Wat u moet weten over calorieën

Wat u moet weten over calorieën
Vrouw die een salade eet

Peopleimages/Getty Afbeeldingen

In de wetenschap is een calorie een eenheid voor het meten van energie. Het is gelijk aan de hoeveelheid warmte die nodig is om een liter water één graad te verhogen. Wat we “calorieën” noemen in voeding en fitness zijn eigenlijk kilocalorieën, die gelijk zijn aan 1.000 calorieën. We gebruiken ze om de hoeveelheid energie weer te geven die beschikbaar is in voedsel en dranken. Je gebruikt die energie om de verschillende fysiologische processen die zich in je lichaam voordoen te voeden en om fysiek te bewegen. Wanneer je meer calorieën verbruikt dan je lichaam nodig heeft, wordt het extraatje opgeslagen als vet.

Hoeveel calorieën heb je nodig?

Het aantal calorieën dat u nodig hebt, hangt af van uw leeftijd, lichaamsgrootte en activiteitsniveaus – de meeste tieners en volwassenen hebben ergens rond de 1.500 tot 2.500 calorieën per dag nodig. Hoe groter je bent, hoe meer calorieën je nodig hebt om dat gewicht te behouden. Als je wilt aankomen, moet je meer calorieën binnenkrijgen en als je wilt afvallen, moet je weinig calorieën consumeren of meer verbranden. U kunt uw caloriebehoefte bepalen met behulp van de Harris-Benedict-formule.

Calorieën en gewicht

Een pond vet is ongeveer gelijk aan 3.500 calorieën, dus als je de wiskunde doet, kun je zien dat je 3.500 extra calorieën moet verbranden om een pond vet te verliezen. Het verminderen van uw typische dagelijkse calorie-inname met 500 calorieën per dag zou moeten resulteren in het verliezen van een pond elke week. Tenminste voor een tijdje – als je gewicht daalt, zal je dagelijkse caloriebehoefte ook afnemen.

Wat zijn het effect van fysieke activiteiten op calorieën?

Bewegen en tillen of verschillende dingen doen vereist energie, dus hoe meer je beweegt en hoe meer dingen je optilt, duwt of trekt, hoe meer calorieën energie je verbrandt. Ook verhoogt weerstandstraining die spieren opbouwt je metabolisme, wat betekent dat je lichaam meer calorieën nodig heeft, zelfs als je niet veel doet. Het opbouwen van spieren is dus een goede manier om u te helpen een gezond gewicht te bereiken.

Hoe nauwkeurig zijn caloriecalculators?

Dichtbij – misschien niet 100 procent nauwkeurig, dat wel. De meeste van hen zijn gebaseerd op de Harris-Benedict-formule, die je basale stofwisseling bepaalt – dat is in wezen het aantal calorieën dat je nodig hebt om levend en wakker te zijn. De rekenmachines moeten ook rekening houden met uw typische dagelijkse activiteitsniveaus, wat misschien een beetje meer een schatting is. Het is moeilijk om precies te weten hoeveel calorieën je verbrandt met fysieke activiteit en het verschilt waarschijnlijk elke dag.

Deze rekenmachines zijn een goede manier om te beginnen, maar als u denkt dat uw gewicht niet genoeg verandert, moet u mogelijk uw calorie-inname of output dienovereenkomstig aanpassen.

Wat is de beste manier om calorieën bij te houden?

U kunt een notitieboekje of een papieren voedingsdagboek gebruiken, de calorietellingen opzoeken en de berekeningen uitvoeren. Maar tegenwoordig is de beste manier om een website voor het bijhouden van calorieën te gebruiken die u kan helpen calorieën bij te houden, zoals myfitnesspal. Je kiest het voedsel dat je eet, de dranken die je drinkt en de site telt de calorieën en geeft je een dagelijkse voedingskwaliteit. Ook kunt u de calorieën bijhouden die uw lichaam elke dag verbrandt. En het is gratis.

Wat betekent niet dat alle calorieën gelijk zijn?

Alle calorieën zijn qua energie gelijk. Elke gram koolhydraten heeft vier calorieën, elke gram eiwit heeft vier calorieën en elke gram vet heeft negen calorieën. Dat verandert niet. De uitdrukking “alle calorieën zijn niet gelijk” betekent dat sommige caloriebronnen beter zijn dan andere. Kortom, je zou het grootste deel van je calorieën uit voedzaam voedsel moeten halen. Dus terwijl 250 calorieën uit een snoepreep hetzelfde worden gebruikt als de gecombineerde 250 calorieën uit een banaan, een appel en een peer, is de vrucht duidelijk veel beter voor je.