Kun je gerst eten als je glutenvrij bent?

Kun je gerst eten als je glutenvrij bent?
gerst in een kom

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


  • Glutenproteïne in gerst
  • Gerst bevattende producten
  • Gerst op voedseletiketten
  • Gluten-verwijderd bier

Gerst is een van de drie primaire granen op basis van gluten. Daarom zullen voedingsmiddelen gemaakt met gerst in bijna alle gevallen het gluteneiwit bevatten en mensen die een glutenvrij dieet volgen, moeten ze vermijden.

En je moet vooral voorzichtig zijn bij het vermijden van gerst. Hoewel voedseletiketteringswetten voorschrijven dat fabrikanten van voedingsmiddelen specificeren wanneer een product tarwe (het primaire glutengraan) bevat, doen ze dat wel. niet fabrikanten verplichten om gerst specifiek als allergeenrisico op voedseletiketten te vermelden.

Daarom zijn er voedingsproducten die voldoende gluten bevatten om je ziek te maken, maar die geen “gerst” op het etiket vermelden. Ingrediënten op basis van gerst kunnen zich verbergen onder een breed scala aan namen, en je moet vertrouwd raken met die namen om gerst in bewerkte voedingsmiddelen te vermijden.

Glutenproteïne in gerst

Gluteneiwitten die problemen veroorzaken voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid worden gevonden in de granen tarwe, rogge en gerst, die allemaal nauw verwant zijn. De wetenschappelijke naam voor het gluteneiwit dat specifiek in gerst wordt aangetroffen, is hordein. Hordein komt eigenlijk voor in de zaden van de plant, die we kennen als het graan.

De overgrote meerderheid van de producten die gerst als ingrediënt gebruiken, gebruiken die granen / zaden, niet een ander deel van de plant (denk aan de gerstparels die je vaak ziet in stevige wintersoepen). Daarom bevat bijna alles gemaakt met gerst gluten.

Mout wordt gemaakt van gerstkorrels die ontkiemd en vervolgens gedroogd worden, dus alle gemoute producten bevatten gluten.

Er is enige controverse over de vraag of gerstgras (de jonge stengels van de plant die nog geen graankorrels hebben gevormd) gluten bevat, en sommige vitamineproducten dragen een glutenvrij label ondanks het feit dat ze gerstgras bevatten. De meeste experts adviseren echter om uiterst voorzichtig te zijn bij het overwegen of deze producten moeten worden geconsumeerd.

Gerst bevattende producten

Gerst is een van de oudste gecultiveerde granen en het heeft een interessante geschiedenis van toepassingen. Door de eeuwen heen is het gefermenteerd om mede en bier te maken, gemalen tot meel, bereid als thee en zelfs gebruikt als betaalmiddel. In Europa tijdens de Middeleeuwen werd gerst gebruikt om brood te maken voor de lagere klassen (tarwe was gereserveerd voor degenen die rijker en beter verbonden waren).

Tegenwoordig wordt gerst vaak gebruikt als zoetstof in bewerkte voedingsmiddelen – granen zoals cornflakes en knapperige rijst zijn een goed voorbeeld van deze praktijk. Bovendien bevatten tal van snoeprepen – vooral knapperige rijstvariëteiten – gerstemout en een paar meergranen- en muesli-achtige repen bevatten het graan zelf.

Gerstproducten die gluten bevatten, zijn de meeste bieren (gemaakt met gefermenteerde gerst), gemoute melk, gemout snoep, andere gemoute producten, gerstmeel (soms gebruikt bij het bakken) en gerstparels.

In de winkel gekochte soepen bevatten ook vaak gerst – groentegerst en rundergerstsmaken komen vaak voor. In dit geval zal de fabrikant waarschijnlijk gerst op het etiket markeren, zodat u het kunt vermijden.

Merk op dat veel glutenvrije voedingsmiddelen tarwe en gerst vervangen door rijst – in plaats van plantaardige gerstsoep, bijvoorbeeld, vindt u plantaardige rijstsoep. Rijst is altijd glutenvrij.

Gerst op voedseletiketten

Omdat voedseletiketteringswetten fabrikanten niet verplichten om gerst of op gerst gebaseerde ingrediënten bekend te maken, is het voor fabrikanten mogelijk om glutenbevattende ingrediënten te verbergen onder catch-all termen zoals ‘natuurlijke smaakstoffen’. Producten die bijvoorbeeld “rookaroma” bevatten, bevatten vaak gerst. Karamelkleuring wordt ook vaak gemaakt van gerstemout.

Sommige fabrikanten onthullen vrijwillig gerstingrediënten door ze als “natuurlijke smaakstoffen (gerstemout)” op hun etiketten te vermelden. Zowel maltose als maltodextrine zijn glutenvrij. Termen op het voedseletiket die gerst kunnen betekenen, zijn onder meer:

  • Mout
  • Moutsuiker
  • Moutsiroop
  • Dextrimaltose

Gluten-verwijderd bier

Glutenvrije bierfabrikanten hebben de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt. Tegelijkertijd missen sommigen in de glutenvrije gemeenschap echt de smaak van “echt” bier op basis van gerst.

Dit heeft geleid tot de opkomst van “gluten-verwijderde” bieren. Deze bieren zijn gemaakt van gerst, maar gebruiken een enzym om het gluteneiwit in de gerst af te breken. Deze bieren smaken naar “echt” bier maar kunnen minder of een reactie bij mensen met coeliakie of glutengevoeligheid.

Minder reactie is hier de sleutel: sommige mensen melden geen problemen met het drinken van deze gluten-verwijderde gerst-gebaseerde bieren, terwijl anderen behoorlijk ziek worden. Je moet je eigen beslissing nemen over het al dan niet proberen van gluten-verwijderde bieren. Gelukkig zijn er genoeg glutenvrije bieren die geen gerst bevatten.

Een woord van bodymindspirit

Gerst is niet zo alomtegenwoordig als tarwe, maar het kan lastiger zijn om te vermijden omdat voedselfabrikanten niet verplicht zijn om de aanwezigheid ervan bekend te maken. Als je echter voornamelijk vasthoudt aan voedingsmiddelen die glutenvrije labels dragen en voedingsmiddelen overslaat die mout bevatten, moet je in staat zijn om gerst te vermijden terwijl je glutenvrij eet.

Mout wordt gemaakt van gerstkorrels die ontkiemd en vervolgens gedroogd worden, dus alle gemoute producten bevatten gluten.