Zijn competitieve groepsfitnesslessen geschikt voor u?

Zijn competitieve groepsfitnesslessen geschikt voor u?
Fitnesslessen, sportscholen en centra in Montreal omvatten deze gratis yogalessen.

FatCamera / Getty Afbeeldingen

 • Statistiek
 • Pros
 • Tegens
 • Top Fitness Studio’s

De kans is groot dat je de speciale aanbiedingen in je inbox hebt ontvangen voor groepsfitnesslessen. Of je vrienden hebben foto’s gedeeld van hun avonden doorgebracht in de schattige buurtboetiekgymnastiek. Of misschien biedt uw stad of dorp fitnesslessen die er uitnodigend uitzien en waarmee u op innovatieve manieren in vorm kunt komen.

Maar er is iets dat je ervan weerhoudt om groepslessen eens te proberen. Hoewel het misschien leuk klinkt om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe trainingen te proberen, kun je je zorgen maken dat je je schaamt om met anderen te oefenen. Houdt een competitieve cultuur je weg?

Dan ben je niet de enige. Je nerveus voelen over competitie en intimidatie in de sportschool ervaren is natuurlijk. Fitnesslessen brengen vaak het competitieve karakter van mensen naar voren (of moedigen het aan), maar dat is niet per se een slechte zaak.

Hier vind je voor- en nadelen van groepsfitnesscompetitie. Bekijk beide kanten door je persoonlijkheid, algemene fitnessdoelen en wat je drijft om te trainen te onderzoeken. Dit zal u helpen beslissen of groepsfitnesslessen geschikt voor u zijn.

Statistieken over groepsfitnesslessen

Volgens een Nielsen-onderzoek van meer dan 3.000 groepsfitnesslessen wereldwijd bezoekt 85% van de klasleden twee keer per week een faciliteit of sportschool specifiek om een fitnessles te volgen, en 43% bezoekt vier keer per week een faciliteit om de les bij te wonen.

Boutique fitnesslessen zijn zo populair dat ze zelfs ankerhuurders kunnen binnenhalen. Een overzicht van fitnesstrends uit 2019 van het American College of Sports Medicine meldde dat fitnessstudio’s andere bedrijven kunnen aantrekken naar commerciële winkelcentra voor vastgoedstrips.

Een bedrijf als SoulCycle, een indoor cycling organisatie gigant, brengt sporters bijvoorbeeld twee tot vier keer per week in de klas. Deze renners konden voor of na de les winkelen of eten bij nabijgelegen handelaars. Vandaar de aantrekkingskracht van andere gelijkgestemde winkels – uw doeldemo is er al. U hoeft misschien niet eens marketingdollars uit te geven.

Voordelen van groepsfitnesslessen

Als je een boetiekfitnessles wilt proberen, kan het begrijpen van de positieve manieren waarop competitie een rol speelt in deze lessen je motiveren om je ervoor in te schrijven.

Boost van het zelfvertrouwen

Concurreren met anderen in fitnesslessen kan je zelfrespect zelfs vergroten in plaats van het te schaden. In een studie uit 2016 gepubliceerd in Wetenschappelijke rapporten over alleen sporten versus sporten met anderen, ontdekten onderzoekers dat trainen met andere mensen een sterk gevoel van eigenwaarde en sociaal kapitaal biedt.

Vooruitgang op het gebied van doelen

Concurrentie kan je stimuleren om je fitnessdoelen sneller te bereiken. Volgens de American Heart Association kan het trainen met gelijkgestemde mensen, zoals die in een boetiek barre-klas, je gemotiveerd houden om je doelen te bereiken.

Tijd doorgebracht buiten

Oefening kan minder uitdagend aanvoelen als je buiten wordt gedaan, zelfs in een competitieve omgeving. Voor degenen die een hekel hebben aan het competitieve karakter van fitnesslessen, wilt u misschien kijken naar outdoor boutique fitness-aanbiedingen in plaats van binnen.

Een overzicht uit 2013 van outdoor lichaamsbeweging gepubliceerd in Extreme Fysiologie &Geneeskunde bleek dat sporten in een natuurlijke omgeving ervoor zorgt dat sporten gemakkelijker aanvoelt dan binnen. Onderzoekers zeggen dat dit te wijten is aan visuele input. Kijken naar de natuur kan een afleidende prikkel zijn en de perceptie van inspanning verminderen.

Als bonus heeft iedereen die een gevoel van gevaar voelt om alleen in een park of op een pad te trainen, het vangnet van anderen bij het volgen van een buitenles.

Motivatie om te oefenen

Competitie verslaat vriendelijke ondersteuning om je te motiveren om te sporten. In een studie uit 2016 van de Universiteit van Pennsylvania, met financiering van het Center of Excellence in Cancer Communication Research van het National Cancer Institute, ontdekten onderzoekers dat concurrentie je oefening echt voedt.

In een trainingsprogramma van 11 weken hebben 800 Penn-afgestudeerde en professionele studenten zich aangemeld voor wekelijkse lessen in het universitaire fitnesscentrum. Onderzoekers verdeelden deze 800 studenten in vier groepen: individuele competitie, teamondersteuning, teamcompetitie en een controlegroep:

 • In het individuele groep, konden deelnemers klassementen bekijken met anonieme programmaleden. Ze verdienden ook prijzen voor hun eigen succes in het bijwonen van clEzels.
 • In het teamondersteuningsgroepgebruikten studenten een online formaat om te chatten en leden aan te moedigen om te oefenen. De meest succesvolle teams met aanwezigheid in de klas verdienden beloningen.
 • In het team competitie groep, konden deelnemers hun team zien staan.
 • In het controlegroep, namen sporters gewoon lessen en ontvingen een prijs op basis van hun eigen succes.

De resultaten toonden overweldigend aan dat competitie deelnemers aanzette om te oefenen. In feite waren de aanwezigheidspercentages in klassen meer dan 90% hoger in de competitieve groepen versus de controlegroep. In de teamondersteuningsgroep was het trainingspercentage de helft van de competitieve groepen.

Betere aanwezigheid

De competitie in fitnesslessen kan ervoor zorgen dat je voor de les verschijnt. (Zorg er wel voor dat je jezelf in het begin niet overweldigt door te veel te snel te doen.)

In een studie uit 2015 gepubliceerd in Grenzen in de psychologie, onderzoekers van de Penn State University ontwikkelden een fitnessroutine die de richtlijnen voor fysieke activiteit voor fitness nabootst om de effectiviteit van groepsoefeningen te bepalen om leden aan boord te helpen. Vijftien vrouwen en 10 mannen tussen de 25 en 40 jaar voltooiden een groepstrainingsprogramma van 30 weken.

 • Er was een gewenningsperiode van zes weken waarin fitnesslessen werden geïntroduceerd; onderzoekers wilden dat dit een langzaam proces zou zijn en de leden niet zou overweldigen.
 • Een blok van 12 weken van zes groepsfitnesslessen per week van drie cardiovasculaire, twee kracht en één flexibiliteit.
 • Een blok van 12 weken van zeven groepsfitnesslessen per week van vier cardiovasculaire, twee kracht en één flexibiliteit.

De resultaten toonden een nalevingspercentage van 98,8%, omdat concurrentie en intrinsieke motivatie de therapietrouw van de oefening voedden.

Nadelen van groepsfitnesslessen

Trainen in een van deze steeds groter wordende boetiekfitnesslessen is niet voor iedereen weggelegd. Negatieve aspecten van de concurrentie in dergelijke klassen kunnen leiden tot een verlies van interesse of deelname.

Burn-out

Probeer elke les bij te wonen, de scores van anderen te verslaan die op leaderboards zijn geschreven, vergelijk jezelf met de volgende persoon – dit alles kan leiden tot burn-out. Deze burn-out kan zelfs in andere delen van je leven bloeden, wat leidt tot een vreugdeloos bestaan.

De American Council on Exercise zegt dat als deze uitspraken waar klinken, je misschien een burn-out ervaart:

 • Ik verveel me. Mijn werk boeit me niet meer.
 • Energie? Ik kom ’s ochtends amper mijn bed uit.
 • Ik zou liever iets doen – iets – anders.
 • Ik kan me niet concentreren of een project afmaken.
 • Ik ben de laatste tijd veel te laat om te werken. Sommige dagen besluit ik gewoon om niet eens naar binnen te gaan.
 • Als ik nog naar de problemen van een klant of collega moet luisteren, kan ik het gewoon verliezen!
 • Ik kan niet genoeg ontspannen om tot rust te komen of zelfs te slapen.
 • Ik voel me depressief.
 • Ik gebruik drugs of alcohol om me door deze tijd heen te helpen.

Als een van deze “ik” -verklaringen u beschrijft, moet u uw trainingsregime terugschroeven en in plaats daarvan aan een actieplan werken.

Lichaamsdysmorfe stoornis

Lichaamsdysmorfie kan erger worden in groepsfitnesslessen. Wanneer je concurreert met anderen die er meer in vorm uitzien dan jij, kan de lichaamsdysmorfe stoornis verergeren. Als u deze aandoening ervaart, wilt u misschien met een medische professional spreken voordat u een trainingsles aangaat die zwaar is voor de concurrentie.

Lichaamsdysmorfie komt veel voor. In een studie uit 2019 gepubliceerd in PLOS Eenonderzochten onderzoekers beeldgerelateerde psychopathologische stoornissen met behulp van een grote dwarsdoorsnedesteekproef van 1.711 mensen. Ze ontdekten dat 38,5% van de mensen (ongeveer de helft van hen vrouwen) het risico liepen op lichaamsdysmorfe stoornis.

Bijna 40% van de personen in de studie meldde dat ze fitnessverbeterende supplementen gebruikten zonder medisch overleg. Je moet ervoor zorgen dat je geestelijke gezondheid onder controle is voordat je op zoek gaat naar een omgeving waardoor je je slechter kunt voelen.

Risico op letsel

Als je constant tegen de volgende persoon concurreert, kun je gewond raken omdat je niet vaak aan je eigen beperkingen denkt. Als de persoon naast je sneller en met een hogere weerstand draait, kun je uiteindelijk de knop omdraaien en in plaats daarvan naar huis gaan met shin splints.

In een overzicht van 2.873 gevallen van trainingsblessures gepubliceerd in Letselepidemiologiewas 36,2% van alle gevallen te wijten aan overbelasting. Soms is het veiliger om alleen met jezelf te concurreren.

Kosten

De prijs van een klasse kan je minderwaardigheid versterken ten opzichte van degenen die rijker zijn dan jij, wat geen goede soort is van de concurrentie. Hoe? Eén les van 45 tot 60 minuten kan gelijk zijn aan de prijs van een maand sportschoollidmaatschap.

Dus voor de budgetbewuste kan het extreem buitensporig aanvoelen om meer dan $ 40 per klas uit te geven. De meeste franchisescholen kosten tussen de $ 30 en $ 40 per maand en bieden hun eigen fitnesslessen aan, die inclusief de prijs zijn.

Top Groep Fitness Studio’s

Als u besluit dat een boetiekfitnessles geschikt voor u is, bieden deze organisaties lessen aan die u misschien wilt proberen.

SoulCycle

Deze indoor cycling-organisatie maakt gebruik van energieke muziek en motiverende instructeurs om renners door een training te duwen in een donkere, bij kaarslicht verlichte omgeving.

Vliegwiel

Deze organisatie biedt een andere feestelijke fietssfeer vergelijkbaar met SoulCycle, maar verhoogt het wedstrijdniveau. Rijders kunnen aansluiten op een TorqBoard om hun voortgang bij te houden en het op te nemen tegen anderen in de klasse. Instructeurs bedenken ook verschillende uitdagingen om de sessie uitdagender en interessanter te maken.

Volgens de Association of Fitness Studios zijn fietslessen de populairste boetiekfitnesslessen. Ze genereren 55% meer omzet dan andere fitnessstudio’s.

PureBarre

Sporters wonen een Pure Barre-les bij vanwege de combinatie van houdingen geïnspireerd door ballet, yoga en Pilates. Je gebruikt een barre voor balans, net zoals een ballerina dat zou doen. Maar je hebt geen balletachtergrond nodig om te slagen in de klas.

Orangetheory Fitness

In elke les van 60 minuten train je met behulp van een hiit-formaat (high intensity interval workout), fietsend door loopband-, roei- en vloeroefeningen. Elke les richt zich op een specifiek type training: uithoudingsvermogen heeft lange tijd op de loopband en hoge herhalingen op de vloer, krachtklassen hebben bergopwaartse beklimmingen op een loopband en zware gewichten op de vloer, en krachtklassen werken op snelheid.

CorePower Yoga

CorePower Yoga, de grootste yogastudioketen in de VS, prijst zichzelf aan als een yogastudio met moderne, ruime omgevingen met bewuste, zeer fysieke trainingen die elke spier in het lichaam gebruiken.

SolidCore

Deze fitnessorganisatie creëerde een riff op de traditionele Pilates-reformer om slow-twitch spiervezels te activeren. Deelnemers bewegen het lichaam ongeveer een centimeter per keer, veel langzamer dan andere Pilates-lessen.

Club Pilates

Een nieuwe kijk op Pilates, je kunt je core werken met langzame, gestage Pilates-sessies in dit nieuwe hybride formaat.

Een woord van bodymindspirit

Als deze voordelen van groepsfitnesslessen je hebben geholpen te leren dat een competitieve groepsomgeving perfect voor je klinkt, is dat geweldig! Als je er echter nog steeds niet van overtuigd bent dat de competitieve cultuur je zal helpen je gemotiveerd of comfortabel te voelen in een groepsfitnessles, is dat ook OK.

Leg jezelf geen extra druk op om iets nieuws te proberen of in een boetiekstudio te komen als het niet helemaal goed voelt. Hoe je ook kiest om te trainen, zorg ervoor dat het je een goed gevoel geeft – fysiek en mentaal.

Lichaamsdysmorfie komt veel voor. In een studie uit 2019 gepubliceerd in PLOS Eenonderzochten onderzoekers beeldgerelateerde psychopathologische stoornissen met behulp van een grote dwarsdoorsnedesteekproef van 1.711 mensen. Ze ontdekten dat 38,5% van de mensen (ongeveer de helft van hen vrouwen) het risico liepen op lichaamsdysmorfe stoornis.