Werken compressiekleding voor spierherstel?

Werken compressiekleding voor spierherstel?
vrouwen trail running met compressiesokken

sportpoint / Getty Afbeeldingen


 • Wat zijn compressiekleding
 • Typen
 • Wat zegt onderzoek
 • Extra voordelen
 • Hoe Compressie Garmets te selecteren
 • Andere manieren om spierherstel te bevorderen
 • Volgende in Workout Recovery Guide

  IJsbaden en contrastwatertherapie voor herstel

Of je nu een weekendstrijder of een professionele atleet bent, spierherstel is altijd een zorg.  Het vermijden van spierpijn na de training kan u ook helpen om sneller terug te keren naar uw trainingen en trainingsregimes, maar kan u ook comfortabeler houden.

Het is geen verrassing dat er veel onderzoek is dat zich richt op spierherstel en een verscheidenheid aan producten waarvan wordt gezegd dat ze het proces stimuleren, pijn beperken en de tijd verkorten die nodig is om je spieren volledig te herstellen na inspannende trainingssessies.

Compressiekleding is een voorbeeld van dit soort producten die worden gebruikt door sporters en recreatief actieve mensen die op zoek zijn naar een herstelboost.

Wat zijn compressiekleding

Compressiekledingstukken zijn kledingstukken die op verschillende lichaamsdelen worden gedragen en die nauwsluitend zijn en compressie bieden. Ze zijn meestal gemaakt van een mix van spandex en nylon, hoewel er ook andere materialen worden gebruikt.

U kunt compressiekledingstukken vinden in een drukbereik, hoewel een arts meestal hogere compressiebereiken voor medisch gebruik voorschrijft.

Als het gaat om sportkleding, wordt gedacht dat compressiekleding de prestaties verhoogt en het spierherstel versnelt.

Soorten compressiekleding

Medische vormen van compressiekleding worden gebruikt om mensen te helpen herstellen van een operatie of de bloedsomloop te verhogen voor degenen die het nodig hebben. Atletische sportkleding compressiekleding, aan de andere kant, zijn ontworpen als kledingstukken die je alleen kunt dragen of als een outfit om het grootste deel van je lichaam te bedekken. Er zijn ook mouwen die alleen een specifiek deel van je lichaam bedekken.

Enkele van de soorten sportcompressiekleding die beschikbaar zijn, zijn onder meer:

 • Panty’s over de volledige lengte
 • Kniemouwen
 • Driekwart lange broek
 • Korte broek
 • Kniemouwen
 • Kuitmouwen
 • Overhemden met lange en korte mouwen
 • Sokken
 • Quad mouwen

Helpen compressiekledingstukken spierherstel?

Voordat u compressiekleding of spierherstel gebruikt, is het belangrijk om te weten of ze effectief zijn voor dit doel. Er zijn veel claims om te ontrafelen, maar er is veelbelovend onderzoek achter het gebruik van compressiekleding om je spierherstelproces te ondersteunen. Het is ook verstandig om te weten wat spierpijn veroorzaakt en het type waar compressiekleding bij kan helpen.

Je spieren hebben meestal 24 tot 48 uur nodig om zichzelf te herstellen. Te snel dezelfde spiergroepen opnieuw laten werken kan weefselafbraak veroorzaken en spieropbouw voorkomen. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te herstellen.

De oorzaak van spierpijn

Van lichaamsbeweging wordt gedacht dat het minuscule scheuren in je spieren veroorzaakt als gevolg van een natuurlijk proces dat eigenlijk meer spiervezels opbouwt, waardoor je sterker en sneller wordt. Spierpijn kan te wijten zijn aan een ontstekingsreactie die het gevolg is van deze tranen.

Vaak aangeduid als DOMS (vertraagde spierpijn), hangt de ernst van uw spierpijn na de training af van de duur en intensiteit van uw training.

Dit type normale spierpijn is niet hetzelfde als die veroorzaakt door een blessure zoals een verstuiking of spierspanning. Hoewel dat soort verwondingen medische aandacht vereisen, kan vertraagde spierpijn thuis worden behandeld. Het piekeffect van DOMS treedt meestal 48 tot 72 uur na uw training op.

Eventuele scherpe pijnen, verstuikingen, zwelling of aanhoudende pijn kunnen een teken zijn van iets meer en kunnen medische aandacht vereisen. Praat met een zorgverlener over uw spierpijn als iets ongewoon lijkt.

Wat de wetenschap zegt

Er zijn verschillende theorieën achter hoe compressiekleding kan helpen bij spierherstel. Onderzoek heeft een aantal duidelijke voordelen aangetoond van het dragen van compressiekleding voor herstel.

Het bewijs suggereert dat compressiekleding de volgende voordelen heeft:

Kan spierschade verminderen: Het is bijvoorbeeld aangetoond dat een biomarker van spierschade, creatinekinase (CK), na inspanning wordt verminderd wanneer compressiekleding wordt gedragenn. Wanneer de CK-niveaus worden verlaagd, wordt de hersteltijd verbeterd door de verhoogde eliminatie van afvalmetabolieten en het herstel van spierweefsels.

Verminder pijn en ontsteking: Als het gaat om ontstekingsreacties, kunnen compressiekleding zowel pijn als ontsteking na een training verminderen.

Verminder pijn en vermoeidheid: De resultaten van twee meta-analyses toonden aan dat het gebruik van compressiekleding kledingstukken pijn in de benen na de training, spiervermoeidheid en spierschade door inspanning vermindert. De onderzoekers geloven dat deze effecten te wijten zijn aan een toename van de bloedstroom en de lymfatische uitstroom.

Gunstig voor een verscheidenheid aan atleten: Een meta-analyse uit 2017 gepubliceerd in Sportgeneeskunde werd uitgevoerd om te zien of compressiekleding effectief is voor herstel in verschillende trainingsmodaliteiten, waaronder kracht, kracht en uithoudingsvermogen na een eerste aanval van weerstand, hardlopen en niet-dragende duurtraining.

De onderzoekers ontdekten dat weerstandstraining de hoogste duidelijke herstelvoordelen had van het gebruik van compressiekleding, gevolgd door fietsen, waardoor de prestaties de volgende dag konden worden verbeterd.

Bevorder herstel wanneer het na de training wordt gedragen: Qua timing toont het meeste bewijs aan dat het dragen van compressiekleding voor spierherstel het beste kan worden gedaan in de periode na de training. Tegenstrijdig onderzoek ondersteunt het gebruik ervan tijdens de training niet volledig.

Andere voordelen van compressiekleding

Kan de prestaties verbeteren: Veel atleten dragen compressiekleding om hun prestaties te verbeteren. Het bewijs achter deze praktijk is echter klein. De meeste studies onthullen geen prestatievoordeel van het dragen van compressiekleding.

Verbeter de hersteltijden voor kracht van het bovenlichaam: Een studie uit 2014 toonde aan dat het gebruik van compressiekleding kan helpen bij het herstel van spierkracht na weerstandstraining. In het bijzonder werd dit effect gezien in het bovenlichaam. De hersteltijd was 3 tot 8 uur na de training.

Kan spiertrillingen verminderen en de spiercontrole verhogen tijdens specifieke activiteit: Compressiekleding kan atleten helpen bij sporten zoals alpineskiën vanwege hun vermogen om spiertrillingen te verminderen en de controle te vergroten. Meer onderzoek is nodig om met zekerheid te zeggen of er een duidelijk voordeel is.

Tips voor het kiezen van compressiekleding

Hier zijn enkele tips voor het kiezen van geschikte compressiekleding voor jou.

 • Elk compressieniveau werkt: Onderzoek toont aan dat er niet veel verschil is voor spierherstel als het gaat om het werkelijke compressieniveau, dus kies het compressieniveau dat u het beste bevalt.
 • Sportspecifiek: Als u voornamelijk hardloopt en fietst of een andere cardiovasculaire duurtraining uitvoert, is het logisch om te gaan met een compressiekledingstuk voor het onderlichaam.
 • Specifieke pijnpunten: Als u vaak spierpijn ervaart in een bepaald lichaamsdeel, zoals uw kuiten, is het selecteren van een mouw voor dat gebied een verstandige keuze.
 • Ondersteuning vs. flexibiliteit: Sommige compressiekledingstukken bieden meer ondersteuning met meer substantiële compressie, terwijl andere flexibeler zijn. Misschien wilt u het type oefening overwegen dat u uitvoert voordat u kiest of u van plan bent de kleding tijdens het sporten te dragen. Gewichtheffen en yoga kunnen meer flexibiliteit vereisen dan hardlopen of andere sporten.
 • Andere voordelen: Misschien wilt u op zoek gaan naar compressiekleding die extra voordelen biedt die u mogelijk nodig heeft, zoals vochtafvoer, ademend vermogen of zakken.

Andere manieren om spierherstel te bevorderen

Er zijn veel andere manieren waarop u uw lichaam kunt helpen herstellen van lichaamsbeweging. U kunt meerdere methoden proberen. Hier zijn er een paar:

 • Actief herstelwerk maakt gebruik van activiteit met een lagere intensiteit na de training om het bloed naar de weefsels te laten stromen die het nodig hebben, waardoor voedingsstoffen en bloed naar de gebieden worden gebracht om ontstekingen te verminderen en genezing te versnellen.
 • IJsbadtherapie, ook bekend als cryotherapie, maakt gebruik van ijs om ontstoken spieren te helpen koelen.
 • Niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals aspirine, ibuprofen en naproxen, werken om ontstekingen en pijn te verminderen. Spreek altijd met een zorgverlener voordat u vrij verkrijgbare medicijnen gebruikt, waaronder NSAID’s.
 • Sportmassage therapie kan de bloedtoevoer naar de spieren verhogen om ontstekingen en stijfheid te verminderen.

Een woord van bodymindspirit

Compressiekleding is een haalbare optie om spierherstel na inspanning te stimuleren, pijn te verminderen en u te helpen sneller terug te keren naar uw trainingsroutine. Er zijn veel opties beschikbaar op basis van het type training dat je doet en de lichaamsdelen waarvan je denkt dat ze het meest kunnen helpen bij het herstellen. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en de tijd te nemen om te rusten en te herstellen. Als pijn op welke manier dan ook intens, langdurig of ongewoon lijkt, neem dan contact op met een zorgverlener.

Je spieren hebben meestal 24 tot 48 uur nodig om zichzelf te herstellen. Te snel dezelfde spiergroepen opnieuw laten werken kan weefselafbraak veroorzaken en spieropbouw voorkomen. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om te herstellen.