Welke soorten meel zijn glutenvrij?

Welke soorten meel zijn glutenvrij?
Glutenvrij meel

Heel goed


Wanneer veel mensen denken aan “meel”, is het gemakkelijk om aan te nemen dat “meel” alleen gelijkwaardig is aan “tarwemeel”, wat zou betekenen dat al het meel gluten bevat en daarom niet veilig is op een glutenvrij dieet.

Gelukkig voor mensen met een glutenvrij dieet is deze veronderstelling echter verkeerd: niet alle bloem bevat tarwe. Eigenlijk zijn er veel soorten glutenvrij meel die veilig zijn voor mensen met een glutenvrij dieet om te eten.

Soorten glutenvrij meel

Glutenvrije bloemopties zijn onder meer:

 • Boekweitmeel
 • Kokosmeel
 • Fijngemalen maïsmeel
 • Gierstmeel
 • Rijstmeel
 • Sorghummeel
 • Tapiocameel

Je kunt ook glutenvrije meelmengsels vinden die bedoeld zijn als directe vervanging voor tarwemeel in recepten. Producten omvatten:

 • Beter beslag Glutenvrij Meel
 • Bob’s Red Mill Glutenvrij 1-op-1 bakmeel
 • Cup4Cup Glutenvrij Meel
 • King Arthur Glutenvrij Meel
 • Pamela’s Producten Glutenvrije Ambachtelijke Bloem Blend

Het is echter waar dat de overgrote meerderheid van voedingsmiddelen gemaakt met meel niet glutenvrij zal zijn. Dus lees verder om te leren hoe je voedingsmiddelen kunt identificeren die zijn gemaakt met glutenvrij meel.

Tarwebloem bevat gluten

De Amerikaanse Food and Drug Administration staat fabrikanten toe om tarwemeel als “meel” op voedseletiketten te vermelden. In feite is het woord “meel” gereserveerd voor meel dat is gemaakt van tarwe. Dit kan het lastig maken voor mensen die op zoek zijn naar glutenvrije opties, omdat het woord “tarwe” mogelijk niet op een voedseletiket staat dat tarwemeel bevat.

Tarwemeel – het enige type dat als gewoon “meel” op ingrediëntenetiketten mag worden vermeld – bevat zeker gluten (gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, gerst en rogge). Als alles wat je op een voedseletiket ziet het woord ‘meel’ is, neem dan aan dat het tarwemeel is.

Tarwemeel kan ook op een verpakking worden vermeld als “volkorenmeel” of “tarwemeel” – beide bevatten ook gluten, dus het product kan niet worden gegeten als onderdeel van een glutenvrij dieet. Als u echter het woord ‘bloem’ op een ingrediëntenlijst ziet, voorafgegaan door een woord als ‘rijst’ of ‘maïs’, is dat voedsel Mei glutenvrij en veilig zijn om te eten.

Bloem is niet altijd tarwe

Hoewel de meeste bloem van tarwe wordt gemaakt, hoeft meel niet van tarwe te worden gemaakt – per definitie is “meel” gewoon een poederachtige substantie die wordt gemaakt door een zetmeel te malen. Het zetmeel is meestal een graan, maar niet altijd.

Je kunt meel maken van amandelen, kastanjes en zelfs aardappelen naast verschillende soorten granen, en veel bedrijven verkopen deze speciale meelsoorten. Mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, gebruiken bijvoorbeeld vaak amandelmeel in plaats van meel op basis van granen.

Meel gemaakt van een ander zetmeel dan tarwe, gerst of rogge is meestal glutenvrij (maar niet altijd). Als een etiket “glutenvrij” zegt, voldoet het aan de glutenvrije richtlijnen van de Food and Drug Administration en zou het veilig moeten zijn voor mensen met een glutenvrij dieet om te eten.

Wanneer u ingrediëntenetiketten leest, zult u zien dat meel gemaakt van iets anders dan tarwe altijd als zodanig zal worden geïdentificeerd – het zal bijvoorbeeld worden vermeld als “rijstmeel”, “sojameel”, “kastanjemeel”, “amandelmeel” of “(vul de lege) bloem in” in plaats van alleen als “bloem”.

Kies uw alternatieve meel zorgvuldig

Hoewel deze alternatieve meelsoorten meestal glutenvrij zijn, zijn ze niet altijd veilig op een glutenvrij dieet vanwege glutenkruisbesmetting bij de verwerking. De apparatuur om grove granen of zaden te oogsten en te malen tot meel is behoorlijk duur, en dus gebruiken boeren en fabrikanten vaak dezelfde apparatuur om zowel glutenbevattende als glutenvrije ingrediënten te verwerken.

Wanneer dat gebeurt, kunnen van nature glutenvrije ingrediënten tijdens het oogsten of verwerken kruisbesmet zijn met gluten. Dat kan betekenen dat ze voldoende gluten bevatten om ze onveilig te maken voor iemand met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid om te consumeren.

Sommige producten die alternatieve meelsoorten als ingrediënten gebruiken, bevatten ook gluten als een ander ingrediënt – om glutenvrij te eten, moet u de ingrediënten altijd zorgvuldig controleren.

Een woord van bodymindspirit

Natuurlijk zijn veel voedingsmiddelen gemaakt met deze alternatieve meelsoorten rechtstreeks gericht op de glutenvrije markt – en ze zullen de woorden “glutenvrij” prominent op de verpakking weergeven, wat betekent dat ze veilig moeten zijn op het glutenvrije dieet.

Het komt erop neer dat als je het woord “bloem” op een voedseletiket ziet, je t nodig hebto lees verder voordat u kunt zien of het voedsel gluten bevat of niet. Als het ingrediëntenetiket geen ander detail bevat dan iets als “bloem, suiker, gist, verkorting” dan moet u ervan uitgaan dat dit voedsel gluten bevat.

Tarwemeel – het enige type dat als gewoon “meel” op ingrediëntenetiketten mag worden vermeld – bevat zeker gluten (gluten is een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, gerst en rogge). Als alles wat je op een voedseletiket ziet het woord ‘meel’ is, neem dan aan dat het tarwemeel is.