Wat te verwachten op het zure refluxdieet

Wat te verwachten op het zure refluxdieet
Kom verse groenten

Westend61 / Getty Afbeeldingen


 • Wat is het Zure Reflux Dieet
 • Het 7-daagse dieetplan
 • Wat je kunt eten
 • Wat je niet kunt eten
 • Hoe het zure refluxdieet te bereiden? Tips
 • Is het zure refluxdieet een gezonde keuze voor u?
 • Volgende in Zure Reflux Dieet gids

  Voors en tegens van het zure refluxdieet

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Wat is het Zure Reflux Dieet

Het zure refluxdieet biedt veel vezelrijke groenten en vetarm voedsel, terwijl pittig voedsel, vetrijk en gefrituurd voedsel, zure voedingsmiddelen en citrusvruchten worden vermeden. Het zure refluxdieet is gericht op het minimaliseren en zelfs elimineren van symptomen van zure reflux, waaronder brandend maagzuur, pijn op de borst of benauwdheid, het gevoel van een brok in je keel en een bittere smaak in je mond.

Merk op dat er geen gouden standaard is voor de diagnose van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Dieetinterventies, zoals die geschetst door het American College of Gastroenterology, kunnen verlichting bieden van GERD-symptomen.

Reflux treedt op wanneer de inhoud van uw maag, met name maagzuur, terugspoelt in uw slokdarm. Dat is wat het branderige gevoel veroorzaakt dat je in je keel krijgt als je reflux ervaart.

Wat experts zeggen

“Het zure refluxdieet beperkt voedingsmiddelen die de symptomen van reflux kunnen verergeren. Deskundigen zijn het erover eens dat voedsel en andere levensstijlfactoren een groot effect kunnen hebben op de symptomen. Het is nuttig om met een expert samen te werken bij het beperken van voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat de balans en tevredenheid van voedingsstoffen behouden blijven.”

-Wilg Jarosh, MS, RD

Het 7-daagse dieetplan

Er zijn verschillende voedingsmiddelen waarvan wordt aangenomen dat ze bijdragen aan zure reflux, waaronder pittig en vet voedsel, chocolade, cafeïne en alcohol. Het verwijderen van deze voedingsmiddelen zou in theorie de symptomen moeten verlichten. Er is echter alleen anekdotisch bewijs om dit te ondersteunen. Sommige mensen met zure reflux kunnen enige verlichting vinden door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden, terwijl anderen zonder problemen hetzelfde voedsel kunnen eten.

Het zure refluxdieet moet voor elk individu worden aangepast, maar de meeste mensen beginnen met het eerst elimineren van alle potentieel niet-conforme voedingsmiddelen en geleidelijk dingen weer toe te voegen om te zien of het een reactie veroorzaakt.

U hoeft geen bepaald eetprotocol op het zure refluxdieet te volgen, maar het is belangrijk om langzaam te eten en uw voedsel goed te kauwen. Richt je op het vaker eten van kleinere maaltijden gedurende de dag, in plaats van slechts twee of drie grote maaltijden.

 • Dag 1: Chia pudding met fruit; appels, peren of bananen; avocado kip salade; kipfilets zonder vel met zoete aardappel
 • Dag 2: Eiwitomelet; broccoli en pompoensoep; verse kalkoenborst met geroosterde asperges en pompoen
 • Dag 3: Zoete aardappel ontbijthachee met roerei; trailmix met walnoten, pompoenpitten en gedehydrateerde bananen; kalkoen sandwich; gemalen kalkoensla kopjes
 • Dag 4: Edamame bonen op toast; boerenkoolsalade met pompoen en linzen; geroosterde zalm met quinoa
 • Dag 5: Roerei met boerenkool; groenten met gestoomde vis; magere gesneden karbonades met rijst
 • Dag 6: Havermout met appels; kalkoen sandwich; gebakken kabeljauw met gestoomde groenten
 • Dag 7: Kokosmelk yoghurt; quinoa salade met geroosterde groenten; gegrilde tofu met aardappelen

Wat je kunt eten

Voor het grootste deel zul je je concentreren op het vermijden van reflux trigger-voedingsmiddelen op het zure refluxdieet. Trigger-voedingsmiddelen omvatten pittig voedsel, gefrituurd en vetrijk voedsel, koffie, citrus, zuivel en koolzuurhoudende dranken. Je vervangt die voedingsmiddelen door groenten, volle granen en andere gezonde voedingsmiddelen die de symptomen kunnen verbeteren.

Uiteindelijk is er geen enkel zure refluxdieet dat voor iedereen werkt – in plaats daarvan moet je experimenteren met het verwijderen van voedsel en ze weer toevoegen om je specifieke triggervoedsel te vinden.

Vetarme eiwitten

Rood vlees en vet vlees zijn in verband gebracht met brandend maagzuur en andere zure refluxsymptomen, dus je moet je houden aan magere eiwitten zoals kipfilets zonder vel, verse kalkoenborst, gemalen kalkoen en magere gesneden varkenskarbonades. U kunt ook vis en zeevruchten eten.

Niet-citrusvruchten

Citrusvruchten zijn zuur en kunnen zure reflux verhogen. Meloenen, bananen, peren en appels zijn geweldige keuzes. Eet bessen en kersen met mate.

Groenten en Groenten

Vrijwel elke groente is een go op het zure refluxdieet omdat groenten weinig suiker en vet bevatten en kunnen helpen om maagzuur te verminderen. Bladgroenten, asperges en pompoenen zijn geweldige keuzes.

Merk op dat broccoli en bloemkool, evenals andere zeer kruisbloemige groenten, moeilijker voor het lichaam kunnen zijn om af te breken, wat resulteert in gas en een opgeblazen gevoel, wat refluxsymptomen kan verergeren. Als deze groenten ongemak veroorzaken, wilt u misschien proberen ze te koken in plaats van ze rauw te eten. Je kunt ook spelen met porties groenten, omdat grote hoeveelheden vezelrijk voedsel een uitdaging kunnen zijn voor de spijsvertering.

Bonen en peulvruchten

Voedingsmiddelen zoals bruine bonen, zwarte bonen, edamame en linzen bevatten een serieuze punch van vezels en eiwitten. De meeste variëteiten bevatten ook voldoende fosfor, magnesium, folaat en andere micronutriënten.

Zetmeel

Aardappelen, zoete aardappelen, bieten, wortels, rutabagas, rapen, pastinaak en andere zetmeelrijke groenten kunnen een hoofdbestanddeel zijn van uw zure refluxdieet. Zetmeelrijke groenten bevatten veel vezels, vitamines en mineralen en kunnen ervoor zorgen dat je je verzadigd voelt terwijl je duurzame energie levert.

Enkele volle granen

Je hoeft geen granen te schrappen op het zure refluxdieet. In feite wordt havermout beschouwd als een van de beste voedingsmiddelen voor het dempen van refluxsymptomen. Andere uitstekende keuzes zijn quinoa, amarant, boekweit, volkoren, gerst en vele soorten rijst.

Eieren

Eieren en eiwitten zijn een fantastische bron van eiwitten en je moet er vrij van genieten op het zure refluxdieet.

Gezonde vetten

Het wordt aanbevolen dat u uw inname van gezond vet op het zure refluxdieet matigt. Kies bij het koken voor oliën zoals extra vierge olijfolie en avocado-olie boven koolzaad. Je kunt ook gezonde vetten krijgen van walnoten, amandelen, pompoenpitten en andere noten en zaden. Houd de portiegroottes in de gaten, omdat voedingsvet langzamer verteert dan eiwitten en koolhydraten, wat zure reflux kan veroorzaken.

Wat je niet kunt eten

Rood vlees en vette eiwitten

Rood vlees en andere vette eiwitten, zoals kippendijen met huid, zijn in verband gebracht met symptomen van zure reflux, met name brandend maagzuur. Vermijd deze voedingsmiddelen voor een paar weken en kijk of uw symptomen verbeteren.

Cholesterolrijke voedingsmiddelen

Er is tegenstrijdig bewijs als het gaat om cholesterolinname en reflux. Sommige onderzoeken suggereren dat cholesterol is gekoppeld aan zure reflux en GERD, dus misschien wilt u voedingsmiddelen zoals eierdooiers, orgaanvlees, overdreven verwerkte kaas, lunchvlees, worsten en hotdogs en fastfood vermijden.

Zuivelfabriek

Zuivel is een trigger food voor veel mensen met zure reflux, maar niet voor iedereen. Vermijd zuivel voor een paar weken om te zien of u een vermindering van uw symptomen opmerkt. Sommige mensen vinden dat alleen volvette zuivel hun reflux irriteert, maar hebben geen probleem met vetarme of vetvrije zuivelproducten.

Oliën en gefrituurd voedsel

Oliën om te vermijden zijn koolzaad, sojabonen, maïs, katoenzaad en gemengde plantaardige oliën, omdat ze inflammatoir kunnen zijn en symptomen kunnen veroorzaken. Wees voorzichtig met gefrituurd voedsel, vooral als je het niet zelf hebt gemaakt. Gefrituurd voedsel is rijk aan vet, cholesterol en natrium en kan GERD-symptomen verergeren.

Pittig eten

Paprika’s, uien en specerijen veroorzaken bij veel mensen zure refluxsymptomen, net als pittig voedsel zoals knoflook en uien. Probeer deze voedingsmiddelen een paar weken uit uw dieet te verwijderen en voeg ze langzaam weer toe om erachter te komen of ze uw symptomen veroorzaken.

Koffie

Cafeïne is in verband gebracht met zure refluxsymptomen omdat het je onderste slokdarmsfincter kan ontspannen, waardoor de maaginhoud naar boven kan reizen. Koffie zelf is erg zuur, dus het kan zure refluxsymptomen verergeren. Anekdotisch, als je een grote koffiedrinker bent en worstelt met GERD, vermindert het verminderen van de koffie-inname over het algemeen vrij snel de symptomen van zure reflux.

Koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken kunnen reflux veroorzaken vanwege het koolzuur zelf, of vanwege de cafeïne in veel frisdranken. Carbonatatie kan de druk in uw maag verhogen, wat kan leiden tot zure reflux. Sommige mensen kunnen zonder problemen koolzuurhoudende dranken hebben, dus probeer ze te verminderen om te zien wat er gebeurt.

Citrusvruchten

Citroenen, limoenen, sinaasappels, grapefruits en ananas hebben een hoog zuurgehalte en kunnen bijdragen aan reflux. Sommige mensen merken echter dat ze pas later op de dag op citrus reageren. Probeer c te beperkenitrus naar ontbijttijd.

Tomaten

Net als citrusvruchten zijn tomaten zeer zuur en kunnen ze bij sommige mensen bijdragen aan reflux. Eet geen tomaten of iets gemaakt met tomaten, zoals salsa, spaghettisaus, chili of pizza, om te zien of uw symptomen verbeteren.

Chocolade

Net als koffie bevat chocolade verbindingen die zure refluxsymptomen kunnen veroorzaken – in dit geval wordt gedacht dat een stof genaamd methylxanthine symptomen veroorzaakt, ondanks de schijnbare gezondheidsvoordelen. Als je chocolade eet, eet het dan met mate.

Hoe het zure refluxdieet te bereiden? Tips

Het vermijden van triggerfoods, het eten van kleinere, frequentere maaltijden, grondig kauwen en gezonde kook- en bedtijdgewoonten zijn belangrijk voor succes bij het verlichten van zure reflux.

Het is ook nuttig om een gedetailleerd symptomendagboek bij te houden, inclusief inname van voedsel en dranken, slaap en stressniveaus. Dit zal u helpen om te bepalen of het eliminatiedieet de symptomen heeft verlicht en of een bepaald voedsel uw symptomen veroorzaakt.

Enkele algemene richtlijnen voor gezond koken en eten om te volgen:

 • Probeer je eten te bakken, braden, bakken, stoven, stomen of roosteren in plaats van het te frituren.
 • Kies gezondere vetten zoals olijfolie en ghee boven gemengde plantaardige oliën en boter.
 • Maak het grootste deel van je bord vezelrijke groenten of volle granen.

Wanneer u een grote maaltijd eet, verhoogt u de druk in uw maag en verlaagt u de slokdarm, uw maag produceert meer zuur om de spijsvertering te bevorderen. Al deze factoren dragen bij aan zure reflux. Het eten van kleinere maaltijden maakt de spijsvertering gemakkelijker en verlaagt de druk in je spijsverteringskanaal.

Er is één maaltijd die je zorgvuldig moet timen: je laatste maaltijd van de dag. Veel mensen ervaren ’s nachts zure refluxsymptomen en te vroeg eten voor het slapengaan kan de symptomen verergeren. Probeer het avondeten minstens twee uur te eten voordat je wat shuteye krijgt, maar bij voorkeur zelfs drie tot vier uur – liggen met een volle maag veroorzaakt nog meer druk op je spijsverteringskanaal, waardoor de maaginhoud terug naar je slokdarm kan worden gedwongen.

En wat de duur betreft, als u chronische zure reflux heeft, kunt u baat hebben bij het volgen van het zure refluxdieet op lange termijn. Als u slechts zeldzame, sporadische symptomen ervaart, kan het zure refluxdieet u nog steeds helpen triggers te identificeren en uw algehele gezondheid te verbeteren.

Voorbeeld boodschappenlijstje

Wanneer u winkelt op een zure refluxdieet, kunt u de meeste ingrediënten vinden in uw plaatselijke supermarkt. Dit is geen definitief boodschappenlijstje. Als u het zure refluxdieet volgt, vindt u mogelijk andere voedingsmiddelen die het beste voor u werken.

 • Vetarme eiwitten (kipfilets, gemalen kalkoen, zalm)
 • Niet-citrusvruchten (appels, peren, bananen)
 • Bladgroenten (Spinazie, Boerenkool, Kool)
 • Bonen (Bruine Bonen, Zwarte Bonen, Edamame)
 • Zetmeel (zoete aardappelen, aardappelen, wortelen)
 • Volle granen (boekweit, gerst, quinoa, rijst)
 • Noten en zaden (walnoten, amandelen, pompoenpitten)

Is het zure refluxdieet een gezonde keuze voor u?

Over het algemeen kan het zure refluxdieet voor de meeste mensen een gezond dieet zijn, omdat het de nadruk legt op voedzame, hele voedingsmiddelen met veel vezels en micronutriënten. Er zijn veel voor- en nadelen van het Acid Reflux-dieet, maar uiteindelijk wilt u misschien samenwerken met uw zorgverlener om ervoor te zorgen dat veranderingen in het dieet geschikt zijn voor uw individuele behoeften.

Vergeet niet dat voedingsmiddelen op de lijsten “compliant” en “non-compliant” mogelijk niet hetzelfde zijn voor jou als voor iemand anders. U kunt bijvoorbeeld zuivel niet goed verdragen, terwijl iemand anders het prima kan doen met koemelk en kaas.

Zorg er altijd voor dat u rekening houdt met voedselallergieën en -intoleranties op elk dieet. Raadpleeg een arts of geregistreerde diëtist als u niet zeker weet of het zure refluxdieet geschikt voor u is.

Over het algemeen kan het zure refluxdieet een voedzame, therapeutische dieetkeuze zijn. Het is afhankelijk van magere eiwitten, groenten, noten en zaden, bonen en peulvruchten en elimineert veel ingrediënten die brandend maagzuur veroorzaken.

Een woord van bodymindspirit

Het zure refluxdieet vereist het elimineren van zure reflux- en brandend maagzuur veroorzakende voedingsmiddelen. Vergeet natuurlijk niet dat er geen enkele stijl van het zure refluxdieet is die werkt voor iedereen die het volgt. Als onderdeel van het eliminatiedieet, experimenteer met uw eigen dieet om te vinden wat zure refluxsymptomen en -reactie kan veroorzaken.

Merk op dat GERD of zure reflux voor sommige personen een medische behandeling kan vereisen. Praat altijd met een zorgverlener als u denkt dat voedingsinterventies uw symptomen niet verbeteren, omdat medicatie kan worden geïndiceerd.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk, budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als je gezondste zelf zijn, en er zijn veel andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en past bij uw levensstijl.

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Merk op dat er geen gouden standaard is voor de diagnose van gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Dieetinterventies, zoals die geschetst door het American College of Gastroenterology, kunnen verlichting bieden van GERD-symptomen.

“Het zure refluxdieet beperkt voedingsmiddelen die de symptomen van reflux kunnen verergeren. Deskundigen zijn het erover eens dat voedsel en andere levensstijlfactoren een groot effect kunnen hebben op de symptomen. Het is nuttig om met een expert samen te werken bij het beperken van voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat de balans en tevredenheid van voedingsstoffen behouden blijven.”

-Wilg Jarosh, MS, RD

 • Dag 1: Chia pudding met fruit; appels, peren of bananen; avocado kip salade; kipfilets zonder vel met zoete aardappel
 • Dag 2: Eiwitomelet; broccoli en pompoensoep; verse kalkoenborst met geroosterde asperges en pompoen
 • Dag 3: Zoete aardappel ontbijthachee met roerei; trailmix met walnoten, pompoenpitten en gedehydrateerde bananen; kalkoen sandwich; gemalen kalkoensla kopjes
 • Dag 4: Edamame bonen op toast; boerenkoolsalade met pompoen en linzen; geroosterde zalm met quinoa
 • Dag 5: Roerei met boerenkool; groenten met gestoomde vis; magere gesneden karbonades met rijst
 • Dag 6: Havermout met appels; kalkoen sandwich; gebakken kabeljauw met gestoomde groenten
 • Dag 7: Kokosmelk yoghurt; quinoa salade met geroosterde groenten; gegrilde tofu met aardappelen

Wanneer u een grote maaltijd eet, verhoogt u de druk in uw maag en verlaagt u de slokdarm, uw maag produceert meer zuur om de spijsvertering te bevorderen. Al deze factoren dragen bij aan zure reflux. Het eten van kleinere maaltijden maakt de spijsvertering gemakkelijker en verlaagt de druk in je spijsverteringskanaal.

Over het algemeen kan het zure refluxdieet een voedzame, therapeutische dieetkeuze zijn. Het is afhankelijk van magere eiwitten, groenten, noten en zaden, bonen en peulvruchten en elimineert veel ingrediënten die brandend maagzuur veroorzaken.