Wilt u weten over de uitrol van vaccins in Afrika? Klik hier op een land en ontdek het

Search

Er is veel aandacht geweest voor COVID-19-vaccinongelijkheid tussen landen met een hoog inkomen en lage en middeninkomens. Zo wordt geschat dat tot 70% van alle vaccins die in 2021 worden geproduceerd, vooraf zijn geboekt door een handvol landen.

Dit heeft geleid tot ernstige knelpunten in de vaccinvoorziening aan lage- en middeninkomenslanden, wat heeft geleid tot enorme verschillen in vaccinatiegraad.

Gemiddeld hebben 61 van de 100 mensen in een land met een hoog inkomen minstens één dosis van het COVID-19-vaccin gekregen.

In de 29 lage-inkomenslanden hebben slechts 3 op de 100 mensen één dosis van het vaccin gekregen.

In heel Afrika hebben ongeveer 10 van de 100 minstens één dosis gekregen en slechts 4 van de 100 zijn volledig gevaccineerd.

Een dergelijke ongelijkheid betekent dat terwijl de economieën van landen met een hoog inkomen herstellen en het leven terugkeert naar normaal, lage-inkomenslanden zullen blijven worstelen met een trager economisch herstel en de domino-effecten.

Naarmate de tijd vordert, ontstaat er een ander beeld. Dat is een van de ongelijkheden tussen Afrikaanse landen. Terwijl gemiddeld 4 op de 100 Afrikanen volledig gevaccineerd zijn, zijn er meer dan 30 landen waar minder dan 5 op de 100 mensen een enkele dosis hebben gekregen.

De top vijf gevaccineerde landen in Afrika omvat drie eilandstaten en twee landen in Noord-Afrika met volledige vaccinatiegraad variërend van 20% tot 72%.

Bijna de helft van de landen in Afrika heeft een volledige vaccinatiegraad van minder dan 2%.

Gerelateerde verhalen

Deze innovatieve koelkast maakt het COVID-19-vaccin voor iedereen toegankelijk

De wereld viert het leven van Abebech Gobena – de Ethiopische humanitaire hulpverlener die bekend staat als ‘Moeder Teresa van Afrika’

Van tienerzwangerschappen tot hiv, Malawi’s jeugdradioshows pakken taboes aan

Om ons te helpen de uitrol van vaccins over het hele continent bij te houden, werkte The Conversation Africa samen met Africa Data Hub om een kaart te leveren met regelmatig bijgewerkte gegevens die de distributie van vaccins illustreren.

In een tijd waarin de vaccinvoorraad naar Afrika is toegenomen, deels door donaties uit landen met een hoog inkomen en deels door toegang tot meer vaccinopties zoals Sinopharm en J&J, is het belangrijk om te begrijpen hoe dat zich vertaalt naar vaccins in de armen van mensen. En om te kunnen volgen of bestaande ongelijkheden tussen Afrikaanse landen blijven bestaan.

Op de middellange termijn zal de kaart van onschatbare waarde zijn om bij te houden hoe een toename van de opname van het COVID-19-vaccin het vermogen van de landen om nieuwe infectiegolven te weerstaan beïnvloedt.

Het doel van de wereld zou moeten zijn om alle landen hoge vaccinatiepercentages te laten bereiken die nodig zijn om hun hele bevolking te beschermen tegen verdere uitbraken. Dergelijke trackingtools helpen ons om te zien hoeveel vooruitgang we boeken.

Het gesprek

Dit artikel en deze kaart zijn oorspronkelijk gepubliceerd door Het gesprek op 28 september 2021 en werden beschikbaar gesteld aan Good Good Good.