Winterblues? 6 manieren om je humeur en energie te verbeteren

Winterblues? 6 manieren om je humeur en energie te verbeteren

Voor sommige mensen is de winter een tijd van vreugde, feest en familiebijeenkomsten. Voor anderen is het precies het tegenovergestelde. Ze voelen zich constant moe, hebben stemmingswisselingen en verhoogde eetlust – ze ervaren de zogenaamde winterblues.

winter blues remedies

Dit zijn bijzonder moeilijke tijden – in de “normale”, pre-COVID-dagen, zou je gemakkelijker hulp kunnen zoeken. Het is tegenwoordig misschien niet zo eenvoudig. Isolatie en eenzaamheid kunnen de effecten van winterblues erger maken, daarom moet je altijd je ‘ondersteuningssysteem’ op snelkiezen hebben – het kan je vrienden, familie, partner, collega omvatten, gewoon iedereen bij wie je je op je gemak voelt.

Helaas, in de situatie waarin we ons nu bevinden, zijn er kleine kansen om anderen in het echte leven te ontmoeten. Toch kun je nog steeds met ze praten aan de telefoon, een virtuele game- of filmavond organiseren, enz.

Er zijn ook veel andere manieren waarop je je energieniveau kunt verhogen en je humeur kunt verbeteren. Meer weten? Blijf dan bij ons!

Herken de oorzaken: Winter Blues vs. SAD

Winterblues is een veel voorkomend fenomeen dat veel mensen ervaren. Als je humeur echter een tol begint te eisen van elk aspect van je leven, is de kans groot dat het niet alleen winterblues is die je doormaakt, maar SAD – seizoensgebonden affectieve stoornis.

Hoewel zeer vergelijkbaar, beïnvloedt SAD het leven van de persoon veel meer, omdat ze vaak een depressieve stoornis vertonen, waaronder problemen met slapen en eten.

SAD begint meestal rond de late herfst of vroege winter en verdwijnt pas in het late voorjaar of de vroege zomer. Hoewel het nog steeds onbekend is wat het eigenlijk veroorzaakt, zijn enkele van de belangrijkste bijdragers het verminderde niveau van zonlicht, evenals verlaagde melatonine- en serotonineniveaus.

winterblues vs sad

SAD is iets dat behandeld moet worden. De behandeling omvat maar is niet beperkt tot lichttherapie, ook bekend als fototherapie, psychotherapie en medicijnen. Als u vermoedt dat u SAD ervaart, raadpleeg dan een arts – bij voorkeur een psychiater.

Echter, terug naar het onderwerp. Er zijn veel manieren om winterblues te overwinnen – waarvan we er enkele hieronder hebben vermeld.

1. Oefen regelmatig om de WInter Blues te verslaan

Hoewel je misschien geen zin hebt om uit bed te komen, is regelmatige lichaamsbeweging een van de cruciale stappen om de winterblues te overwinnen. Zoals experts van PrimalHarvest.com zeggen: “Oefening kan helpen endorfines (het “feel-good” hormoon) te stimuleren en je humeur de positieve boost te geven die het nodig heeft […] Zelfs stevig wandelen of de trap nemen kan een verschil maken in je humeur en je helpen je energieker te voelen.”

Afgezien van het positieve effect op je geestelijke gezondheid, kan regelmatige lichaamsbeweging ook je fysieke gezondheid verbeteren. Het versterkt niet alleen uw immuunsysteem, maar het helpt u ook een gezond gewicht te behouden en vermindert het risico op borst-, darm- en endometriumkanker.

oefening in de winter

We begrijpen echter dat het heel moeilijk is om te trainen als je alleen maar de hele dag in bed wilt liggen en wachten tot de winter voorbij is – vooral als je niet iemand bent die gewend is om te sporten. Dus, in plaats van jezelf te dwingen tot een lange trainingssessie, waarom probeer je het niet in kleine stukjes te verdelen?

Als je bijvoorbeeld een doel voor jezelf stelt dat je 45 minuten per dag loopt, verdeel die tijd dan in drie mini-workouts – elk 15 minuten. Je kunt de eerste ’s ochtends voltooien, de tweede in de middaguren en de laatste voordat het donker wordt.

2. Neem een pauze van het nieuws

Tijdens de wintermaanden, wanneer het buiten koud is en de nacht langer is dan de dag, neemt de hoeveelheid tijd die we in ons huis doorbrengen toe. Dit betekent dat we meer vrije tijd bij de hand hebben, die meestal wordt besteed aan tv kijken of surfen op internet. Die twee zijn echter de belangrijkste nieuwsbronnen.

nieuws rem

Hoewel het misschien goed is om informatie van over de hele wereld bij te houden, kan het kijken naar te veel nieuwsuitzendingen je winterblues vergroten en je verdrietig en gestrest maken.

Het is vooral waar nu, met de COVID-19-pandemie die nog steeds aanwezig is en de helft van het nieuws aan deze kwestie is gewijd. Het is precies waarom u moet proberen de hoeveelheid tijd die u voor het scherm doorbrengt te verminderen.

3. Boost je humeur met eten

Het zijn vaak de eenvoudigste dingen die het grootste verschil maken – zoals eten. Door simpelweg te heroverwegen wat je eet voor ontbijt, diner, en avondmaal, kunt u uw humeur verbeteren, evenals voorkomen dat koolhydraten en suiker later op de dag.

eten om winterblues te verslaan

Een goed idee is om uw dieet te verrijken met voedingsmiddelen die een hoog vitamine D-gehalte bevatten. Visolie, vette vis, melk, sinaasappelsap en ontbijtgranen zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Zoals het werd vermeld in een paper met de titel Vitamine D-tekort en depressie bij volwassenen: systematische review en meta-analyse, er is een merkbaar verband tussen lage vitamine D-spiegels en vatbaar zijn voor depressie, dus je moet het altijd op het juiste niveau houden.

4. Blijf je slaaproutine volhouden

Het is algemeen bekend dat slaap de stemming beïnvloedt – als je niet goed slaapt, voel je je meestal niet goed. Wat meer is, als je niet een geschikte hoeveelheid tijd slaapt, kan je circadiane ritme worden verstoord – dit verstoort ook je cortisolritmes en beïnvloedt de hormoonproductie.

winterblues slaaproutine

Hier zijn enkele tips over hoe je je slaap kunt verbeteren:

  • elke dag op dezelfde tijd wakker worden en naar bed gaan
  • volg een eenvoudige bedtijdroutine waarmee je niet alleen je lichaam, maar ook je geest kunt ontspannen – neem een bad, drink een kopje kruidenthee, doe alle lichten uit, enz.
  • zodra je wakker wordt, stel jezelf dan bloot aan licht (je kunt bijvoorbeeld de gordijnen openen als je ze ’s nachts gesloten houdt)
  • slaap in een donkere en koele kamer
  • gebruik geen elektronische apparaten in uw slaapkamer – dat betekent geen telefoon, geen tablet, geen computer

5. Zoek de zon op

Hoewel het winter is, en waarschijnlijk het laatste waar je aan denkt naar buiten gaat, is het belangrijk dat je het toch doet, omdat de symptomen van zowel SAD als winterblues kunnen verergeren door het gebrek aan blootstelling aan de zon.

zonneschijn om winterblues te verslaan

Hoe helpt het precies om in het zonlicht te zijn? Nou, allereerst helpt het de serotonine-activiteit en je circadiane ritme in evenwicht te brengen. Het verhoogt ook de melatonineproductie en het vitamine D-niveau – wat allemaal kan leiden tot de verbetering van je emotionele toestand.

Als naar buiten gaan geen optie voor je is, maak je dan geen zorgen. U kunt uw stoel of bureau altijd verplaatsen zodat deze naast het raam staat, waardoor u wordt blootgesteld aan zonlicht. Doe het minstens één tot twee uur per dag. Als je niet zo lang in één keer kunt zitten, verdeel het dan in kortere brokken.

6. Zorg goed voor je huid

Het is geen geheim dat de winter niet de beste tijd is voor je huid – lage temperaturen en de daling van de luchtvochtigheid eisen zeker hun tol van je teint. Dit kan echter precies het zetje zijn dat je nodig hebt om voor je huid te zorgen en je huidverzorgingsroutine opnieuw te evalueren.

Denk na over uw huidverzorgingsproducten – zijn ze geschikt voor uw huidtype? Misschien werkt een van de producten die je gebruikt niet meer zo goed als vroeger? Omdat we in de winter meestal niet zo veel uitgaan, is het misschien het perfecte moment om wat nieuwe dingen uit te proberen.

huidverzorging voor winterblues

Als u niet zeker weet wat u moet doen en welke producten het proberen waard zijn, kunt u altijd een afspraak met een dermatoloog plannen. Ze kunnen u helpen bepalen welke ingrediënten van schoonheidsproducten u moet vermijden en welke uw heilige graal moeten worden.

U kunt ook met uw vaste arts praten over enkele schoonheidssupplementen, zodat u uw huid niet alleen van buitenaf, maar ook van binnenuit een boost kunt geven.

Veel mensen voelen zich mentaal beter als ze er goed uitzien, dus waarom zou je het niet eens proberen? Je huid zal je daar zeker dankbaar voor zijn. Het is een win-win als je het ons vraagt.

Waar het op neer komt

Winterblues is niet ongewoon – veel mensen ervaren het tijdens de wintermaanden. Het is echter belangrijk om te herkennen of je te maken hebt met eenvoudige winterblues of seizoensgebonden affectieve stoornis (SAD).

Hoewel sad erg op elkaar lijkt, beïnvloedt het leven van een persoon veel meer. Als u symptomen van SAD ervaart, aarzel dan niet om contact op te nemen met een professional in de geestelijke gezondheidszorg, omdat u mogelijk een behandeling nodig heeft (bijvoorbeeld lichttherapie).

Als het echter alleen winterblues is, heb je geluk, want er zijn veel manieren om het zelf te verslaan, waarschijnlijk zonder dat er professionele hulp nodig is – waarvan we er enkele hierboven hebben vermeld.

De volgende keer dat je je down voelt, probeer dan ten minste één van hen in je leven te implementeren en kijk hoe het je energieniveau en je humeur beïnvloedt. Als het niet werkt, kunt u een andere proberen totdat u iets vindt dat prima voor u werkt. Succes!