Veel voorkomende hardloopvoetblessures en -problemen

Veel voorkomende hardloopvoetblessures en -problemen

Hardlopers zetten hun voeten veel door, dus het is geen verrassing dat ze eindigen met voetgerelateerde problemen. En voetproblemen die niet te wijten zijn aan hardlopen, kunnen ook van invloed zijn op uw comfort en vermogen om te rennen. Hier leest u hoe u deze problemen kunt behandelen en weer op weg kunt gaan.

Voetschimmel

Vrouw die zalf op voet aanbrengt, bijgesneden
Odilon Dimier / PhotoAlto Agency RF Collections / Getty Images

Voetschimmel is een schimmelinfectie die gedijt op vochtige, zweterige plaatsen, zoals tussen je tenen. U kunt voetschimmel krijgen door het getroffen gebied op een andere persoon aan te raken. Vaker kun je het oppakken van vochtige, vervuilde oppervlakken, zoals een kleedkamervloer.

Zodra u voetschimmel heeft, kan deze worden behandeld met vrij verkrijgbare producten. Maar als deze niet werken, moet u een arts raadplegen om te bepalen of u een receptbehandeling nodig heeft of dat het een andere aandoening is.

Om voetschimmel te voorkomen, laat je je hardloopschoenen tussen de runs door goed uitdrogen. Draag ze niet voor dagelijkse activiteiten. Bewaar ze niet in een sporttas of gesloten kluisje. Laat ze veel lucht krijgen. Het is ook goed om twee paar schoenen af te wisselen om ervoor te zorgen dat ze droog zijn en de schimmel geen plek heeft om op de loer te liggen.

Draag synthetische sokken gemaakt van technisch materiaal dat zweet van je voeten afvoert om ze droog te houden tijdens je runs. Verander uit zweterige sokken direct na het sporten. Was en droog je voeten grondig.

Blaren

Blaren zijn misschien geen ernstige verwonding, maar ze zijn pijnlijk en ze kunnen je ervan weerhouden om te rennen. Blaren worden veroorzaakt door wrijving. Naarmate je voeten nat worden van het zweet, wordt de huid zachter en loop je meer risico.

Preventieve maatregelen zijn onder meer zorgen voor een goede pasvorm voor je schoenen, zodat er minder wrijving is, vochtafvoerende sokken die goed passen en geen irriterende naden hebben, en het gebruik van smeermiddelen of pads om wrijving verder te voorkomen.

Zwarte teennagels

Hardlopers, vooral degenen die trainen voor langeafstandsevenementen, kunnen last hebben van zwarte teennagels, beter bekend als subungual hematoom.Het wordt veroorzaakt doordat de tenen tegen de voorkant van de hardloopschoen wrijven.

Dit kan te wijten zijn aan schoenen die te klein zijn of het feit dat je voet bij elke stap naar voren glijdt in je schoen, vooral bij het bergafwaarts rennen. De nagel wordt naar beneden geduwd in het nagelbed en wordt gekneusd en ontstoken.

Het slechte nieuws is dat je vaak de nagel verliest. Het goede nieuws is dat het terug zal groeien.

U kunt dit probleem voorkomen door schoenen van de juiste maat te dragen om de natuurlijke zwelling van de voet op te vangen die optreedt tijdens het hardlopen. Je moet ook leren om je schoenen te veteren, zodat je voet er niet in naar voren glijdt. Als hint, daar zijn die laatste oogjes voor naast je enkel.

Eeltknobbels

Bunions zijn een vergroting van het grote teengewricht. Onder te veel druk kan dit gewricht opzwellen, waardoor het bot van zijn plaats raakt. Mogelijk moet u bredere of grotere schoenen dragen om plaats te bieden aan een bunion. Zoek naar sportschoenen die in brede breedtes verkrijgbaar zijn en een bredere teenkast hebben. Ook zullen schoenen met minimale hiel-tot-teenval beter zijn.

Anders zal de bunion tegen de schoen wrijven en heb je meer voetpijn. Je moet ook schoenvetertrucs leren om de veters losser te houden bij de teen van je schoen terwijl ze nog steeds strak zitten bij de enkel.

Brandende voeten

Sommige hardlopers ervaren branden op de ballen van hun voeten, tussen hun tenen of andere delen van hun voeten. Brandende voeten tijdens het hardlopen kunnen het gevolg zijn van onjuiste hardloopschoenen of sokken, voetschimmel of andere gezondheidsproblemen, zoals middenvoetsbeentjes (pijn in de bal van de voet). Als dit gevoel aanhoudt of u ervan weerhoudt om te rennen, raadpleeg dan uw zorgverlener.

Likdoorns

Likdoorns zijn harde, pijnlijke knobbels op je voeten en worden veroorzaakt door constant wrijven en druk van schoenen die te strak zitten. Ze kunnen worden voorkomen door het dragen van schoenen van de juiste maat en hardloopspecifieke sokken.

Gevoelloosheid

Gevoelloosheid of een tintelend gevoel (niet gerelateerd aan het koude weer) in de tenen of voet is een veel voorkomende klacht bij hardlopers. Vaak is de oorzaak het dragen van te strakke hardloopschoenen of het te strak strikken van je schoenveters.

Als de gevoelloosheid niet te wijten is aan te strakke schoenen, is het belangrijk om dit met uw zorgverlener te bespreken, omdat dit een teken kan zijn van perifere neuropathie en zelfs uw eerste teken dat u diabetes hebben.

Plantaire fasciitis

Plantaire fasciitis is hielpijn veroorzaakt door ontsteking van de plantaire fascia – de taaie band van weefsel die de onderkant van je voet ondersteunt en je hielbot verbindt met je tenen.Dit kan een acuut letsel of een overbelastingsblessure zijn.

Het is gebruikelijk voor veel mensen en niet specifiek voor hardlopers. Het slechte nieuws is dat je van je voeten af moet blijven terwijl het geneest.

Zodra u voetschimmel heeft, kan deze worden behandeld met vrij verkrijgbare producten. Maar als deze niet werken, moet u een arts raadplegen om te bepalen of u een receptbehandeling nodig heeft of dat het een andere aandoening is.

Als de gevoelloosheid niet te wijten is aan te strakke schoenen, is het belangrijk om het met uw zorgverlener te bespreken, omdat dit een teken kan zijn van perifere neuropathie en zelfs uw eerste teken dat u diabetes heeft.