Is hennep veilig om te eten als je glutenvrij bent?

Is hennep veilig om te eten als je glutenvrij bent?
Hennep harten

bodymindspirit / Alexandra Shytsman


Hennep – een zeer nauwe maar niet-psychoactieve relatie met de cannabisplant die bekend staat als marihuana en die de afgelopen jaren een reputatie heeft opgebouwd als superfood—technisch glutenvrij is. Het is helemaal niet gerelateerd aan de glutenkorrels tarwe, gerst en rogge.

Dat is echter niet het einde van het verhaal voor hennep, dat een waardevolle bron van vezels, magnesium en essentiële vetzuren is. Met al deze veelzijdigheid en voeding in hennep, hoe kunnen degenen onder ons op een glutenvrij dieet de vruchten plukken?

De vangst met hennep, net als bij veel andere graanproducten, is dat hennep vaak in rotatie wordt gekweekt met andere gewassen, waaronder glutenkorrels zoals tarwe. En boeren kunnen dezelfde apparatuur gebruiken om hennep te oogsten, op te slaan en te vervoeren als bij glutenkorrels. Dat is hoe hennep besmet kan raken.

Het is niet gewaarborgd dat hennep natuurlijk kruisbesmet zal zijn met gluten, hoewel er een kans is dat sommige hennep boven de Amerikaanse wettelijke limiet van minder dan 20 delen per miljoen gluten kan liggen.

Dus wat kun je doen om van hennep te genieten?

Om kruisbesmetting door gluten te voorkomen, moet u op zoek gaan naar fabrikanten van hennepproducten die ervoor zorgen dat hun bronnen van hennep zo zuiver mogelijk zijn. Om extra voorzichtig te zijn, vermijdt u producten op basis van hennep die niet verwijzen naar gluten op de verpakking (of fabrikanten die openlijk toegeven dat ze niet kunnen garanderen dat ze voldoen aan glutenvrije normen, zoals Pacific Foods). Zoek in plaats daarvan naar producten met het label ‘glutenvrij’, wat betekent dat ze onder de 20 ppm vallen.

Producten die glutenvrij zijn gelabeld, moeten voldoen aan de wettelijke normen van de Amerikaanse Food and Drug Administration van minder dan 20 delen per miljoen gluten. Fabrikanten van producten die glutenvrij gecertificeerd zijn, moeten extra stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat de grondstoffen die ze inkopen vrij zijn van glutenkruisbesmetting. Als u bijzonder gevoelig bent, is uw veiligste gok een “Gecertificeerd glutenvrij” -label van de Glutenvrije Certificeringsorganisatie (GFCO), die ervoor zorgt dat die producten onder de 10 ppm vallen.

U kunt veel gecertificeerde glutenvrije hennepproducten vinden op de website van de GFCO, en hier zijn een paar hennepproducten die gecertificeerd glutenvrij zijn om u op weg te helpen:

  • Puur Elizabeth Blueberry Hemp Ancient Grain Granola. Pure Elizabeth granola’s zitten boordevol voedingsstoffen en zijn er in verschillende smaken, waaronder bosbessenhennep, die is gemaakt met andere superfoods zoals amarant, quinoa en chia, en licht gezoet is met kokossuiker en gebakken met kokosolie. Alle producten van Purely Elizabeth zijn gecertificeerd glutenvrij door de GFCO, gecertificeerd veganistisch en niet-GMO-geverifieerd, zijn gemaakt met biologische ingrediënten en bevatten geen kunstmatige toevoegingen of soja.
  • Elmhurst Barista Edition Hennepmelk. Gemaakt voor stomen, schuimen en gieten, deze barista-stijl hennepmelk is gecertificeerd glutenvrij door de GFCO en is veganistisch, zuivelvrij, carrageenvrij, koosjer en niet-GMO-geverifieerd. Het bevat slechts drie primaire ingrediënten: gefilterd water, amandelen en rijst en is houdbaar totdat het wordt geopend. Je kunt het ook gebruiken als creamer voor je favoriete kopje koffie of thee.
  • Suncore Foods gepelde hennepzaden. Deze gepelde hennepzaden zorgen voor een snelle energieverhogende snack of kunnen een bevredigende knapperige en nootachtige smaak toevoegen aan yoghurt, smoothies en salades. De hennepzaden van Suncore Foods zijn glutenvrij gelabeld en opgenomen in de productdirectory van de GFCO, en zijn ook biologisch en niet-GMO-geverifieerd.

Naarmate hennepvoedsel steeds populairder wordt, zijn er meer op hennep gebaseerde producten beschikbaar die speciaal zijn ingekocht en gecertificeerd veilig om te eten voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid. Zoals altijd, lees de etiketten zorgvuldig en aarzel niet om contact op te nemen met het bedrijf of de fabrikant als u meer wilt weten.