Is Farina veilig om te eten als je glutenvrij bent?

Is Farina veilig om te eten als je glutenvrij bent?
Farina voedingsfeiten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Is farina glutenvrij, of bevat het gluten? Waar wordt het van gemaakt en welke andere producten kunnen van belang zijn? Welk smakelijk alternatief is er beschikbaar?

Wat is Farina en is het glutenvrij?

Farina is een populaire warme ontbijtgranen die meestal wordt gemaakt van griesmeel. Griesmeel is de harde, grove korrel die overblijft na het malen van tarwemeel.

Daarom (aangezien tarwe het meest populaire glutenbevattende graan is), farina zeker Niet glutenvrij. Als u coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid heeft, moet u farina strikt vermijden. Als dit teleurstellend is, blijf dan beide lezen om te weten wat je nog meer moet vermijden, en wat je kunt vervangen als je echt van je Farina hebt genoten.

Wat bevat farina of griesmeel?

Het vermijden van farina kan enigszins lastig zijn, omdat het zich vermomt onder een paar verschillende namen. In het geval van een populaire naam – Cream of Wheat – is het vrij eenvoudig om de gluten te herkennen. Een andere, Malt-o-Meal, is niet zo voor de hand liggend, hoewel veel mensen die het glutenvrije dieet volgen, weten dat ze vooral op hun hoede zijn voor voedingsmiddelen en ingrediënten die het woord ‘mout’ bevatten.

Andere alternatieve namen voor farina zijn griesmeelpudding (wat eigenlijk een gerecht is gemaakt van farina) en harina del negrito (een vorm van farina die populair is als ontbijtgranen in de Dominicaanse Republiek.) In India en Pakistan gebruiken koks sooji en rawa, naaste verwanten van farina, in ontbijtgerechten, desserts en beslag.

Zelden kunnen koks wat farina mengen in hete ontbijtgranen die als pap worden gefactureerd, hoewel traditionele pap is gemaakt met havermout, dus het loont altijd om te vragen wat er eigenlijk in je pap zit.

Maar wat als Farina mijn favoriete ontbijtgranen is?

Hoewel veel mensen zich richten op op tarwe gebaseerde voedingsmiddelen voor het ontbijt, vooral als het gaat om ontbijtgranen, zijn er eigenlijk een aantal geweldige glutenvrije alternatieven. Wat zijn uw opties?

  • Grutten: Grits zijn bijvoorbeeld qua textuur vergelijkbaar met hete room van tarwe en smaken slechts een beetje meliger. Veel merken grits zijn veilig op het glutenvrije dieet.
  • Havermout: Havermout vertegenwoordigt een andere optie. Niet iedereen met coeliakie of glutengevoeligheid kan havermout eten zonder angst. Als je prima bent met haver, kun je in de buurt komen van het dupliceren van zowel de smaak als het gevoel van farina met havermout.
  • Glutenvrij gefabriceerde voedingsmiddelen: Glutenvrije voedselfabrikanten hebben een overvloed aan veilige opties gecreëerd, waaronder meer exotische glutenvrije granen en graanalternatieven, zoals quinoa en bruine rijst. Merk op dat Bob’s Red Mill, een populaire maker van glutenvrije graanproducten, twee van zijn op rijst gebaseerde warme granen als “farina” factureert – en ja, die worden als glutenvrij beschouwd (zorg er wel voor dat je niet het verkeerde pakket oppakt!).

Verken uw glutenvrije ontbijtgranenopties

Wanneer je voor het eerst glutenvrij gaat, probeer je misschien gewoon producten te vinden die vergelijkbaar zijn met wat je eerder had genoten, maar in plaats daarvan glutenvrij. Naarmate u meer tijd glutenvrij doorbrengt, lijkt het aantal voedselkeuzes dat voor u beschikbaar is echter vrij snel te stijgen. Een deel hiervan is de nieuwe stap voor supermarkten om glutenvrije opties te hebben, maar een ander deel kan uw eigen interesse zijn in het verkennen van nieuwe en mogelijk zelfs gezondere voedselkeuzes. Wat is er?

Als u probeert de vezels in uw dieet te verhogen, wat soms een uitdaging is wanneer u voor het eerst glutenvrij gaat, moet u meer te weten komen over enkele van de vezelrijke, met fruit gearomatiseerde ontbijtgranenopties. Je kunt zelfs meedoen met vele anderen met coeliakie en glutengevoeligheid die hebben ontdekt dat ontbijtgranen niet beperkt moeten zijn tot het ontbijt, maar ook een snelle voedseloptie tijdens het avondeten kunnen maken. En als het dessert echt is wat je wilt, en rijst krispies repen waren waar je ooit van hield, leer dan over deze glutenvrije rijst krispies granen en traktaties die je zullen doen vergeten dat je een speciaal dieet nodig hebt.

Waar het op neer komt

Farina, zijnde tarwe, en daarom de meest populaire glutenbevattende graan, is niet glutenvrij. En hoewel het vrij eenvoudig is om de farina af te zweren, is het belangrijk om te weten dat farina, of griesmeel, een ingrediënt is in een aantal andere producten.

Als je iemand was die de meeste dagen begon met een hete kom farina voordat je glutenvrij ging, zou je een vervanging moeten kunnen vinden die zowel bevredigend als veilig glutenvrij is. De meeste supermarkten bieden nu een aantal glutenvrije opties en de meeste verpakkingen, althans voor producten die echt glutenvrij zijn, zijn duidelijk gemarkeerd.