Waterbeschermers in Standing Rock vechten voor een veiliger Amerika

In het Standing Rock-reservaat tussen Noord- en Zuid-Dakota werkt een gemeenschap van inheemse activisten aan de bescherming van water- en watersystemen in de VS.

Ze staan bekend als Water Protectors: een groep culturele organisatoren die geloven in de heilige aard van water en land.

De lancering van de Dakota Access Pipeline was wat voor het eerst aanzienlijke publieke aandacht bracht voor deze inheemse activisten.

De pijpleiding riep op tot een systeem dat “de schalieolievelden van North Dakota zou verbinden met de oostelijke pijpleidingnetwerken in Illinois”, wat vervolgens zou leiden tot onrein drinkwater en beschadigde landbouwgrond.

Na het horen van het nieuws van de DAPL, sloot een stam van waterbeschermers zich aan bij duizenden andere inheemse naties om zich ertegen uit te spreken.

Volgens National Geographic zouden stamleden in de zomer van 2017 in traditionele inheemse kleding naar kampen rond Cannon Ball, North Dakota komen.

Ze spraken zich actief uit tegen de implementatie van de DAPL en meer over hun beweging om de heiligheid van water en land te beschermen.

National Geographic legt uit dat “het een internationale oproep was geworden om de rechten van inheemse volkeren en hun land te beschermen.”

De groep activisten en culturele leiders blijft vechten voor de bescherming van water en land en de inherente heiligheid ervan.

Hoewel de Dakota Access Pipeline werd gebouwd na de inauguratie van voormalig president Donald Trump, blijven deze waterbeschermers in Noord-Amerika een kracht voor het goede.

Ze wonnen onlangs door zich uit te spreken tegen The Keystone XL Pipeline, een andere infrastructuur voor ruwe olie die op 9 juni 2021 werd geannuleerd.

De waterbeschermers van Standing Rock blijven hoopvol dat de kracht van gemeenschap en cultureel activisme plaats kan maken voor veilige en efficiënte infrastructuur, en herinneren ons er daarbij aan dat water en land van ons zijn om voor te zorgen.

Een versie van dit verhaal verscheen oorspronkelijk in Oktober 2020 in The Water Edition van The Goodnewspaper.

De Goodnewspaper is onze maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws.

Je kunt lid worden van duizenden abonnees die toegang krijgen tot meer exclusieve verhalen zoals deze, onze privécommunityruimte, een gratis inspirerende poster en nog veel meer.

Word vandaag nog abonnee.