Lucy Liu’s verjaardag

()
Ontvang voorspellingen, nieuws en updates in je inbox.

Actrice Lucy Alexis Liu werd geboren op 2 december 1968 in Queens, New York, uit ouders die oorspronkelijk vanuit China naar de VS waren geëmigreerd. Om die reden groeide ze thuis op met mandarijn en leerde ze alleen Engels als ze naar school ging. Na zijn middelbare school had Liu zich aanvankelijk ingeschreven aan de New York University, maar later overgestapt naar de Universiteit van Michigan om Aziatische talen en culturen te studeren.

Liu’s eerste inval in de acteerwereld was toen ze op negentienjarige leeftijd werd opgemerkt door een agent. Ze deed slechts één commercial en werd later onderdeel van de Basement Arts-theatergroep van haar universiteit, waar ze tijdens haar studentenjaren deelnam aan toneelstukken. In 1992 maakte Liu haar podiumdebuut in New York in Tina Chen’s Fairy Botten. Datzelfde jaar maakte ze ook haar debuut op het grote scherm in de Dramafilm van Hong Kong. Ritme van het Lot. Haar televisiecarrière begon in 1991 en ging door in de jaren ’90 met kleine rollen, die destijds in populaire shows verschenen, zoals Beverly Hills, 90210, L.A. Law, Coach, Home Improvement, ER en De X-Files. Lucy’s eerste grote rol op tv was als onderdeel van de hoofdcast in sitcom Parel, die slechts één seizoen werd uitgezonden. Later trad ze toe tot de hoofdcast van de juridische komedie. Ally McBeal door de seizoenen twee tot en met vijf. Haar deelname aan de show leverde haar nominaties op voor een Primetime Emmy Award en een Screen Actors Guild Award.

Tijdens de jaren 1990, Lucy Liu’s acteercredits omvatten Jerry Maguire (1996,) Gridlock’d (1997,) Flypaper (1997,) Payback (1999,) True Crime (1999,) en Play It to the Bone (1999.) Ze begon bekendheid te krijgen toen ze een bijrol speelde in de westerse actiekomedie. Shanghai Middag en dan een van de hoofdrollen in de reboot film Charlie’s Engelen. Ze hernam haar rol voor het vervolg uit 2003, Charlie’s Angels: Volgas. Hoewel beide films gemengde recensies kregen van de critici, waren ze nog steeds een commercieel succes over de hele wereld. In 2003 werd Liu gecast in Quentin Tarantino’s vechtsportfilm. Kill Bill: Vol 1, wat een kaskraker bleek te zijn. Andere opmerkelijke filmoptredens tijdens dit decennium waren in muzikale zwarte komedie Chicago (2002,) animatiefilm Mulan II (2004,) actiefilm Domino (2005,) Geluksgetal Slevin (2006,) en romantische komedie Kijken naar de detectives (2007.) Vanaf 2008 leende Liu haar stem aan de Kung Fu Panda franchise, die drie films, een tv-serie en verschillende korte films voortbracht, tot 2016, evenals de Tinker Bel serie (tot 2014.)

Op televisie is Liu sindsdien gastrollen blijven spelen in verschillende shows. Ally McBeal, zowel live action als geanimeerd, inclusief Futurama, Sex and the City, King of the Hill, Joey, The Simpsons, Ugly Betty, Kung Fu Panda: Legends of Awesomeness en Southland. In 2012 werd ze gecast in Elementair, een eigentijdse hervertelling van Sherlock Holmes, waar ze speelde als Joan Watson. Lucy’s optreden in de show werd positief beoordeeld en leverde haar drie opeenvolgende nominaties op voor de People’s Choice Awards. De show duurde zeven seizoenen en eindigde in 2019. Na voornamelijk stemrollen te hebben gedaan, zoals de Engelse en Mandarijn versies van Het verhaal van de prinses Kaguya in 2013 en Magisch Wonderland in 2014 keerde Liu in 2018 terug op het witte doek. Ze speelde in sci-fi Toekomstige wereld en romantische komedie Instellen, gevolgd door documentaire QT8: De eerste acht (2019) en komedie-drama Toneelmoeder (2020.) In 2021 werd Liu gecast als de belangrijkste antagonist in superheldenfilm Shazam! Woede van dee Goden, die in 2023 in première gaat, en in de animatiefilm van Disney, Vreemde wereld.