Gemeenschappelijke voedings- en dieetafkortingen

Gemeenschappelijke voedings- en dieetafkortingen
een close-up van alfabetpasta

Peter Dazeley / Getty Images

IE, ADH, DRI, g, mg… Al die letters kunnen op alfabetsoep gaan lijken. Wanneer u artikelen leest over voeding, dieet en voedingssupplementen, zult u waarschijnlijk enkele afkortingen tegenkomen. We zijn hier om ze te ontcijferen en u te laten weten wat wat is.

Gemeenschappelijke voedings- en dieetafkortingen

Hieronder staan enkele van de meest voorkomende voedings- en dieetgerelateerde afkortingen en hun definities (de meeste worden aangegeven in de Voedingsrichtlijnen 2020-2025 of anderszins opgemerkt).

AAAminozuren: Eenvoudige organische componenten van eiwitten.

ADEKVitamine A, D, E en K: Deze vetoplosbare vitamines worden soms gegroepeerd.

.AIAdequate inname: De hoeveelheid van een voedingsstof die voldoet aan de dagelijkse behoeften van een persoon; het wordt gebruikt wanneer een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) niet kan worden bepaald.

BMIBody mass index: Een waarde afgeleid van de lichaamsmassa van een persoon gedeeld door het kwadraat van hun lengte. BMI is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd. Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

CaCalcium: Een voedingsmineraal dat nodig is voor gezonde botten en tanden, normale bloedstolling en zenuw- en spierfunctie.

DRIReferentie-inname via de voeding: De algemene referentiewaarden voor de niveaus van voedingsstoffen die een gezond persoon per dag moet consumeren; het omvat aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH), adequate inname (AI) en aanvaardbare bovenste inname (UL).

OORGeschatte gemiddelde behoefte: Het innameniveau van een voedingsstof die voldoet aan de behoeften van de helft van gezonde personen in een bepaalde leeftijds- en geslachtsgroep.

EerGeschatte energiebehoefteHet geschatte bereik van calorieën dat individuen nodig hebben, verschillend door verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht, lengte, gewicht en fysieke activiteit.

FeIjzer: Een voedingsmineraal dat nodig is om hemoglobine te maken, dat op zijn beurt zuurstof door het lichaam transporteert.

FttFalen om te gedijen: Een aanzienlijke vertraging in de groei van een baby of jong kind.

gGram: Een metrische maateenheid; koolhydraten, vetten en eiwitten worden gemeten in grammen. (Opmerking: een ons is iets meer dan 28 gram.)

KKalium: Een voedingsmineraal dat nodig is voor de waterbalans en een gezonde spierfunctie in het lichaam.

KcalKilocalorie: Een maat voor energie die we gewoonlijk een “calorie” noemen.

McgMicrogram: Een metrische maateenheid; sommige vitaminen en mineralen worden gemeten in microgram. (Opmerking: 1.000 microgram is gelijk aan 1 milligram.)

MgMilligram: Een andere metrische maateenheid; veel vitaminen en mineralen worden gemeten in milligrammen. (Opmerking: 1.000 milligram is gelijk aan 1 gram.)

MgMagnesium: Een voedingsmineraal dat nodig is voor een gezonde spierfunctie en andere processen in het lichaam.

MEQMilliequivalent: Een meting die overeenkomt met een duizendste van een gram, liter of een vergelijkbare eenheid.

NaNatrium: Een voedingsmineraal dat nodig is voor de waterbalans in het lichaam.

RDAAanbevolen dagelijkse hoeveelheden: ADH geeft de hoeveelheid van een voedingsstof aan die voldoet aan de vereisten van 97% -98% van de gezonde personen.

REE—​Energieverbruik in rust: De snelheid waarmee je calorieën verbrandt terwijl je in rust bent.

RNI—​​Referentie-inname van voedingsstoffen: RNI wordt gebruikt in het Verenigd Koninkrijk. Het staat voor dagelijkse voedingsaanbevelingen om aan de behoeften van de meerderheid van de bevolking te voldoen.

UL—​Aanvaardbaar bovenste innameniveau: Het hoogste niveau van een voedingsstof dat isafe voor alle individuen.