Winona Ryder’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

De Amerikaanse actrice Winona Ryder werd geboren als Winona Laura Horowitz op 29 oktober 1971 in Winona, Minnesota. Toen ze zeven jaar oud was, verhuisde het gezin naar Californië, waar ze met andere gezinnen in een commune woonden, en toen ze tien was, vestigden ze zich in Petaluma, Californië. In 1983 begon Winona acteerlessen te volgen aan het American Conservatory Theatre in het nabijgelegen San Francisco.

Winona’s eerste filmoptreden was high school drama Lucas (1986,) waar ze de artiestennaam “Ryder” aannam. Ze werd geprezen voor haar prestaties in haar tweede film, Pleindans, in 1987. Het jaar daarop werd ze gecast in Tim Burton’s Keverjuice, wat een kritisch en commercieel succes was. Ook Ryders volgende rollen werden goed ontvangen door de pers: ze speelde in 1969 (1988) en Heide (1989.) Haar doorbraakrol zag haar opnieuw samenwerken met regisseur Tim Burton in de jaren 1990. Edward Schaarhands, die een kaskraker werd en zeer goed werd beoordeeld door de critici, waardoor de jonge Winona naar het sterrendom werd gekatapulteerd.

Gedurende de jaren 1990 had Winona rollen in enkele van de meest populaire films van het decennium. Ze werd verder beroemd toen ze speelde in Bram Stoker’s Dracula (1992) en verdiende Academy Award-nominaties voor haar werk in Martin Scorsese’s Het tijdperk van onschuld (1993) en een nieuwe verfilming van Kleine Vrouwen (1994.) Andere opmerkelijke films uit deze tijd waren Het Huis van de Geesten (1993), Reality Bites (1994), Jongens (1996), De Smeltkroes (1996), Buitenaardse opstanding (1997), Beroemdheid (1998), en Meisje, onderbroken (1999.) Winona vertelde ook de audioversie van Anne Frank’s Het dagboek van een jong meisje, wat haar een Grammy Award-nominatie opleverde

Vanaf de jaren 2000 begon Winona’s carrière te vertragen. Ze liet in 2000 twee films uitkomen, Herfst in New York en Verloren zielen, gevolgd door De heer Deeds en S1m0ne in 2002, voordat hij een pauze nam van het maken van films. Winona begon haar rentree te maken in 2006, toen ze werd gecast in De Darwin Awards en Een scanner donker. Ryder’s volgende spraakmakende project was als ondersteunend personage in 2009’s Star Trek reboot film. Datzelfde jaar verscheen ze ook in comedy-drama Het privéleven van Pippa Lee. Winona’s enige release op het grote scherm van 2010 was psychologische horrorfilm Zwarte zwaan. Ze speelde ook in de televisiefilm Wanneer liefde niet genoeg is: het verhaal van Lois Wilson, wat haar een SAG Award-nominatie opleverde. In 2012 leende Winona haar stem aan de geanimeerde 3D-film Frankenweenie, werkte opnieuw samen met Tim Burton en speelde mee in De Iceman en De Brief.

In 2016 trad Ryder toe tot de ensemblecast van Netflix’ sci-fi- en horrorseries. Stranger Things, die bij de release een van de grootste hits van de streamingdiensten werd. De serie is momenteel aan zijn vierde seizoen toe en Ryder zal haar rol ergens in 2024 voor de vijfde en laatste hernemen. Als onderdeel van de cast won ze de SAG Award voor beste ensemble, en Ryder in het bijzonder werd geprezen voor haar prestaties in de show. Volgend Stranger Things‘ succes, Winona speelde mee in de romantische komedie van 2018 Bestemming Bruiloft, in de gelimiteerde serie van HBO Het complot tegen Amerika (2020,) en de tv-special Sarah Cooper: Alles is in orde (2020.)