnen variëren op basis van het individu, zoals het geval is met elk voedingssupplement. Voor sommige mensen kunnen de effecten ernstig en langdurig zijn, vergelijkbaar met de bijwerkingen van steroïden.

De volgende bijwerkingen zijn in verband gebracht met het gebruik van prohormoon:

 • Hoofdpijn
 • Verhoogde hartslag
 • Misselijkheid
 • Maagpijn
 • Slapeloosheid
 • Verhoogde angst
 • Vermoeidheid
 • Acne
 • Stemmingswisselingen, die kunnen variëren van lichte humeurigheid tot drastische schommelingen in persoonlijkheid
 • Haaruitval
 • Testiculaire krimp
 • Agressief gedrag
 • Verhoogd of verlaagd libido
 • Vergroot vrouwelijk borstweefsel (soms ontwikkelen mannen borsten)
 • Gebrek aan motivatie om activiteiten te doen die je vroeger deed (vergelijkbaar met hoe je je voelt als je een depressie ervaart)

Langdurige bijwerkingen van prohormoongebruik kunnen cardiovasculaire risico’s, onherstelbare lever- en nierschade en verhoogde cholesterolwaarden omvatten.

Wie moet het gebruik van prohormonen vermijden?

Vanwege de bijwerkingen en het gebrek aan voldoende bewijs, over-the-counter prohormoon supplementen moeten worden benaderd met de nodige voorzichtigheid. Iedereen die prohormonen overweegt, moet hun zorgverlener raadplegen voordat ze worden gebruikt.

Prohormoongebruik kan vooral gevaarlijk zijn voor de volgende groepen:

 • Personen jonger dan 18 jaar
 • Mensen die borstvoeding geven
 • Degenen die zwanger zijn of actief proberen zwanger te worden
 • Ikndividuals die willen afvallen

Moet je prohormonen proberen?

Er is niet genoeg onderzoek om een onderscheidende vertrouwensstemming te maken dat u baat zou kunnen hebben bij het aanvullen van uw dieet met prohormonen. Peer-reviewed, placebo-gecontroleerde, gerandomiseerde klinische onderzoeken moeten worden uitgevoerd om aan te tonen dat orale prohormoonsuppletie de spiermassa kan vergroten. Tot die tijd moet je kijken naar andere, meer inhoudelijke, wetenschappelijk onderbouwde manieren om meer spieren op te bouwen.

De meest effectieve manier om spiergroei te stimuleren, volgens de American Heart Association (AHA), is matige tot hoge intensiteit spierversterkende activiteiten, zoals gewichtheffen of lichaamsgewichttraining gebruiken, gedurende ten minste twee dagen per week. Je moet ook minder tijd zittend doorbrengen en geleidelijk de intensiteit van je oefening in de loop van de tijd verhogen.

Als je besluit om prohormonen te proberen, onthoud dan dat ze misschien niet werken. U zou niet alleen uw geld verspillen, maar u kunt ook negatieve bijwerkingen ervaren die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.

Een woord van bodymindspirit

Voordat u begint met een spieropbouwende trainingsroutine, kunt u baat hebben bij het inwinnen van het advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en een geregistreerde diëtist. Dit wellnessteam kan helpen bepalen wat het beste is voor uw lichaam.

U moet ook eventuele medicijnen die u gebruikt overwegen en uw arts vragen naar mogelijke geneesmiddelinteracties voordat u prohormonen inneemt. Het is ook mogelijk dat uw medicijnen niet geschikt zijn voor zware trainingen.

Bovendien kan een zorgverlener u helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid eiwitten en andere voeding die u nodig hebt, zodat u uw doelen voor lichaamssamenstelling op een veilige en effectieve manier kunt bereiken.

Bodybuilders kunnen vaak spieren opbouwen en het percentage lichaamsvet veel sneller verminderen wanneer ze prohormonen gebruiken.

Hoewel prohormonen nu illegaal zijn, proberen fabrikanten ze toe te voegen aan voedingssupplementen. Ze kunnen nog steeds dezelfde negatieve bijwerkingen veroorzaken als vóór 2004.

Het huidige bewijs toont aan dat vrij verkrijgbare orale prohormonen niet effectief zijn in het vergroten van de spiermassa en atletische prestaties. Bovendien is de risico-batenverhouding van het gebruik ongunstig, gezien de bijwerkingen.

Onderzoek suggereert dat prohormoonsuppletie tijdens weerstandstraining de testosteronniveaus niet verhoogt of de spiergroei verhoogt en kan leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Het aanvullen van medicatie met prohormonen bij sommige gezondheidsproblemen kan patiënten ten goede komen tijdens bepaalde fasen van hun behandeling en kan vooral nuttig zijn voor mensen met geatrofieerde spieren of vitaminetekorten.

Langdurige bijwerkingen van prohormoongebruik kunnen cardiovasculaire risico’s, onherstelbare lever- en nierschade en verhoogde cholesterolwaarden omvatten.

Als je besluit om prohormonen te proberen, onthoud dan dat ze misschien niet werken. U zou niet alleen uw geld verspillen, maar u kunt ook negatieve bijwerkingen ervaren die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid.