Wat is wederzijdse hulp – en hoe kan ik meedoen?

Search

Wederzijdse hulp kan, letterlijk, je leven redden. Volgens Peter Kropotkin – de filosoof die de term ‘wederzijdse hulp’ bedacht – is wederzijdse hulp de drijvende kracht van de evolutie geweest vanwege de miljoenen gewone burgers die opstaan als leiders en verzorgers in tijden van nood.

Hoewel er veel manieren zijn om gemeenschappen te helpen in tijden van crisis, is wederzijdse hulp een van de oudste en meest effectieve vormen van het bieden van een helpende hand.

Wat wederzijdse hulp anders maakt dan een non-profitorganisatie, is bijvoorbeeld dat wederzijdse hulp niet noodzakelijkerwijs een “gevormde” organisatie is.

De meeste wederzijdse hulpgroepen worden geleid door organisatoren en activisten en hebben niet de traditionele hiërarchische structuur die non-profitorganisaties en organisaties met winstoogmerk hebben. De meeste wederzijdse hulporganisaties staan ook centraal in hun regio, waardoor ze uiterst effectief zijn in het krijgen van hulp aan degenen die het nodig hebben.

Een vrouw met een mondkapje staat achterop een vrachtwagen en overhandigt een vrijwilliger een doos met producten.
Foto met dank aan Joel Muniz

Wanneer iemand zich bijvoorbeeld de basisbehoeften van het leven (voedsel, water, onderdak, kleding, enz.) niet kan veroorloven of er geen toegang toe heeft, stappen medeleden van de gemeenschap op om voor hen te zorgen door middel van een collectieve inspanning.

Ook in tegenstelling tot een non-profitorganisatie of een organisatie met winstoogmerk, worden de meeste wederzijdse hulporganisaties door vrijwilligers geleid versus dat het een echte, betaalde baan is.

Leiders van wederzijdse hulp hebben diepe banden met hun gemeenschap en hebben vaak een directe verbinding met de problemen die zich voordoen, waardoor ze sneller hulpinspanningen kunnen bieden dan non-profitorganisaties en overheidsprogramma’s.

Toen orkaan Katrina in New Orleans landde, veroorzaakte dit meer dan 1.800 doden en $ 125 miljard aan schade. Reactie van communityleden hierop? Fondsen voor wederzijdse hulp.

Er waren grass-roots, lage inkomens, mensen-van-kleur-geleide fondsenwervers om zowel gezinnen als grotere gemeenschappen te helpen zichzelf weer op te bouwen door middelen (voedsel, geld, onderdak, enz.) rechtstreeks aan de getroffenen te verdelen.

Twee mensen met mondkapjes in een volle zaal kijken door plastic zakken
Foto met dank aan Joel Muniz

Dit is een voorbeeld van wederzijdse hulp – wanneer een hele gemeenschap samenkomt om elkaar te helpen, zonder dat de overheid hoeft in te grijpen.

Helaas, hoewel er staats- en federale hulp is die beschikbaar zou moeten zijn voor het publiek in tijden van crisis zoals Katrina, wordt deze niet altijd eerlijk verdeeld onder degenen die het nodig hebben.

Wanneer onze overheidsprogramma’s mislukken en non-profitorganisaties niet iedereen bereiken die ze zouden moeten bereiken, is dat wanneer wederzijdse hulp ingrijpt – en voor veel mensen is het levensveranderend.

Wederzijdse hulp heeft diepe wortels in de zwarte en inheemse cultuur – en bestaat al heel lang. Maar het is ook begrijpelijk als het concept van wederzijdse hulp niet bekend is, vooral omdat het geen formele organisaties zijn.

Daarom heeft Good Good Good een explainer samengesteld over wat wederzijdse hulp precies is, hoe je inspanningen in jouw omgeving kunt vinden en hoe je er zelf een kunt starten.

Wat is een voorbeeld van wederzijdse hulp?

Tussen het begin van de COVID-19-pandemie en januari 2021 verloren ongeveer 8,4 miljoen mensen hun baan, waardoor ze zich geen voedsel, huur en andere benodigdheden konden veroorloven.

In de loop van de pandemie zagen we dat er een onevenredige raciale impact was op gemarginaliseerde gemeenschappen, waardoor kwetsbare bevolkingsgroepen nog vatbaarder werden voor reeds bestaande onrechtvaardigheden in de gezondheidszorg, huisvesting, werkgelegenheid en meer.

Gedurende deze tijd was er een duidelijke behoefte aan wederzijdse hulp. Hoewel wederzijdse hulp al eeuwen bestaat, heeft het concept de afgelopen twee jaar aanzienlijke tractie en bewustzijn gekregen, omdat gemeenschappen in het hele land opstonden om hun buren en hun onmiddellijke behoeften te ondersteunen door middel van directe donaties.

Een groep vrijwilligers die wederzijdse hulpgoederen vanuit een vrachtwagen vervoert
Foto met dank aan Joel Muniz

In de Verenigde Staten en over de hele wereld organiseerden onderlinge hulpgroepen zich om mensen preventieve gezondheidszorg te bieden (doktersbezoeken, vaccinatieklinieken of administratieve hulp), beschermende middelen (maskers, gezichtsschermen, enz.), Toegang tot voedsel en directe fondsen voor degenen die hun bron van inkomsten hebben verloren.

Volgens de COVID-19 Mutual Aid Organization van Seattle werden bijvoorbeeld donaties aangespoord om te worden gedaan voor “Ongedocumenteerden, LGBTQI, Zwart, Inheemsen, Mensen van Kleur, Ouderen en Gehandicapten, folxen die de dupe zijn van deze sociale crisis.” Deze donaties zijn gebruikt om maskers, boodschappen, financiële en huurhulp en andere benodigdheden te kopen.

Additionally, deze teams van Vrijwilligers uit Seattle werken aan het vervullen van verzoeken, “prioriteit geven aan mensen die ziek waren, in quarantaine zonder betaling, ouderen, ongedocumenteerden, LGBTQI en BIPOC.”

Hoewel niet alle wederzijdse hulpgroepen rechtstreeks samenwerken met traditionele non-profitorganisaties, werkte deze groep samen met organisaties zoals United Way en Lifelong om een netwerk van vrijwilligers te creëren die wekelijks boodschappen en warme maaltijden bezorgen aan vijfhonderd gezinnen en ouderen.

Iemand die handschoenen draagt terwijl ze wederzijdse hulp uitdelen via voedsel
Foto met dank aan Joel Muniz

De COVID-19-pandemie heeft de honderden wederzijdse hulporganisaties en campagnes benadrukt die oproepen tot de veiligheid van bevolkingsgroepen die kwetsbaar zijn voor het virus.

Als u op zoek bent naar COVID-specifieke wederzijdse hulpgroepen, vindt u hier een directory met lokale wederzijdse hulpgroepen over de hele wereld.

Terwijl we de COVID-19-pandemie blijven bestrijden, is het geruststellend om te weten dat er wederzijdse hulpgroepen zijn die het belangrijke werk doen om kwetsbare bevolkingsgroepen in deze tijd te ondersteunen.

Hoe weet ik waar het geld voor wederzijdse hulp naartoe gaat?

Terwijl traditionele non-profitorganisaties uiteindelijk worden gecontroleerd door de IRS en de federale overheid en zich daarom moeten abonneren op volgsystemen, zijn wederzijdse hulp en door de gemeenschap geleide initiatieven meer op vertrouwen gebaseerd.

Vertrouwen in een relatie met een wederzijdse hulporganisatie is alles, daarom hebben de meeste wederzijdse hulpgroepen een duidelijke uitsplitsing van waar uw geld naartoe gaat.

Zie het op deze manier: studies hebben aangetoond dat de beste manier om iemand door ontberingen te helpen, is door directe contante hulp te bieden. Wederzijdse hulp zorgt ervoor dat de mensen die hulp nodig hebben snel en effectief toegang hebben tot dat geld.

Als u doneert aan een wederzijdse hulpgroep en een stapsgewijze uitsplitsing wilt van waar uw geld (en tijd) naartoe gaat, kunt u de organisatie controleren op een wederzijdse overeenkomst voor de volksgezondheid. Een wederzijdse overeenkomst voor de volksgezondheid is een verklaring waarin ze hun rol uitleggen bij het verstrekken van donaties en andere fondsen aan andere mensen of organisaties. Voor een lijst van geverifieerde wederzijdse hulporganisaties, de Idealist dierenartsen via groepen vermeld op hun platform voor vindbaarheid.

Hoe kan ik mijn eigen mutual aid fund starten?

Het ongelooflijke van wederzijdse hulporganisaties is dat iedereen er een kan starten. Dat gezegd hebbende, wederzijdse hulpgroepen nemen ook een goede hoeveelheid organisatorische verantwoordelijkheid en onderhoud; maar als je in staat bent om het werk te doen, dan is wederzijdse hulp een geweldige manier om je gemeenschap te helpen op een manier die momenteel niet wordt geholpen.

Wederzijdse hulporganisatoren zijn de ultieme wereldverbeteraars en we zien er de laatste jaren veel meer van.

Het American Friends Service Committee publiceerde een listicle met een paar manieren om je eigen netwerk voor wederzijdse hulp te organiseren. Overweeg het lezen van de Mutual Aid Toolkit 101, gemaakt door congreslid Alexandria Ocasio-Cortez en organisator Mariame Kaba.

Het is ook handig om communicatiekanalen te creëren (Facebook, Twitter, Slack), waar u kunt communiceren met zowel uw team als uw publiek. Je kunt dan een algemene missie en een lijst met doelen maken, die je allemaal kunnen helpen met je acties (geld inzamelen voor gemeenschappen na een natuurramp, boodschappen bezorgen aan mensen in nood, enz.).

Het maakt niet uit op welk platform u informatie wilt hosten – of het nu een website of een sociale media-account is – toegang is alles; mensen in nood en mensen die wederzijdse hulp ondersteunen, moeten contact met u kunnen opnemen om de hulp succesvol te laten zijn.

Uiteindelijk kan wederzijdse hulp alleen werken als we het samen blijven doen. Het is een van de oudste vormen van gemeenschapszorg en zoals we de afgelopen jaren hebben gezien, is het uiterst effectief en zal het blijven bestaan in tijden van crisis.

De bovenstaande voorbeelden bewijzen de kracht van zowel teamwork als ons inherente verlangen om elkaar te helpen in tijden van nood – ook jij kunt je gemeenschap helpen.