Black-led Collaborative ‘Water Wise’ stopt overstromingen in New Orleans door groene infrastructuur

Search

Dit najaar, op de kruising van Saint Bernard Avenue en North Claiborne in de 7th Ward van New Orleans, begon de bouw van een nieuw regenwaterafvoersysteem.

Dit was geen “grijze infrastructuur” -project gepland door de stad. Het is groene infrastructuur die leden van de 7th Ward-gemeenschap voor ogen hadden, een grote wadi met inheemse planten die het water absorberen dat de buurt vaak overspoelt.

Dit is een van de drie grootschalige, anti-overstromingsontwikkelingen die aan de gang zijn in de 7th en Upper 9th Wards en Tremé.

Ze zijn allemaal door de gemeenschap aangestuurde groene infrastructuur gefaciliteerd door Water Wise Gulf South, een samenwerkingsverband voor milieubereik dat prioriteit geeft aan de behoeften van inwoners van New Orleans die het meest zijn en nog steeds worden getroffen door regelmatige stedelijke overstromingen veroorzaakt door zware regenval.

Een groep Vrijwilligers van Water Wise poseert in het Treme Center, een plantenbak die is ontworpen om regenwater op te vangen in New Orleans
Een plantenbak ontworpen om regenwater op te vangen in het Treme Center / Foto met dank aan Water Wise

Sinds 2016 heeft Water Wise de aanplant van meer dan 500 bomen en de implementatie van meer dan 150 andere groene infrastructuurprojecten ondersteund die meer dan 50.000 gallons regenwaterretentiecapaciteit in de drie buurten hebben toegevoegd.

Wat maakt Water Wise anders dan andere groene non-profitorganisaties?
Al haar projecten zijn eigenlijk ontworpen en gebouwd door leden van de lokale gemeenschap.

“We zorgen ervoor dat degenen onder ons die onevenredig worden getroffen, zwarte en bruine gemeenschappen, de mogelijkheid hebben om de leiding te nemen en ons lot te leiden in mitigatie”, zegt Angela Chalk, een bewoner van de 7e wijk die de organisatie Healthy Community Services heeft opgericht en het belangrijkste aanspreekpunt is geweest voor Water Wise-activiteiten in haar buurt. “We leven en werken in de gemeenschappen die we dienen.”

Water Wise Gulf South is opgericht door de waterprofessionals Jeff Supak, Hilairie Schackai en Dana Brown om het publieke bewustzijn en het gebruik van groene infrastructuur in de hele regio te versterken.

Kleurrijke watertonnen onder een brug in New Orleans
Watervaten worden beschikbaar gesteld in New Orleans / Foto met dank aan Water Wise, via Instagram

(Groene infrastructuur omvat een verscheidenheid aan op de natuur gebaseerde installaties die regen opvangen waar deze valt om overstromingen te beperken. Grijze infrastructuur is afhankelijk van afvoeren, beton en leidingen om regenwater te verzamelen en te kanaliseren in waterwegen zonder de hoeveelheid water te verminderen, dus het verergert vaak overstromingen.)

Water Wise wist dat gelokaliseerde stedelijke overstromingen – niet vastgelegd in de overstromingsrisicokaarten van FEMA – in veel gemeenschappen een hardnekkig probleem waren geworden. In 2014 en 2015 voerden ze overstromingskarteringsonderzoeken uit in New Orleans en identificeerden ze de buurten die het meeste risico liepen.

Na het identificeren van de 7th Ward en Tremé, werkte Water Wise samen met het Greater Treme Consortium en Chalk’s Healthy Community Services om te brainstormen over groene infrastructuur.

“Er was veel feedback over het daadwerkelijk demonstreren van groene infrastructuur in de gemeenschap,” zegt Supak.

Buurtleiders opgelet! Elke druppel maakt een verschil. #SlowTheFlow de groene infrastructuuruitdaging - In samenwerking met Water Wise Gulf South en Every Drop Makes a Difference
Water Wise’s Green Infrastructure Challenge Neighborhood Grant voor New Orleans / Foto met dank aan Water Wise, via Instagram

Sinds 2016 hebben subsidies Water Wise geholpen bij het ontwikkelen van het “Water Wise Neighborhood Champions” -programma dat niet alleen onderwijs zou bieden aan gemeenschapsleiders, maar gemeenschappen ook zou helpen bij het identificeren van prioritaire projecten voor installatie.

In het drieledige programma beginnen deelnemers met een Water Wise Neighborhood Workshop om meer te weten te komen over groene infrastructuur en doe-het-zelf groene infrastructuurprojecten die mensen op hun eigen erf of tuin kunnen installeren.

Meer dan 500 mensen hebben een van deze workshops gevolgd. Dat wordt gevolgd door een Green Infrastructure Tour, waarbij deelnemers groene infrastructuurprojecten in New Orleans bezoeken (het ging virtueel tijdens COVID-19).

Ten slotte houdt Water Wise “Visioning Workshops” voor groene infrastructuur om prioritaire projecten binnen buurten te identificeren.

135 mensen hebben het volledige programma afgerond.

Burgemeester LaToya Cantrell staat op een cementplaat bij de eerste Citywide Infrastructure Tour van Water Wise
De burgemeester van New Orleans, LaToya Cantrell, tijdens de eerste Citywide Infrastructure Tour van Water Wise in 2016, Keller Library. / Foto met dank aan Water Wise, via Instagram

Leden van de gemeenschap in Tremé, de 7e wijk en Upper 9th Ward ontwikkelde allemaal gemeenschapslookboeken die projecten voorstellen die gezamenlijk 6,5 miljoen liter water kunnen opslaan en de groene ruimte met 45 hectare kunnen vergroten.

In navolging van het programma houdt Water Wise pitching challenges om seed funding te bieden voor de implementatie van projecten in het look-book.

Brenda Lomax-Brown, de voorzitter van de Hollygrove Dixon Neighborhood Association, stelde groene infrastructuur voor het Hollygrove-Dixon Life Transformation Community Center voor, waar regen zich bij de ingangstrap zou verzamelen en leden van de gemeenschap regenlaarzen nodig hadden om binnen te komen.

Met water Wise-financiering installeerde de gemeenschap een doorlatend parkeerpad en een regentuin. “Toen de eerste regen kwam, om te zien dat het water werd opgezogen en geen water meer op de trap kwam – het was gewoon een geweldige ervaring,” zegt Lomax-Brown.

Water Wise-vrijwilligers planten inheemse Louisiana-planten in een regentuin tussen een gebouw en een trottoir
Water Wise-vrijwilligers planten inheemse Louisiana-planten in een regentuin / Foto met dank aan Water Wise, via Instagram

Installatie is de sleutel geweest om meer leden van de gemeenschap bij het werk te betrekken. “Binnen de gemeenschap waarin ik woon, slaan mensen in eerste instantie misschien niet aan – maar zodra ze het zien, wordt het besmettelijk en wil iedereen het begrijpen”, zegt Katherine Prevost, president van de Bunny Friend Neighborhood Association in de Upper 9th Ward.

In de 7th Ward hielpen 100 leden van de gemeenschap bij het installeren van de eerste wadi van de gemeenschap. “Eindelijk kwam de regen en had ik dit ah-hah moment dat dit werkt en dat we dit samen met iedereen in de buurt kunnen gaan doen”, zegt Chalk.

Sindsdien heeft Water Wise 7th Ward 37 gemeenschapsbereik, onderwijs en sociale evenementen gehouden of eraan deelgenomen die meer dan 800 mensen rond groene infrastructuur betrokken.

Naast de wadi installeerde de gemeenschap 25 regentonnen, een regenwaterplanterbox, zeven regentuinen, acht franse afvoeren en twee doorlatende parkeerpads. Ze hebben meer dan 400 bomen geplant en 250 vierkante meter beton verwijderd.

De 7th Ward-projecten beheren 48.000 gallons regenwater voor elk regenbuievenement, een aantal dat de 35.000 gallons omvat die zullen worden beheerd met het nieuwste regenwaterafvoersysteem.

Twee mensen staan vrolijk voor een regentuin bij een huis in New Orleans.
Beton werd verwijderd en lokale planten werden geplant om een regentuin in New Orleans te bouwen / Foto met dank aan Water Wise, via Instagram

Naast Water Wise seed funding werken de maatschappelijke organisaties zelfstandig aan het financieren van projecten uit hun look-books. “Dit is een grassroots-beweging, naar mijn mening doen we alles zonder hulp of financiering van de overheid”, zegt Supak.

“De overheid is traag en we kunnen niet wachten tot de overheid ons inhaalt,” zegt Chalk. “Wij allemaal in deze gemeenschappen beseffen dat we dit goed moeten doen en dat klimaatverandering niet wacht. We kunnen niet wachten.”

Water Wise gemeenschapsleiders hopen niet alleen groene infrastructuur te normaliseren, maar ook de weg vrij te maken voor een door zwarten geleide milieurechtvaardigheidsbeweging die prioriteit geeft aan de behoeften van gemeenschappen die het hardst worden getroffen door klimaatverandering.

“Wanneer geschiedenis wordt geschreven,” zegt Chalk, “zullen er overal zwarte en bruine gezichten zijn in het begin van de groene infrastructuursector, althans in New Orleans en Zuidoost-Louisiana.”

Dit verhaal is onderdeel van de SoJo Exchange van de Oplossingen Journalistiek Netwerk, een non-profitorganisatie die zich toelegt op rigoureuze rapportage over reacties op sociale problemen. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd door Volgende stad op 22 november 2021.

Aanverwant

Hoe een student nola’s eerste glasrecyclingfabriek oprichtte

Waarom de milieubeweging intersectioneel moet zijn

Orkaan Ida Relief: goed nieuws uit Louisiana &hoe u kunt helpen