Bepaalde oefeningen kunnen unieke voordelen voor de levensduur hebben

Bepaalde oefeningen kunnen unieke voordelen voor de levensduur hebben
Vrouw buiten die yoga doet

De Goede Brigade / Getty Images


  • Stretchen, volleybal en aerobics
  • Studie beperkingen
  • Elke oefening is een goede oefening

Het is geen geheim dat lichaamsbeweging een belangrijke pijler is voor een gezond leven. Maar kunnen bepaalde soorten lichaamsbeweging ons helpen langer te leven? Mogelijk, zegt Connor Sheehan, PhD, een assistent-professor aan de T. Denny Sanford School of Social and Family Dynamics, Arizona State University.

In een paper co-auteur met familie en menselijke ontwikkeling afgestudeerde student Longfeng Li, onlangs gepubliceerd in het tijdschrift Geneeskunde en wetenschap in sport en beweging, bevestigden onderzoekers dat alle soorten oefeningen gunstig zijn. Maar ze associeerden sommige soorten met lagere sterftecijfers, namelijk stretching, volleybal en fitnessoefeningen zoals aerobics, fietsen en wandelen.

Stretchen, volleybal en aerobics

Met behulp van gegevens verzameld door de National Health Interview Survey van 26.727 Amerikaanse volwassenen in de leeftijd van 18 tot 84 jaar, onderzochten Dr. Sheehan en Li het effect van 15 verschillende oefeningen op de sterftecijfers. De deelnemers kregen in 1998 vragen over wat voor soort oefening ze deden, gevolgd voor sterfte door alle oorzaken tot eind 2015.

“Wandelen, hardlopen, aerobics, stretchen, gewichtheffen en traplopen werden allemaal geassocieerd met een langer leven, zelfs na statistische controle op demografische kenmerken, sociaaleconomische kenmerken, gezondheidsgedrag en basisgezondheid,” legt Dr. Sheehan uit. “Toen we voor alle soorten oefeningen controleerden, ontdekten we dat vooral stretchen goed was voor de gezondheid.”

Dit kwam als een verrassing voor Dr. Sheehan, die verwachtte dat cardiovasculaire oefeningen (hardlopen, fietsen, enz.) het meest gunstig zouden zijn voor het welzijn.  “Stretchen kan niet alleen andere oefeningen verlengen, maar kan ook gemoedsrust en mindfulness bieden. Het komt dus zowel de geest als het lichaam ten goede.”

Dr. Connor Sheehan

Stretchen kan niet alleen andere oefeningen verlengen, maar kan ook gemoedsrust en mindfulness bieden, dus het komt zowel de geest als het lichaam ten goede.

– Connor Sheehan, PhD

Als het op volleybal aankomt, erkent Sheehan dat dit “een selectie-ding zou kunnen zijn in die zin dat degenen die deelnamen in de late jaren ’90 misschien gewoon gezonder waren geweest.” Hij voegt er echter aan toe dat volleybal niet alleen een geweldige fysieke training biedt, maar ook een sociaal element heeft als teamsport – en sociale activiteiten zijn ook goed gebleken voor onze algehele gezondheid.

Aan de andere kant van de schaal ontdekten de onderzoekers dat honkbal geassocieerd was met een hogere kans op sterfte, die ze toeschrijven aan de “pruimtabakcultuur” die aan die sport is gekoppeld.

Studie beperkingen

De studie heeft veel beperkingen – om te beginnen werden de deelnemers geïnterviewd in 1998, meer dan 20 jaar geleden. “De samenleving verandert snel en het soort oefeningen dat toen populair was, is nu misschien niet zo populair,” legt Dr. Sheehan uit.

“In de afgelopen tien jaar hebben we bijvoorbeeld een ongelooflijke stijging van de populariteit van het voetbal gezien”, zegt hij. “En yoga is nu wijdverspreider dan eind jaren ’90. We konden alleen weten wat voor soort oefening een deelnemer deed op het moment dat ze werden geïnterviewd, en dat kan in de loop van de tijd zijn veranderd. ”

Glenn Gaesser, PhD, professor aan het College of Health Solutions aan de Arizona State University en Fellow van het American College of Sports Medicine, wijst erop dat de studie volledig observationeel is. Oorzaak en gevolg zijn niet vast te stellen, zegt hij.

“Hoewel de algemene conclusies – dat het beoefenen van verschillende soorten geassocieerd is met een lager sterfterisico – consistent zijn met eerder gepubliceerde studies, zou ik niet te veel conclusies trekken over de voordelen van specifieke activiteiten,” zegt Dr. Gasser.

Hij benadrukt dat de deelnemers niet werd gevraagd of ze nog steeds hetzelfde type fysieke activiteit hadden dat ze in 1998 rapporteerden.

“Hoe groot is de kans dat alle 26.727 deelnemers de volgende 17 jaar volhielden wat ze in 1998 deden?”, vraagt hij zich af. “We weten het gewoon niet omdat ze nooit zijn gevraagd naar hun fysieke activiteit na 1998.”

Hij merkt ook op dat sommige deelnemers hun fysieke activiteit mogelijk meerdere keren hebben veranderd in de komende 17 jaar. Iemand die in 1998 veel aerobics deed, is bijvoorbeeld in 2005 overgestapt op wielrennen en in 2010 op volleybal.

“Er zijn gewoon te veel mogelijkheden die een definitief nadeel opleveren.clusies over de bijdragen van specifieke sporten aan het sterfterisico als zeer verdacht,” waarschuwt Dr. Gaesser.

Elke oefening is een goede oefening

Een ding dat we zeker weten, is dat regelmatige lichaamsbeweging tal van gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Dr. Gaesser zegt dat er aanzienlijk wetenschappelijk bewijs is om het doen van zowel aerobe als weerstandsoefeningen te ondersteunen.

De huidige aanbeveling voor de volksgezondheid is 150-300 minuten per week matige intensiteitsoefening (bijv. Stevig wandelen) of 75-150 minuten per week krachtige intensiteitsoefeningen (bijv. Joggen, op een intensiteit waarbij u merkt dat u ademt maar u niet buiten adem bent). Daarnaast wordt twee tot drie dagen per week weerstandstraining aanbevolen.

“Studies tonen consequent aan dat aerobe oefeningen zoals wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, enz., Worden geassocieerd met een goede gezondheid en welzijn, en [they] zijn ook gekoppeld aan een lager sterfterisico,” zegt Dr. Gaesser. “Weerstandsoefening heeft ook belangrijke voordelen en wordt aanbevolen voor volwassenen van alle leeftijden.”

Dr. Glenn Gaesser

Studies tonen consequent aan dat aerobe oefeningen zoals wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, enz., Geassocieerd zijn met een goede gezondheid en welzijn, en [they] zijn ook gekoppeld aan een lager sterfterisico.

– Glenn Gaesser, PhD

Dr. Gaesser geeft aan dat weerstandstraining kan bestaan uit zes tot 10 oefeningen waarbij zowel de spieren van het boven- als het onderlichaam betrokken zijn, met één tot drie sets voor elke oefening en acht tot 15 herhalingen per set.

“Wat de intensiteit betreft, hoeft het gewicht / de weerstand voor elke reeks oefeningen niet maximaal te zijn,” zegt hij. “Als je bijvoorbeeld een set van 10 herhalingen doet, zou een goed gewicht / weerstand iets zijn dat je waarschijnlijk 11-12 herhalingen zou kunnen doen, maar alleen naar 10 zou kunnen gaan.”

Bovendien gelooft Dr. Sheehan dat alle lichaamsbeweging een goede oefening is. Als je favoriete oefening niet belangrijk was in onze modellen, moet je het blijven doen, zegt hij. Iets doen is beter dan niets doen; en als je het leuk vindt, blijf je het doen.

Een woord van bodymindspirit

Als je een bepaald type oefening leuk vindt, blijf het dan doen! De voordelen van alle soorten lichaamsbeweging zijn verreikend. En als je niet regelmatig traint maar wel wilt beginnen, zul je je er eerder aan houden als je iets vindt dat je leuk vindt.

Als je voor het eerst begint aan weerstandstraining (kracht), kan een personal trainer je helpen om aan de juiste vorm te werken en een plan te maken dat past bij je fitness- en levensstijlniveau.

Stretchen kan niet alleen andere oefeningen verlengen, maar kan ook gemoedsrust en mindfulness bieden, dus het komt zowel de geest als het lichaam ten goede.

Studies tonen consequent aan dat aerobe oefeningen zoals wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, enz., Geassocieerd zijn met een goede gezondheid en welzijn, en [they] zijn ook gekoppeld aan een lager sterfterisico.