‘We hebben hulp nodig’: Thunbergs beweging pleit voor redding Afghaanse klimaatactivisten

De klimaatactivisten hebben geprobeerd de namen en details van Afghaanse actievoerders en hun families op evacuatielijsten te krijgen, maar acht dagen na hun eerste oproepen om hulp is er geen reactie gekomen.

MUMBAI, 27 augustus (Thomson Reuters Foundation) – Afghaanse klimaatactivisten moeten dringend worden geëvacueerd uit het door conflicten verscheurde land omdat ze worden geconfronteerd met de dreiging van vervolging onder de Taliban, maar ze verliezen tijd en hoop met een deadline van 31 augustus op komst, zeiden campagnevoerders vrijdag.

Een groep van bijna 260 activisten en hun families, in de leeftijd van één tot 80 jaar, wachten al meer dan een week om gered te worden, zeiden woordvoerders van Fridays for Future, de jeugdklimaatbeweging gestart door Greta Thunberg.

“Als er iemand is die op welke manier dan ook kan helpen om de Fridays For Future-activisten uit Afghanistan te evacueren, neem dan dringend contact op,” Zweedse tiener Thunberg twitterde donderdagavond.

De Afghaanse actievoerders zijn betrokken bij klimaatactivisme en sociaal rechtvaardigheidswerk in hun land.

“Iedereen is bang en voelt zich vrij hopeloos omdat de situatie snel verslechtert”, zegt Sarah Greenfield Clark, mede-oprichter van Climate 2025, een non-profitorganisatie die opkomende bewegingen ondersteunt.

Een enorme luchtbrug van buitenlanders en hun families, evenals enkele Afghanen, is aan de gang sinds de dag voordat Taliban-troepen Kabul op 15 augustus veroverden.

Duizenden mensen hebben zich sinds de overname door de Taliban verdrongen op de luchthaven van Kabul op zoek naar vluchten, met buitenlandse troepen die een deadline van 31 augustus hebben om te vertrekken.

Op donderdag troffen ten minste twee explosies de overvolle luchthavenpoorten, waarbij 85 mensen om het leven kwamen, waaronder leden van het Amerikaanse leger en wanhopige burgers die hoopten te vluchten.

“We hebben hulp nodig. Fridays for Future is een relatief nieuwe organisatie. We hebben betere banden nodig met gevestigde humanitaire NGO’s en ervaren contacten om ons te helpen deze namen op evacuatielijsten te zetten.”

“We hebben hulp nodig. Fridays for Future is een relatief nieuwe organisatie. We hebben betere banden nodig met gevestigde humanitaire NGO’s en ervaren contacten om ons te helpen deze namen op evacuatielijsten te zetten,” vertelde Greenfield Clark aan de Thomson Reuters Foundation.

“Het leven van deze mensen is in gevaar”, voegde ze er telefonisch aan toe vanuit Londen.

Fridays for Future (FFF) -activisten hebben geprobeerd de namen en details van Afghaanse campagnevoerders en hun families op evacuatielijsten te krijgen met functionarissen die vluchten en hulporganisaties coördineren.

Maar acht dagen nadat de eerste oproepen om hulp waren gedaan, was er geen reactie gekomen, zeiden degenen die aan de redding werkten.

“Landen over de hele wereld geven nu aan dat de staatstroepen zich de komende dagen uit Afghanistan terugtrekken, waardoor veel FFF-activisten in groot gevaar zijn”, zei Fridays for Future in een verklaring, waarin werd opgeroepen tot een gecoördineerde humanitaire inspanning naarmate de tijd verstrijkt.

“Ik en de andere activisten hebben het gevoel dat we in de steek worden gelaten, zelfs door de organisaties waarmee we in de loop der jaren nauw hebben samengewerkt”, zei een niet nader genoemde 24-jarige klimaatactivist in de verklaring van FFF.

“We hebben het gevoel dat niemand kan weten wat we doormaken, en dat de rest van de wereld gewoon gewoon doorgaat en dat we na (31 augustus) volledig vergeten zullen zijn. Niemand heeft de wil om ons te helpen”, voegde de in Kabul gevestigde activist eraan toe.

Verslag door Roli Srivastava @Rolionaroll; Montage door Megan Rowling. Opnieuw gepubliceerd met toestemming van Thomson Reuters Foundation, de liefdadigheidstak van Thomson Reuters, die het leven van mensen over de hele wereld behandelt die worstelen om vrij of eerlijk te leven. Bezoeken news.trust.org

Onderneem actie

Good Good Good stelde een gids samen over hoe zinvol te reageren op wat er in Afghanistan gebeurt.

Momenteel is de meest effectieve manier om te helpen lobbyen bij de regering van de Verenigde Staten om zoveel mogelijk mensen te evacueren. U kunt het script in onze gids gebruiken om uw gekozen functionarissen vandaag nog te bellen.