Waterslurpende werven krijgen een celebrity make-over

Search

Ze kochten het huis van hun dromen in Winter Park, Florida. Er was alleen één probleem.

“Onze tuin is levenloos”, zegt huiseigenaar Brian Lewis, terwijl hij een teen over het stenige landschap duwt. “Zoveel grind.”

Lewis en zijn familie staan in hun tuin terwijl een landschapsploeg met schoppen in de aanslag toekijkt. De bemanning staat op het punt om de plaats een complete revisie te geven, waarbij het grind en de droge, uitgeputte grond eronder worden vervangen door voedzame zwarte compost waarin ze een verscheidenheid aan aantrekkelijk groen zullen planten dat een toevluchtsoord zal bieden voor bijen en vlinders.

Er is ook een filmploeg aanwezig. De Lewis’ gazon make-over wordt gedocumenteerd op “Flip Mijn Florida Yard,” een reality-tv-serie waarin huishoudens hun tuin laten “omdraaien” door professionele tuinarchitecten, waardoor kale, verwilderde gazons worden omgetoverd tot milieuvriendelijke oases. De show bezoekt huizen in heel Florida, van kleine stedelijke ontwikkelingen en woningen aan de kust, aan het water, tot landelijke eigendommen van meerdere hectaren.

Een tuin midden in een renovatie
De tuin van de familie Lewis, halverwege de transformatie. Bronvermelding: Crawford Entertainment.

Een nieuwe realityserie gebruikt de HGTV-methode om de problemen met de watervoorziening in Florida aan te pakken

De serie heeft veel van de elementen die typerend zijn voor een HGTV-achtige make-overshow: een charismatisch make-overteam onder leiding van presentator en Emmy Award-winnende regisseur Chad Crawford, de tijdsdruk van slechts acht uur om de locaties te transformeren en een grote onthulling aan het einde van de dag wanneer huiseigenaren terugkeren om hun gerenoveerde werven te zien.

“Flip My Florida Yard” is het geesteskind van Crawford, die zegt dat het was toen hij een aflevering over gazon make-overs deed voor een andere van zijn tv-serie, “How To Do Florida”, dat hij zich realiseerde hoe populair het onderwerp was – en de reikwijdte die interesse biedt om positieve milieuactie aan te moedigen.

“Iedereen heeft iets over zijn tuin dat hij wil repareren”, zegt hij. “Iedereen heeft de wens om iemand anders binnen te laten komen en hen te laten zien wat ze moeten doen. We zien deze grote milieuproblemen om ons heen gebeuren waar velen van ons geen controle over hebben, maar wij als Floridianen kunnen onze werven beheersen. We kunnen milieuactivisten zijn vlak voor onze voordeur. Dat is echt waar de show over gaat.”

Een centraal doel van de serie is om huiseigenaren in Florida te laten zien hoe ze water kunnen besparen, een kwestie die steeds belangrijker wordt naarmate de bevolking van de staat toeneemt.

In de komende vier jaar zal Florida naar verwachting jaarlijks gemiddeld bijna 310.000 mensen krijgen, “analoog aan het toevoegen van een stad ongeveer zo groot als Orlando elk jaar”, zeggen demografen. Tussen 2010 en 2070 zal Florida naar schatting 15 miljoen inwoners krijgen.

Die groei zet de watervoorziening van de staat onder druk, met waterbehoeften die naar verwachting tegen 2070 met minstens 100 procent zullen stijgen.

Uitgestrekte ontwikkelingspatronen en traditionele landschapsarchitectuur, die vaak wordt gedomineerd door waterslurpende variëteiten van grasgras, dragen bij aan veel van die vraag.

Dat is waar “Flip My Florida Yard” om de hoek komt kijken.

Dezelfde tuin als hierboven nadat de renovatie is voltooid.
Dezelfde tuin zodra de renovatie is voltooid. Bronvermelding: Crawford Entertainment.

De landschapsmethoden die op de show werden gebruikt, zijn ontwikkeld door het Florida-Friendly Landscaping Program van de University of Florida, in samenwerking met het Florida Department of Environmental Protection.

Ze benadrukken het planten van voornamelijk inheemse struiken en grassen, die de neiging hebben om minder water en minder kunstmest nodig te hebben, delen van grasgras te vervangen door struikachtige bedden en waterefficiënte irrigatiesystemen te installeren.

Een recente studie van de Universiteit van Florida wees uit dat “Florida-vriendelijke” landschappen 70 procent meer water besparen dan traditionele landschappen in hun eerste jaar, en meer dan 80 procent in drie daaropvolgende jaren.

Dat kan voor huiseigenaren een aanzienlijke besparing betekenen op hun waterrekening.

En ze hoeven geen extra tijd te besteden aan de zorg voor hun tuinen, volgens Tom Wichman, assistent-directeur van het Florida-Friendly Landscaping Program, die zegt dat de studie ook aantoonde dat het maaien van traditionele landschappen en het met de hand wieden van Florida-vriendelijke ongeveer dezelfde tijd duurde.

Op de langere termijn, voegde hij eraan toe, zou de laatste eigenlijk minder tijd moeten kosten, aangezien meer volwassen planten het gebied eronder zullen schaduwen, waardoor het volume onkruid afneemt.

Uiteindelijk is het doel van “Flip My Florida Yard” om huiseigenaren te laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om een Florida-vriendelijk gazon te maken en te onderhouden.

Een groep filmploeg bereidt zich voor op het opnemen van een scène
Tsjaad Crawford op locatie bij een Flip My Florida Yard shoot. Bronvermelding: Crawford Entertainment.

“Mensen zijn een beetje bang omdat ze gewoon niet weten waar ze moeten beginnen”, zegt Wichman. “Maar het hoeft geen groot project te zijn en het hoeft niet allemaal tegelijk te zijn.”

Elke aflevering brengt een agent van het lokale Extension-kantoor binnen, dat gratis bronnen en advies biedt aan huiseigenaren over het verzorgen van Florida-vriendelijke gazons.

Het staatsbrede uitbreidingsprogramma, gerund door het Institute of Food and Agricultural Sciences van de Universiteit van Florida, is “het best bewaarde geheim dat er is”, volgens Wichman, die zegt dat te weinig mensen weten dat het bestaat.

De show helpt om daar verandering in te brengen. Hoewel het moeilijk is om precies aan te geven hoeveel impact “Flip My Florida Yard” heeft ten opzichte van gelijktijdige bewustmakingsinspanningen die plaatsvinden, heeft het Extension-programma een aanzienlijke toename van het verkeer naar zijn websites en andere online bronnen gezien sinds het begon uit te zenden, en verhoogde betrokkenheid bij Extension-agenten in de staat.

Flip Mijn Florida Yard zal een breder publiek krijgen in het volgende seizoen, dat in première gaat op PBS. Het idee, zegt Crawford, is om terug te keren naar enkele van de omgedraaide werven om te zien hoe ze zich hebben ontwikkeld.

Hij hoopt dat kijkers kunnen zien hoe Florida-vriendelijke gazons er in de loop van de tijd uitzien, diepgewortelde ideeën over wat “goede landschapsarchitectuur” betekent, zal veranderen.

“We hebben een standaard in ons hoofd die ik de varkens-en-peterseliestandaard noem”, zegt hij. “Je hebt het huis, dat is het varken, en dan heb je de peterselie, dat is de haag die om het huis heen gaat. Al het andere is groen gras. In onze ogen is dat een goede landschapsarchitectuur.”

Een Florida-vriendelijke tuin, aan de andere kant, beschikt over veel meer plantenvariëteit, die er esthetisch aantrekkelijker uitziet en het extra voordeel heeft van het koelen en filteren van verontreinigende stoffen uit de lucht, het verbeteren van de bodemkwaliteit en het aantrekken van bestuivers.

“Het doel hier is om een deel van de biodiversiteit die we op onze werven hebben verloren te heroveren en te herstellen,” zegt Crawford. “Als je al dat gras en alleen dat struikgewas tegen het huis hebt, ben je veel kwijtgeraakt van wat er voor dat huis was.”

Of ze nu actief nadenken over biodiversiteit of niet, huiseigenaren in Florida zijn over het algemeen erg enthousiast over planten die vlinders, vogels en bijen naar hun tuinen trekken, volgens Dr. Laura Warner, een gedragswetenschapper aan de Universiteit van Florida die duurzame landschapspraktijken bestudeert.

Ze zijn ook zeer bereid om waterarme planten te kopen, toonde een studie aan.

Een bord in het midden van een landschap dat zegt "Erkend Florida-vriendelijk landschap"
Florida-vriendelijke landschappen blijken alleen al in het eerste jaar 70 procent meer water te besparen dan traditionele landschappen. Bronvermelding: Crawford Entertainment.

Uit dezelfde studie bleek ook dat, als het gaat om waterbehoud, inwoners van Florida het meest geïnteresseerd zijn in het leren over het probleem als het gaat om hun eigen tuinen en gazons – en het minst geïnteresseerd in grootschalige instandhoudingsinspanningen zoals herstel en beheer van stroomgebieden.

Dat komt omdat mensen zich minder gemotiveerd voelen over kwesties die voor hen abstracter lijken, zegt Warner.

“Je hebt echt een persoonlijke relatie met wat er in je tuin gebeurt”, zegt ze. “Je kunt genieten van de dieren in het wild die er komen, je kunt genieten van de bloemen, de verschillende voorzieningen die het landschap je kan bieden. Naarmate ideeën meer van ons verwijderd raken, voelen we minder een verbinding.”

Maar “Flip My Florida Yard gaat niet over het forceren van die verbinding. De serie gaat over het laten zien van mensen hoe ze verantwoordelijke rentmeesters kunnen zijn van het stuk land dat recht voor hen ligt, of het nu vijf hectare of vijf vierkante voet is, zegt Crawford.

“Als je verbinding maakt met je tuin, verbind je je met de natuur”, zegt hij. “Daar gebeurt iets vanuit een kwaliteit van leven. [perspective], vanuit een mentaal perspectief, dat is moeilijk te kwantificeren. En dat is de grote verandering die we zien. We zien de milieu-impact van die tuin, minder water, minder chemicaliën, maar er is ook een impact op het leven die het heeft op een gezin. Dat vind ik echt heel gaaf.”