Zes manieren waarop het leven van Afghaanse vrouwen is veranderd sinds het laatste Taliban-regime

Hoe is het leven van vrouwen in Afghanistan sinds 2001 verbeterd, van onderwijs en kleding tot reproductieve rechten en politieke macht?

17 augustus (Thomson Reuters Foundation) – Nu de Taliban weer aan de macht zijn, escaleert de angst dat Afghaanse vrouwen veel van de vrijheden zullen verliezen die ze sinds 2001 hebben gewonnen.

Hier zijn zes manieren waarop het leven voor vrouwen is verbeterd sinds de laatste Taliban-regering daalde – winsten die nu worden gevreesd in gevaar:

Onderwijs

Toen de Taliban van 1996 tot 2001 over Afghanistan heersten, verboden ze meisjes boven de acht jaar om onderwijs te volgen.

Het aantal meisjes dat op de basisschool in Afghanistan werd ingeschreven, steeg tot 33% in 2017 van minder dan 10% in 2003, volgens de Wereldbank, terwijl hun inschrijving op de middelbare school 39% was in 2017, een stijging van 6% in 2003.

Kabul University begon in 2015 met het onderwijzen van een masterdiploma in gender- en vrouwenstudies.

Werk

Het aantal Afghaanse vrouwen dat werkt steeg tot 22% in 2019 van 15% in 2001, volgens de Wereldbank, met vrouwen die bedrijven openen in alles van mode en schoonheid tot accountancy en elektrotechniek.

Vrouwen werden steeds zichtbaarder in alle sectoren van de samenleving, waaronder journalistiek, gezondheidszorg en wetshandhaving.

Sinds de Taliban zondag Kabul overnamen, hebben arbeiders beelden van vrouwen van de voorkanten van winkels en salons verwijderd. Onder het laatste Taliban-regime werden vrouwen van werk verbannen en verloren duizenden hun baan.

Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid heeft gezegd dat vrouwen onder het nieuwe regime “binnen het kader van de islam” mogen werken.

Toen de Taliban in juli de zuidelijke stad Kandahar overnamen, bevalen strijders negen vrouwen die in Azizi Bank werkten om te vertrekken, hen vertellend dat mannelijke familieleden hun plaats konden innemen, zeiden drie van de vrouwen.

Kleding

Onder het eerste Taliban-regime moesten vrouwen een boerka dragen – een sluier uit één stuk over het gezicht en lichaam met een gaasscherm om doorheen te kijken – en vergezeld worden door een mannelijk familielid buiten hun huizen.

Hoewel de boerka vóór de Taliban werd gedragen, was het niet verplicht.

Nu de groep een gematigder gezicht wil presenteren nu ze weer aan de macht is, heeft ze gezegd dat vrouwen de hijab zullen dragen. Hijabs bedekken meestal het hoofd en het haar, maar laten het gezicht zien.

Wettelijke rechten

In 2009 heeft de Afghaanse regering de wet op de uitbanning van geweld tegen vrouwen aangenomen, die 22 misbruiken tegen vrouwen verbood, waaronder verkrachting, batterij- en gedwongen huwelijken, en speciale rechtbanken met vrouwelijke rechters oprichtte.

Maar de uitvoering ervan is fragmentarisch geweest, waardoor afghaanse meisjes en vrouwen op het platteland vaak achterblijven.

De Ierse VN-ambassadeur Geraldine Byrne Nason waarschuwde deze week voor “meerdere en geloofwaardige rapporten van standrechtelijke executies, gedwongen huwelijken en van seksueel en gendergerelateerd geweld.”

Reproductieve rechten

In het eerste decennium na de val van de Taliban verdubbelde het gebruik van moderne gezinsplanningsmethoden tot 22% van de paren, wat bijdroeg aan een daling van het aantal sterfgevallen bij de bevalling, volgens het VN-bevolkingsfonds (UNFPA).

Het gebruik van anticonceptiemiddelen blijft beperkt, omdat veel mensen de voorkeur geven aan grote gezinnen en vrouwen moeite hebben om toegang te krijgen tot een basisgezondheidszorg, wat leidt tot een van ’s werelds hoogste moedersterftecijfers.

Aangezien meer dan 75% van het Afghaanse budget is gefinancierd door internationale donoren, is het volgens Human Rights Watch onduidelijk wat er nu met de gezondheidszorg zal gebeuren.

Politieke macht

Sinds 2001 spelen vrouwen een sleutelrol in de politiek, met chirurg Suhaila Siddiq als minister van Volksgezondheid in 2001, Habiba Sarabi als eerste vrouwelijke gouverneur in 2005 en Zarifa Ghafari als eerste vrouwelijke burgemeester in 2018.

In 2018 betwistte een recordaantal van 417 vrouwelijke kandidaten zetels in het hele land, dodelijke zelfmoordaanslagen op verkiezingsbijeenkomsten die blijkbaar gericht waren op het afschrikken van kiezers.

Voordat de Taliban zondag de macht overnamen, bezetten vrouwen 27% van de zetels in het lagerhuis van het parlement, vanwege een constitquotum – meer dan het wereldwijde gemiddelde van 25%, volgens de Interparlementaire Unie.

Enamullah Samangani, lid van de culturele commissie van de Taliban, drong er dinsdag bij vrouwen op aan om toe te treden tot de nieuwe regering.

“Alle partijen moeten meedoen”, zei hij in een televisie-interview.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 17 augustus 2021. Verslag door Sharon Kimathi Redactie door Lyndsay Griffiths en Katy Migiro. Dit verhaal was published met toestemming van de Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org