Zendaya’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Hoewel Zendaya tegenwoordig wereldwijd alleen onder haar voornaam bekend is, werd deze actrice, danseres en zangeres geboren als Zendaya Maree Stoermer Coleman op 1 september 1996 in Oakland, Californië. Haar naam is van Afrikaanse (Zimbabwe) oorsprong en betekent ‘danken’. Ze is de jongste van zes kinderen van ouders die als leraar werken, hoewel haar moeder vroeger een theater runde in de geboortestad van de actrice.

Zendaya begon al op jonge leeftijd met optreden. Ze begon deel te nemen aan schoolvoorstellingen met vrienden en werkte later samen met haar moeder in het California Shakespeare Theatre, waar ze werd geïnspireerd om haar eigen carrière in de showbusiness na te streven. Haar artistieke inslag omvatte niet alleen acteren – toen ze slechts 8 jaar oud was, sloot ze zich aan bij een hiphopdansgroep genaamd Future Shock Oakland, en ze leerde ook de hoela aan de Academy of Hawaiian Arts. Haar eerdere jaren waren gericht op theaterrollen, met hoofdrollen in enkele van Shakespeare’s populairste verhalen, zoals Richard IIII en Zoals je het wilt.

Nadat ze vroeg afstudeerde aan de middelbare school, begon Zendaya te werken als fotomodel (wat een passie voor de modewereld opwekte die haar gedurende haar hele carrière zou volgen) en ze was ook een back-updanseres in commercials en muziekvideo’s. Haar doorbraak tv-rol kwam in 2009, toen ze met succes auditie deed voor een rol in de aankomende sitcom van Disney Channel. Schud het op— waarin het leven van twee tienermeisjes die ervan droomden professionele dansers te worden, werd gecast als onderdeel van het hoofdpersonageduo. De serie was een succes en had een run van drie seizoenen, waarbij zowel Zendaya als haar co-ster beroemd werden, beide tieneridolen werden onder de jonge fanbase van de show. Ze bleef in de loop van deze jaren schitteren in Disney-producties, wat haar debuut in een tv-film markeerde (Frenemies, 2012) en verschillende gastoptredens in andere series voor hetzelfde netwerk. In 2013 was ze op dat moment de jongste persoon (op 16-jarige leeftijd) die deelnam aan de populaire danswedstrijd op televisie, Dansen met de sterren. Later keerde ze in 2013 terug naar Disney om te schitteren in K.C. Undercover voor drie seizoenen. Gedurende deze tijd bracht ze ook haar eerste titelloze soloalbum uit met de single “Reply”, waarmee ze de Top 100 Billboard bereikte. Ze was ook gastjurylid op Project Start- en landingsbaan en Project Runway: Onder de Gunn.

Zendaya’s debuut op het grote scherm was de Marvel-superheldenfilm uit 2017 Spider-Man: Thuiskomst, gevolgd door de live-action musical De grootste showman, waarbij beide films goed presteren aan de kassa. Ze testte ook haar stemacteervaardigheden in de animatiefilms Eend Eendengans en Smallfoot in 2018.

Haar volgende grote rol voor een tv-serie – nu weg van haar vorige zoete en naïeve rollen – was als de hoofdrol op Euforie, geproduceerd door HBO, waarvoor ze ook meewerkte aan de soundtrack. Ze verdiende verschillende onderscheidingen voor haar prestaties in deze serie, waaronder een Primetime Emmy Award. Ze bleef ook schitteren in de nieuwste Spider-Man-trilogie, die haar status als rijzende internationale ster verder versterkte. In 2021 voegde ze zich bij de indrukwekkende cast van de sci-fi productie. Duin, gebaseerd op het gelijknamige populaire boek. Het tweede seizoen van Euphoria ging in 2022 in première, waardoor haar populariteit toenam en ze de jongste tweevoudig genomineerde in de Emmy-geschiedenis werd voor haar rol als uitvoerend producent en muzikale bijdrage aan de soundtrack van de show.