Wetgevers in acht staten verhogen de financiering van de geestelijke gezondheidszorg

Colorado staat bekend als een mekka voor gezonde, outdoorsy types. Toch worstelt een hoger deel van de inwoners van de staat dan het nationale gemiddelde met psychische aandoeningen, zelfmoordgedachten of zwaar drugs- of alcoholgebruik, volgens federale enquêtes.

De COVID-19-pandemie – met het bijbehorende banenverlies, schoolsluitingen en sterfgevallen – heeft de situatie verergerd.

Nu bereiden beleidsmakers in Colorado zich voor om veel uit te geven aan diensten voor geestelijke gezondheid en stoornissen in het gebruik van middelen, dankzij het federale COVID-19-hulppakket van maart, de gigantische American Rescue Plan Act.

Wetgevers stemden dit voorjaar om $ 550 miljoen uit te geven die Colorado ontving onder de wet op gedragsgezondheidsdiensten. Dat komt bovenop subsidies voor dergelijke diensten die de wet voor de staat heeft gereserveerd, evenals noodfondsen die zijn toegewezen aan Colorado-scholen die kunnen worden besteed aan inspanningen om de geestelijke gezondheid van studenten te verbeteren.

Het extra geld dat door de wetgever is geautoriseerd en alleen al subsidies blokkeren, tellen op tot meer dan een derde van wat de staat doorgaans elk jaar uitgeeft aan gedragsgezondheid, zei Robert Werthwein, directeur van het Office of Behavioral Health van de staat.

“Zeer zelden krijg je dit soort investeringen in de infrastructuur van gedragsgezondheid,” zei hij.

Wetgevers in ten minste zeven andere staten – Illinois, Indiana, Maryland, Ohio, Virginia, Vermont en Washington – hebben ook miljoenen federale dollars gereserveerd voor diensten voor geestelijke gezondheid en stoornissen in het gebruik van middelen, volgens de National Academy for State Health Policy, een niet-partijgebonden onderzoeksorganisatie met kantoren in Washington, DC en Portland, Maine.

Overspoeld met contant geld vragen staatswetgevers hoe lang de hausse zal duren

Gezondheidsfunctionarissen in die staten hopen dat de instroom van contant geld een game-changer zal zijn. Ze zijn van plan om het aan alles te besteden, van bewustmakingscampagnes voor geestelijke gezondheid tot mobiele crisisteams en bonussen voor psychiatrisch ziekenhuispersoneel.

Maar er zit een addertje onder het gras. Nadat de hulpfondsen op zijn – het geld moet tegen het einde van 2026 worden uitgegeven – zullen staatsleiders andere manieren moeten vinden om programma’s, diensten of personeelsuitbreidingen te financieren waaraan ze nu federale dollars uitgeven.

Staatsleiders moeten ervoor zorgen dat ze niet een succesvol nieuw programma starten om er vijf jaar later vanaf te komen, zei Dr. Brian Hepburn, uitvoerend directeur van de National Association of State Mental Health Program Directors, een in Alexandria, Virginia gevestigde lidmaatschapsorganisatie.

“Als het slechts een blip is – als dit slechts een eenmalige is, en we zien alleen een verbetering in de komende paar jaar, is dat niet erg nuttig,” zei Hepburn.

De benaderingen van beleidsmakers om het geld uit te geven variëren, zei Hemi Tewarson, uitvoerend directeur van de National Academy for State Health Policy. In sommige staten zijn ze gericht op kortetermijntoepassingen voor de fondsen, zoals professionele ontwikkelingsprogramma’s. Andere overheidsfunctionarissen zijn van plan om te investeren in langetermijnverplichtingen en later een duurzaam financieringsplan uit te werken, zei ze.

Wetgevers in Colorado hebben zichzelf de moeilijke taak toebedeeld om met een plan te komen voor het uitgeven van de eenmalige fondsen op een manier die het gedragsgezondheidssysteem van de staat transformeert.

“Ik denk dat iedereen een beetje in de plaats komt van: We weten dat dit eenmalige dollars zijn. Hoe kunnen we die dollars uitgeven op een manier die een impact op de lange termijn zal hebben?” zei Serena Gonzales-Gutierrez, een Democraat. “En dat is moeilijk.”

Ze is vice-voorzitter van een taskforce die uitgavenaanbevelingen zal doen voor $ 450 miljoen van de gedragsgezondheidsfondsen. De taskforce begon vorige maand te vergaderen, maar zal pas aan het einde van het jaar beslissingen nemen.

Op dit moment denken leden na over een verscheidenheid aan uitdagingen op het gebied van geestelijke gezondheid en middelengebruik in Colorado, zoals toegangs- en betaalbaarheidsproblemen en personeelstekorten. “Die dingen liggen allemaal op tafel”, zei Gonzales-Gutierrez.

Een instroom van contant geld

De COVID-19-pandemie heeft een aantal zorgwekkende trends op het gebied van gedragsgezondheid verergerd.

Een groeiend deel van de Amerikaanse volwassenen heeft de afgelopen jaren gezegd dat ze een psychische aandoening hebben ervaren, volgens federale enquêtes. Nadat de pandemie in 2020 toesloeg, steeg het aandeel inwoners van de VS dat symptomen van angst en depressie meldde, en het aantal sterfgevallen door een overdosis steeg met 31% in vergelijking met het jaar ervoor.

In Colorado zijn oproepen en sms’jes naar de hotline voor staatscrisis vorig jaar met 25% gestegen. Ziekenhuizen zijn zo overspoeld met kinderen die psychiatrische crises doormaken dat in mei het Children’s Hospital Colorado de noodtoestand uitriep voor de geestelijke gezondheid van jongeren.

Dit voorjaar stemden wetgevers om $ 550 miljoen uit te gevenillion van de $ 3,8 miljard aan flexibele fondsen die Colorado ontving onder de American Rescue Plan Act on mental health and substance use disorder services, met $ 100 miljoen onmiddellijk toegewezen (het werd uitgegeven aan meer dan een dozijn regelitems, waaronder op gevangenissen gebaseerde diensten en personeelstraining) en de rest zal later worden toegewezen.

Staatswetgevers verdeeld over de behoefte aan federale hulp

Terwijl de Democratische steun unaniem was, waren gop-leden verdeeld. In de Senaat stemden bijvoorbeeld 4 van de 15 Republikeinen tegen het definitieve wetsvoorstel.

“De meerderheid van onze caucus steunde het wetsvoorstel”, zei Sage Naumann, communicatiedirecteur voor de Republikeinen in de Senaat van Colorado. “Wat de andere vier betreft, was het hoogstwaarschijnlijk een verschil in strategie, vooral als het gaat om zaken als verslavingsstoornissen.”

Er is veel tweeledige steun in Colorado voor geestelijke gezondheidszorg, zei hij. “Op 80% van de discussie over geestelijke gezondheid, middelenmisbruik, zelfmoordpreventie, dat soort dingen, hebben we de neiging om gemeenschappelijke grond te vinden met onze collega’s aan de overkant van het gangpad.”

Democratische wetgevers in Indiana maakten dit jaar ook van gedragsgezondheid een prioriteit en verzetten zich tegen een initieel budgetplan dat de middelen voor gedragsgezondheid met $ 26 miljoen zou hebben verlaagd. “We bleven terugduwen en pleiten tegen die bezuinigingen”, zei senator Shelli Yoder, een Democraat en assistent-voorzitter van de caucus van een minderheid.

Het conflict eindigde nadat president Joe Biden de American Rescue Plan Act ondertekende, zei Yoder. Met $ 3 miljard aan flexibele federale fondsen op komst, keurde de door de Republikeinen gecontroleerde wetgevende macht een budget goed dat $ 100 miljoen van de federale dollars besteedde aan geestelijke gezondheidszorg.

“We doen recordinvesteringen in hoosiergezondheid en geestelijke gezondheid, iets wat we nu vooral nodig hebben”, zei de Republikeinse senaatsvoorzitter Pro Tempore Rodric Bray tijdens een persconferentie in april over het begrotingsakkoord. Bray was tegen publicatietijd niet bereikbaar voor commentaar.

Shenetha Shepherd, perssecretaris voor de Democraten in de Senaat van Indiana, zei dat beleidsmakers bij de staatsafdeling voor geestelijke gezondheid en verslaving zullen beslissen hoe de $ 100 miljoen wordt besteed.

De American Rescue Plan Act heeft ook $ 3 miljard aan subsidies voor gedragsgezondheidsblokken goedgekeurd voor alle staten en territoria, honderden miljoenen meer voor alles van zelfmoordpreventie voor jongeren tot gemeenschapsklinieken en $ 112 miljard voor scholen. Districten kunnen het geld op verschillende manieren gebruiken, waaronder het inhuren van counselors en het versterken van de geestelijke gezondheidszorg.

Wegblijven van de Funding Cliff

Een taskforce van 16 beleidsmakers in Colorado – geadviseerd door een subpanel van voorstanders van geestelijke gezondheid, ziekenhuisvertegenwoordigers en anderen met een belang in het gedragsgezondheidssysteem – bespreekt nu hoe de $ 450 miljoen wetgevers die vorige sessie opzij zijn gezet, kunnen worden besteed.

Leden van de taskforce zijn over het algemeen voorstander van het doen van vier investeringen van $ 100 miljoen, in plaats van het geld dun te spreiden over vele prioriteiten, zei Vincent Atchity, voorzitter van het subpanel. Hij is de president en CEO van Mental Health Colorado, een organisatie die pleit voor mensen met psychische of middelengebruiksstoornissen.

Mental Health Colorado wil minstens $ 165 miljoen uitgeven om ziekenhuis- en residentiële psychiatrische behandelingsbedden in de hele staat toe te voegen en de hersteldiensten te verbeteren. “We hebben een acuut gebrek aan beschikbare middelen om de zorg goed te beheren, in termen van intramurale capaciteit,” zei hij.

Naarmate de zelfmoordcijfers stijgen, breiden crisiscentra zich uit

Werthwein zei dat alle nieuwe uitgaven duurzaam moeten zijn. “We moeten oppassen dat we geen klifeffect creëren.” Het geld kan misschien worden besteed aan personeelstraining, zei hij, of aan faciliteiten.

Colorado kan mogelijk Medicaid-dollars gebruiken om op de lange termijn voor nieuwe programma’s te betalen, suggereerde hij. Medicaid is het openbare ziektekostenverzekeringsprogramma voor mensen met een laag inkomen en gehandicapten dat gezamenlijk wordt gefinancierd door staten en de federale overheid.

Beleidsmakers in andere staten maken mogelijk dezelfde berekening. Veel staten gebruiken bijvoorbeeld hun American Rescue Plan Act-bloksubsidies om gedragsgezondheidscrisisresponsteams en callcenters te verbeteren en uit te breiden, zei Hepburn van de National Association of State Mental Health Program Directors. Dergelijke impulsen zijn een prioriteit voor staten sinds de federale overheid is overgegaan tot het maken van 988 een landelijk noodnummer voor zelfmoord en geestelijke gezondheid vanaf 2022.

Staten die crisisdiensten op de lange termijn willen financieren, kunnen leren van Arizona, zei Hepburn, dat in de afgelopen jaren zijn Medicaid-regels heeft gewijzigd om de kosten van zijn uitgebreide crisisdiensten te dekken.

Het is ook mogelijk dat staatswetgevers gewoon kunnen stemmen om de uitgaven voor diensten of personeel in de komende jaren te verhogen.

In Virginia, bijvoorbeeld, kondigde de Democratische gouverneur Ralph Northam in juli een plan aan om $ 485 miljoen – een mix van American Rescue Plan Act-fondsen en staatsdollars – uit te geven aan bonussen voor personeel van psychiatrische ziekenhuizen van de staat, behandelingen voor middelengebruiksstoornissen en ondersteunende huisvesting, naast andere diensten.

De Algemene Vergadering van Virginia drong er bij Northam op aan om zich ertoe te verbinden salarisverhogingen voor facilitair personeel in zijn volgende begroting op te nemen, merkte Alison Land, commissaris van het Virginia Department of Behavioral Health and Developmental Services, op in een verklaring per e-mail.

Yoder uit Indiana zei dat ze hoopt dat meer uitgaven voor geestelijke gezondheid en middelengebruik zichzelf, althans gedeeltelijk, zullen terugbetalen door meer inwoners volledig te laten deelnemen aan de economie.

“We hebben elke Hoosier nodig die betrokken is bij de economie en deelneemt,” zei ze. “En als mensen worstelen met een stoornis in het gebruik van middelen, maakt dat het erg uitdagend.”

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Stateline, een initiatief van The Pew Charitable Trusts.