Wat is het zure refluxdieet?

Wat is het zure refluxdieet?
Zure Reflux dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Achtergrond
 • Hoe het werkt
 • Voors en tegens
 • Mythes en vragen
 • Hoe het vergelijkt
 • Slag
 • Volgende in Zure Reflux Dieet gids

  Wat te verwachten op het zure refluxdieet

Het zure refluxdieet is een eetplan dat is ontworpen voor mensen die last hebben van zure reflux om de symptomen op afstand te houden. Zure reflux treedt op wanneer maagzuur terugspoelt van uw maag in uw slokdarm, waardoor symptomen zoals brandend maagzuur, een benauwdheid in uw borst of een bittere smaak in uw mond ontstaan.

Wanneer zure reflux chronisch is, staat het bekend als gastro-oesofageale refluxziekte (GERD). Het zure refluxdieet is bedoeld om GERD onder controle te houden door triggerfoods te vermijden. Dit dieet is niet voor iedereen ideaal, maar velen die worstelen met zure reflux vinden verlichting van ongemakkelijke symptomen.

Wat experts zeggen

“Het zure refluxdieet beperkt voedingsmiddelen die de symptomen van reflux kunnen verergeren. Deskundigen zijn het erover eens dat voedsel en andere levensstijlfactoren een groot effect kunnen hebben op de symptomen. Het is nuttig om met een expert samen te werken bij het beperken van voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat de balans en tevredenheid van voedingsstoffen behouden blijven.”

Wilg Jarosh, MS, RD

Achtergrond

Het zure refluxdieet is ontworpen als een manier om zure reflux te bestrijden, een aandoening die optreedt wanneer maagzuur terugvloeit in de slokdarm. Het dieet wordt vaak aanbevolen door artsen om een hele reeks ongewenste symptomen te voorkomen en te behandelen, waaronder:

 • Frequent boeren of hikken
 • Chronisch opgeblazen gevoel of indigestie
 • Een branderig gevoel in je keel
 • Een bittere smaak in je mond
 • Benauwdheid of ongemak in je borst
 • Maagzuur
 • Moeite met slikken

Chronische zure reflux kan veranderen in GERD, wat een ernstige medische aandoening is die kan leiden tot andere complicaties als deze niet wordt behandeld.

Op basis van beperkt onderzoek en anekdotisch bewijs van patiënten, zijn gezondheidswerkers tot de conclusie gekomen dat sommige voedingsmiddelen zure reflux kunnen veroorzaken, en het zure refluxdieet is bedoeld om die voedingsmiddelen te vermijden.

Onderzoek heeft associaties gevonden tussen zure reflux en cholesterolrijk voedsel, vet en gefrituurd voedsel, citrusvruchten, zure voedingsmiddelen, cafeïne, gekruid voedsel, zuivel en koolzuurhoudende dranken. Als zodanig moedigt het zure refluxdieet mensen aan om die voedingsmiddelen te beperken.

Hoe het werkt

Er is niet één zure refluxdieet dat bij iedereen past. Hoewel er algemene anti-refluxrichtlijnen zijn om te volgen, is wat het beste werkt sterk geïndividualiseerd. Als u te maken heeft met zure reflux, moet u de richtlijnen gebruiken om te bepalen welke voedingsmiddelen uw zure reflux veroorzaken en welke niet. Sommigen vinden bijvoorbeeld dat chocolade reflux veroorzaakt, maar als je chocolade zonder ongemak kunt eten, voel je dan vrij om ervan te blijven genieten.

Bovendien hebben leefstijlfactoren invloed op zure reflux – u moet rekening houden met zaken als tabaksgebruik, stress, lichaamsbeweging, slaappatronen, eetgewoonten (bijv. Grote late maaltijden) en alcoholgebruik naast uw dieet.

Als u denkt dat u baat zou hebben bij het volgen van het zure refluxdieet, werk dan samen met een arts of geregistreerde diëtist die u kan helpen uw persoonlijke triggervoedsel te ontdekken, vergelijkbaar met een eliminatiedieet voor voedselgevoeligheden.

Zodra je je triggers hebt gevonden, wil je ze vermijden. De meeste gezondheidswerkers raden ook aan om kleinere maaltijden te eten, vaker gedurende de dag om zure reflux te bestrijden.

Voors en tegens

Het volgen van het zure refluxdieet kan u helpen triggervoedsel te lokaliseren en zo zure reflux te voorkomen. Bovendien kan dit dieet u ook helpen meer groenten, magere eiwitten en volle granen in uw dieet in te passen, terwijl ongezonde vetten en gefrituurd voedsel, toegevoegde suiker en frisdrank worden beperkt.

Er zijn ook medische behandelingen, zoals verschillende pillen of operaties, om chronische zure reflux te behandelen, maar het veranderen van uw dieet is een geweldige plek om te beginnen – om nog maar te zwijgen van het feit dat het gemakkelijker en betaalbaarder is dan een recept of een procedure.

Het zal je misschien verbazen dat ondanks een sterke steun, er eigenlijk heel weinig bewijs is dat een trigger-gebaseerd dieet (of welk dieet dan ook) effectief is voor de behandeling van GERD. In feite beveelt het American College of Gastroenterology deze aanpak niet aan omdat het verband niet duidelijk is. Bovendien kunnen eliminatiediëten de eerste paar weken moeilijk te volgen zijn en kun je ontwenningsverschijnselen hebben als je gewend bent om dagelijks suiker te eten en koffie te drinken.

Voor- en nadelen beschouwd dat je misschien nog steeds geluk hebt met het zure refluxdieet. Raadpleeg gewoon een professional voordat u begint.

Veel voorkomende mythes en vragen

Als u zure reflux of GERD heeft, kunt u een paar vragen hebben over het zure refluxdieet.

Zal het veranderen van mijn dieet alleen mijn symptomen elimineren?

Waarschijnlijk niet. Zure reflux kan optreden door een verscheidenheid aan individuele factoren of een combinatie van factoren. Mogelijk moet u veranderingen in levensstijl aanbrengen, waaronder: stoppen met tabaksgebruik, beginnen met een trainingsplan, meer slaap krijgen, stress verminderen, alcoholgebruik verminderen, afvallen en uw eetpatroon veranderen.

Kon ik niet gewoon een gewoon eliminatiedieet doen?

Een traditioneel eliminatiedieet probeert voedselallergieën of -gevoeligheden te ontdekken en werkt door alle belangrijke allergenen te verwijderen: soja, eieren, noten, zuivel, gluten, zeevruchten, cafeïne, suiker en alcohol. Hoewel sommige van die voedingsmiddelen overlappen met de niet-conforme zure reflux voedingsmiddelen, hebben de diëten verschillende doelen.

Werkt het zure refluxdieet voor iedereen?

Hoewel het potentieel effectief is, zijn de triggerfoods van iedereen anders en sommige mensen vinden misschien geen succes met het zure refluxdieet. Bovendien, zoals eerder vermeld, is het niet alleen het dieet dat bijdraagt aan zure reflux.

In feite is er eigenlijk geen bewijs dat het zure refluxdieet voor iedereen werkt – het dieet is gebaseerd op beperkt bewijs tussen individuele voedingsmiddelen of verbindingen en zure refluxsymptomen, zoals cholesterol.

Hoe het vergelijkt

Hoewel het zure refluxdieet is ontworpen om een heel specifiek doel te bereiken, is het nog steeds vergelijkbaar met sommige andere populaire diëten. Overweeg deze snelle vergelijkingen:

Eliminatie dieet

 • Een trigger-food dieet dat van plan is om voedselallergieën of gevoeligheden bloot te leggen
 • Zeer beperkend in de eerste paar weken – snijdt alle bekende belangrijke allergenen weg
 • Het beste te doen onder toezicht van een arts of geregistreerde diëtist

Mediterraan dieet

 • Een goed onderzocht gezond eetplan dat de stijl van eten nabootst die te zien is in mediterrane landen
 • Richt zich op fruit, groenten, gezonde vetten, volle granen en magere eiwitten
 • Niet beperkend
 • Kan worden gevolgd zonder een-op-een begeleiding van een gezondheidswerker

DASH Dieet

 • Een gerespecteerd en zwaar onderzocht eetplan met als doel de bloeddruk of hypertensie te verlagen
 • Zeer evenwichtig en richt zich op de consumptie van hele, voedzame voedingsmiddelen
 • Zware focus op zoutinname
 • Kan worden gevolgd zonder een-op-een begeleiding van een gezondheidswerker

Slag

Als je klaar bent om aan de slag te gaan met het zure refluxdieet, zoek dan een pen en een stuk papier. Begin met het maken van een lijst van alle voedingsmiddelen waarvan u denkt dat ze uw symptomen kunnen veroorzaken. Wanneer je klaar bent om te beginnen, schrap dan al die voedingsmiddelen – zorg er gewoon voor dat je vervangingsideeën hebt terwijl je in deze eliminatiefase zit.

Eliminatiediëten worden het beste gedaan met de hulp van een professional, die u kan laten weten wanneer u voedingsmiddelen weer moet toevoegen en in welke volgorde. Het is handig om een eetdagboek bij te houden en aantekeningen te maken over uw symptomen: verminderen ze in intensiteit? Frequentie? Gaan ze helemaal weg? Meestal, in de herintroductiefase, worden voedingsmiddelen één voor één terug toegevoegd, met twee tot drie dagen tussen voedingsmiddelen.

Een woord van bodymindspirit

Bij het kiezen van een dieet is het belangrijk om er een te kiezen die u zal helpen uw doelen te bereiken. Als uw doel is om uw zure refluxsymptomen te verminderen of te elimineren, dan is het zure refluxdieet misschien het proberen waard voor u. Houd er rekening mee dat het zure refluxdieet meer lijkt op een reeks ruwe richtlijnen in plaats van een strikt eetplan. Flex het om aan uw behoeften te voldoen en raadpleeg een gezondheidswerker voor begeleiding. Als het dieet niet helpt, is het misschien tijd om andere behandelingsopties te overwegen.

“Het zure refluxdieet beperkt voedingsmiddelen die de symptomen van reflux kunnen verergeren. Deskundigen zijn het erover eens dat voedsel en andere levensstijlfactoren een groot effect kunnen hebben op de symptomen. Het is nuttig om met een expert samen te werken bij het beperken van voedingsmiddelen om ervoor te zorgen dat de balans en tevredenheid van voedingsstoffen behouden blijven.”

Wilg Jarosh, MS, RD

Op basis van beperkt onderzoek en anekdotisch bewijs van patiënten, zijn gezondheidswerkers tot de conclusie gekomen dat sommige voedingsmiddelen zure reflux kunnen veroorzaken, en het zure refluxdieet is bedoeld om die voedingsmiddelen te vermijden.