Trainingsadvies om oudere atleten te helpen fit te blijven

Trainingsadvies om oudere atleten te helpen fit te blijven
Tips voor oudere atleten

Tips voor oudere atleten.
CaiaImageCLOSED / Getty Afbeeldingen

Oudere atleten hebben speciale trainingsoverwegingen vanwege de effecten van veroudering op spier- en gewrichtsweefsel, cardiovasculaire fitheid en andere fysieke parameters. Gebruik deze trainingstactieken om je conditie op te bouwen en te behouden, evenals je vermogen om te concurreren zoals je wilt.

Snelheid behouden naarmate u ouder wordt

Onthaasten lijkt synoniem met ouder worden, maar je hoeft het niet zomaar te accepteren. Je kunt leeftijdsgerelateerde dalingen in atletische snelheid vertragen met deze trainingsmethoden.

  • Hill Running of Interval Training kan zowel het aerobe als het anaerobe systeem conditioneren, wat resulteert in dramatische fitnessverbeteringen.
  • Krachttraining kan de spiertonus, kracht en snelle spiervezels behouden.
  • Plyometrische oefeningen verhogen kracht en kracht
  • Creatinesuppletie kan nuttig zijn voor het verbeteren van de prestaties tijdens repetitieve trainingssessies met hoog vermogen.

Uithoudingsvermogen behouden naarmate je ouder wordt

De meest voorkomende fitnessafnames die optreden bij veroudering omvatten veranderingen in de lichaamssamenstelling met verhoogd lichaamsvet en verminderde spiermassa, verlies van lengte (soms als gevolg van osteoporose), verminderde cardiorespiratoire capaciteit en spieratrofie. Ondanks deze verliezen zijn er voorbeelden van buitengewone fysieke prestaties van oudere atleten.

Oudere atleten zijn vaak in staat om deel te nemen aan duurtraining omdat ze vaak hogere verhoudingen van slow twitch-vezels hebben.

Bovendien wordt geschat dat veel van de fysieke achteruitgang geassocieerd met veroudering niet onvermijdelijk is, maar te wijten is aan een detrainings- of deconditioneringseffect dat voortkomt uit een afname van trainingsniveaus, frequentie of intensiteit. Onderzoek heeft aangetoond dat senioren snel verbeteringen aanbrengen wanneer ze beginnen te oefenen.

Voeding voor de oudere atleet

Goede voeding bij oudere atleten kan ook de gewrichten beschermen tegen leeftijdsgebonden degeneratie. Veroudering zorgt ervoor dat de gewrichten minder flexibel worden en een bewegingsbereik verliezen. Deze beperkingen kunnen fysieke vaardigheden in gevaar brengen. De volgende voedingsstoffen zijn van bijzonder belang voor oudere atleten:

  • Vitamine C voor collageenvorming.
  • Omega-3 oliën (uit noten, zaden, vette vis en tarwekiemen) voor ontstekingsremmende effecten.
  • Zwavelhoudende aminozuren (van sommige groenten, vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten) voor de gezondheid van gewrichtskraakbeen.
  • Bioflavonoïden (van alle groenten en fruit en boekweit) voor ontstekingsremmende effecten en verbeterde lokale circulatie.
  • Antioxidanten (selenium en vitamine E) voor bescherming tegen de schadelijke vrije radicalen die zich met de leeftijd in het lichaam vermenigvuldigen.
  • Sommige supplementen kunnen ook nuttig zijn, maar neem contact op met uw arts voordat u er een probeert.

Verminderd vermogen

Veroudering resulteert in afname van spierkracht sneller dan het veroorzaakt afname van het uithoudingsvermogen bij zowel mannen als vrouwen.

Terwijl de uithoudingsprestaties bij mannen pieken in hun 20s en dalen met ongeveer 4% op de leeftijd van 55, piekt het uithoudingsvermogen bij vrouwen vaak in hun 30s.

Bij zowel mannen als vrouwen laten kracht en kracht een veel snellere en eerdere achteruitgang zien.

Geheugen, leeftijd en fitheid

Er is steeds meer bewijs dat suggereert dat senioren die sporten niet alleen de fysieke achteruitgang van de leeftijd verminderen, maar ook hun hersenen (met name geheugen) beschermen tegen leeftijdsgerelateerde achteruitgang. Fysieke fitheid is gekoppeld aan een verminderde mate van geheugenafname op middelbare leeftijd.

Het is nooit te laat om te beginnen met trainen

Er is groeiend bewijs dat veel van de fysieke en mentale achteruitgang die vaak voorkomt bij het ouder worden kan worden verminderd met geschikte fitness- en voedingsprogramma’s, en het is niet te laat om te beginnen met het verbeteren van de conditie, ongeacht je leeftijd.

Oudere atleten zijn vaak in staat om deel te nemen aan duurtraining omdat ze vaak hogere verhoudingen van slow twitch-vezels hebben.

Terwijl de uithoudingsprestaties bij mannen pieken in hun 20s en dalen met ongeveer 4% op de leeftijd van 55, piekt het uithoudingsvermogen bij vrouwen vaak in hun 30s.