Windturbines worden gerecycled tot fietsenstallingen, hogesnelheidslijnen, elektriciteitspalen en daken

Search

Zoals veel goede dingen in het leven, gaan windturbines niet eeuwig mee.

Maar het weggooien van gepensioneerde turbinebladen is een hoofdpijndossier geworden voor de hernieuwbare energie-industrie. Ze zijn gemaakt van materialen die niet gemakkelijk kunnen worden gerecycled.

Maar van fietsenstallingen tot bruggen, levensvervalste bladen vinden innovatieve nieuwe toepassingen over de hele wereld. En de eerste 100% recyclebare turbinebladen zijn net geproduceerd in Denemarken.

Tot 85% van een bestaande windturbine, inclusief de stalen mast en elektrische componenten gemaakt van metalen zoals koper, kan worden gerecycled, maar niet de turbinebladen, die al goed zijn voor 10% van europa’s vezelversterkte composietmateriaalafval.

Grote windturbine
Afbeelding toont een grote windturbine, die na 20 jaar dienst vervangen moet worden.

De Universiteit van Strathclyde schat dat er tegen 2050 wereldwijd 2 miljoen ton windturbineafval zal zijn dat tegen 2050 wereldwijd veilig moet worden verwijderd.

In het verleden zijn messen, waaronder glasvezel of met glas versterkte polymeren (GVK), op stortplaatsen gedumpt of verbrand. Duitsland heeft composietmaterialen al van stortplaatsen verbannen en andere landen leggen ook een volledig of gedeeltelijk verbod op.

Aanverwant: Hoe schoenen te recyclen

Aanverwant: Deze organisatie recycleert textiel

Recyclage voor fietsers

De Deense havenstad Aalborg, waar de nieuwe recyclebare messen worden gemaakt, heeft een innovatief nieuw gebruik gevonden voor oude messen, door ze om te vormen tot fietsenstallingen voor de fietsers van de stad.

De materialen die de messen moeilijk te recyclen maken, maken ze ook duurzaam en sterk.

Windturbineblad dat fietsen in Denemarken herbergt
Deze afbeelding toont een deel van het turbineblad dat fietsen in Denemarken herbergt. / Afbeelding: Siemens Gamesa via Twitter

Negen van de tien Denen bezitten een fiets en fietsen is goed voor een kwart van alle ritten van minder dan 5 km in het land. Maar het Scandinavische klimaat kan moeilijk zijn op fietsen die buiten de deur worden gelaten, vooral in de winter.

In Ierland, dat de komende vier jaar 11.000 ton ontmantelde turbinebladen zal hebben om te verwijderen, heeft University College, Cork een plan bedacht om een aantal van hen te gebruiken om een brug te bouwen op een greenway – een pad van 22 km en een fietspad op het spoor van een oude spoorlijn.

De ontwerpers zeggen dat de zachte rondingen van de bladen niet alleen structureel sterk zijn, maar ook een esthetisch aantrekkelijk kenmerk zullen toevoegen aan de 5 meter lange overspanningsbrug over de Midleton naar Youghal Greenway in East Cork, die in 2023 moet worden geopend.

In het Verenigd Koninkrijk worden ondertussen gepensioneerde messen gebruikt in plaats van staal om betonnen muren te versterken door aannemers die de nieuwe HS2-hogesnelheidslijn van het land bouwen.

Windturbineblad dat wordt getransporteerd naar gewapend beton
Een oud turbineblad dat wordt gebruikt om beton te versterken. / Afbeelding: HS2 Ltd

“Hergebruik van oude turbinebladen vermindert afval, vermindert de vraag naar nieuw staal en vermindert de koolstof die wordt gegenereerd tijdens de productie van beton”, zegt HS2-innovatiemanager Rob Cairns.

“Als ons eerste proefproject ter wereld goed verloopt, kunnen we zien dat een afvalproduct uit de energiesector in de toekomst een essentieel materiaal wordt voor de bouwsector.”

Elders gebruikten onderzoekers van het Georgia Institute of Technology in de Verenigde Staten onlangs een groot deel van een blad van 100 meter als het dak van een klein conventioneel gebouwd huis. Wetenschappers hebben ook de eigenschappen van ontmantelde bladen getest voor gebruik als hoogspanningslijnpalen.

Chemische afbraak

Het Deense bedrijf Vestas Wind Turbine Systems heeft in samenwerking met de universiteit van Aarhus een proces gecreëerd om turbinebladen chemisch af te breken om er epoxyharsplastic uit te halen, dat vervolgens kan worden gebruikt om nieuwe bladen te maken.

Ondertussen hebben de Noorse windparkbouwers Akers Offshore Wind en Strathclyde University een baanbrekende manier bedacht om de glasvezel uit redundante turbinebladen te halen voor hergebruik, waarvan zij zeggen dat ze aan 50% van de wereldwijde vraag naar glasvezel kunnen voldoen als ze wereldwijd worden geïmplementeerd.

“GVK-schroot is niet alleen een uitdaging voor de windenergie-industrie, maar voor alle industrieën die afhankelijk zijn van GVK-materialen in hun productie en productie,” vertelde Mats Ektvedt van Akers aan Euro News.

“Dit omvat autoproductie, zeeschepen, olie- en gasproductie, bouw, sportartikelen en meer. Onze focus ligt nu op het recyclen van windturbinebladen, maar ons doel is om terugwinningsprocessen te ontwikkelen die robuust genoeg zijn om andere soorten afval te verwerken, “voegde hij eraan toe.

De World Economic Forum zegt dat 90% van alle kunststoffen die wereldwijd worden geproduceerd, nooit worden gerecycled. Het Global Plastic Action Partnership van het Forum werkt samen met het bedrijfsleven en wereldleiders om dumping te beëindigen, recycling te vergroten en een circulaire economie in kunststoffen te creëren.

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door de Economisch Wereldforum en werd ter beschikking gesteld aan Good Good Good.