Woody Allen’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Woody Allen, geboren als Allan Stewart Konigsberg op 1 december 1935 in New York City, veranderde zijn wettelijke naam in Heywood Allen op zeventienjarige leeftijd voordat hij komiek, acteur en regisseur werd. Woody begon met het schrijven van grappen toen hij vijftien was en begon ze te verkopen aan Broadway-schrijvers toen hij zestien was. Tegen de tijd dat Allen in 1953 afstudeerde aan de middelbare school, verdiende hij al meer aan zijn geschriften dan de salarissen van zijn beide ouders samen. Woody ging oorspronkelijk naar de New York University om communicatie en film te studeren, maar stopte nadat hij een van de lessen had gefaald. Hij studeerde later film aan het City College of New York in 1954, maar vertrok al vroeg en gaf er de voorkeur aan zichzelf te leren over filmmaken in plaats van het op school te leren.

In 1955 sloot Allen zich aan bij het NBC Writer’s Development Program en vond werk in Het NBC Comedy Hour in Los Angeles. Gedurende deze tijd schreef hij voor De Ed Sullivan Show, De Tonight Show, Caesar’s Uur, en andere televisieprogramma’s zoals de Candid Camera, Stanley en De Pat Boone Chevy Showroom. Zijn samenwerking in verschillende toonaangevende comedyshows van de jaren ’50 en 60 hielp hem een reputatie te verdienen als een ‘genie’. Allen schreef cartoonbijschriften en korte verhalen voor tijdschriften en werkte als stand-upcomedian. Hij trad op van 1960 tot 1969 in verschillende clubs rond Manhattan en viel al snel op door zijn monoloogstijl en onderwerpen, die anders waren dan die van andere collega-komieken van zijn generatie. Woody trad al snel op op televisie en in nachtclubs, en zijn bijdragen aan het beroep werden destijds als innovatief en invloedrijk beschouwd.

Tegen het begin van de jaren 1970 waren Allens schrijfvaardigheden uitgebreid met toneelschrijvers en scenario’s. Hij had eerder voor de film geschreven. Wat is New Pussycat? in 1965, en had Drink het water niet (1966) en Speel het opnieuw, Sam (1969) voor theater. Allen maakte zijn regiedebuut in 1966 met Wat is er aan de hand, Tiger Lily?. Daarna besloot hij dat hij het scenario zou schrijven voor alle films die hij regisseerde, waardoor ze zijn kenmerkende komische stijl kregen. Enkele van zijn meest succesvolle werken van dit decennium waren Bananen (1971), Slaper (1973), Liefde en dood (1975), Annie De Zaal (1997), Interieurs (1978), en Manhattan (1979). Naast het maken van films bracht Allen zijn eerste twee boeken uit, Gelijk krijgen en Zonder Veren, in respectievelijk 1971 en 1975. Voor zijn werk in Annie De Zaal en ManhattanAllen werd genomineerd voor Academy, BAFTA en Golden Globe Awards voor Beste Scenario en Beste Regisseur.

Sinds 1980 heeft Allen minstens één film per jaar in première gebracht in de loop van een zestigjarige carrière. Enkele van zijn meest herkenbare werken, doordrenkt met zijn kenmerkende komische, neurotische stijl en soms sterk beïnvloed door Europese filmstijlen, zijn: Stardust Herinneringen (1980), Zelig (1983), De Paarse Roos van Caïro (1985), Hannah en haar zussen (1986), Een andere vrouw (1988), Misdaden en misdrijven (1989), Manhattan Murder Mystery (1993), Bullets Over Broadway (1994), Harry deconstrueren (1997), Kleine tijd boeven (2000), en Melinda en Melinda (2004). Allen’s films van de afgelopen twee decennia hebben een celebrity ensemble cast, en verschillende speelden zich af in Europese steden. Deze films omvatten Matchpunt (2005), Vicky Cristina Barcelona (2008), Je ontmoet een lange, donkere vreemdeling (2010), Middernacht in Parijs (2011), en Met liefde naar Rome (2012). Volgende films waren Blauwe Jasmijn (2013), Magie in het maanlicht (2014), Café Vereniging (2016), Wonder Wiel (2017), en Een regenachtige dag in New York (2018).

Voor zijn werk in de filmindustrie heeft Allen talloze onderscheidingen en onderscheidingen ontvangen, waaronder vier Academy Awards, een voor beste regisseur en de andere voor beste originele scenario, plus negen British Academy Film Awards en twee Golden Globes. Hij is ook genomineerd voor een Grammy Award voor Best Comedy Album en Best Spoken Word Album voor zijn opgenomen stand-up acts, naast vele andere prijzen.