Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?

Wat is het verschil tussen baking soda en bakpoeder?
Zuiveringszout in een keukenpot

Getty Images / artusfoto


 • Wat is Baking Soda?
 • Wat is Bakpoeder?
 • Voedingsfeiten: Baking Soda
 • Voedingswaarden: Bakpoeder
 • Voordelen van Baking Soda
 • Voordelen van bakpoeder
 • Welke te gebruiken
 • Vervangingen en swaps

Als je zowat elke voorraadkast opent, vind je twee van de meest voorkomende rijsmiddelen die worden gebruikt bij huishoudelijk bakken: zuiveringszout en bakpoeder.

Hoewel ze eruit kunnen zien als een tweeling, hebben zuiveringszout en bakpoeder elk unieke eigenschappen waar elke beginnende bakker zich bewust van moet zijn.

Om de feiten te achterhalen, sprak ik met twee toonaangevende diëtisten: Amber Pankonin, een culinaire instructeur aan het Great Plains Culinary Institute in Lincoln, NE en geregistreerd diëtist en persoonlijke chef-kok bij Stirlist.com, en Wendy Jo Peterson, MS, RDN, een wereldwijde culinaire instructeur en auteur van acht boeken, waaronder haar nieuwste Bread Making Cookbook For Dummies.

Wat is Baking Soda?

Volgens Pankonin is zuiveringszout (ook bekend als natriumbicarbonaat) een alkalische verbinding die koolstofdioxide vrijgeeft wanneer zowel een zuur als vocht (zoals karnemelk of zure room) aanwezig zijn. Om de reactie te laten plaatsvinden, is geen warmte nodig, maar het product moet onmiddellijk in de oven worden geplaatst om te bakken, zodat de koolstofdioxide niet uit het beslag of deeg ontsnapt.

Wat is Bakpoeder?

Bakpoeder, aan de andere kant, bevat natriumbicarbonaat, een zuur, zoals crème van tandsteen of natriumaluminiumsulfaat, en een zetmeel, zoals maïszetmeel, om klonteren te voorkomen. Bij het gebruik van bakpoeder is het enige dat nodig is voor de rijswerking vocht (omdat bakpoeder al een zuur bevat).

Er zijn twee verschillende soorten bakpoeder: enkelwerkend en dubbelwerkend bakpoeder.

Enkelwerkend bakpoeder produceert een kleine hoeveelheid gas wanneer vocht wordt aangebracht, zoals de natte ingrediënten in een recept, terwijl dubbelwerkend bakpoeder de eerste afgifte van gas produceert met de vochttoepassing en een andere afgifte van gas wanneer warmte wordt toegepast, zoals de warmte uit de oven.

Voedingsfeiten: Baking Soda

Zuiveringszout bevat natriumbicarbonaat als enige ingrediënt. Gezien dit, baking soda zelf heeft geen andere voedingswaarde dan het verstrekken van natrium.

De volgende informatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 theelepel (4,6 gram) zuiveringszout.

Baking Soda Voedingsfeiten

 • Calorieën: 0 kcal
 • Natrium: 1260 mg
 • Calcium: 0 mg
 • Magnesium: 0 mg
 • Fosfor: 0 mg
 • Kalium: 0 mg

Voedingswaarden: Bakpoeder

Het meeste bakpoeder dat in de Verenigde Staten wordt verkocht, werkt dubbel, wat betekent dat het twee keer reageert tijdens het bakproces (eerst wanneer het wordt blootgesteld aan de natte ingrediënten in een recept, dan weer wanneer het wordt blootgesteld aan de hitte).

Dubbelwerkend bakpoeder heeft een paar meer ingrediënten dan zuiveringszout, waaronder zuiveringszout (of natriumbicarbonaat) zelf naast maïszetmeel, natriumaluminiumsulfaat en monocalciumfosfaat.

Door deze toevoegingen heeft bakpoeder een uniek voedingsprofiel in vergelijking met zuiveringszout. De volgende informatie wordt verstrekt door de USDA voor 1 theelepel (4,6 gram) bakpoeder, dubbelwerkend, recht fosfaat.

Bakpoeder Voedingsfeiten

 • Calorieën: 2,35 kcal
 • Natrium: 363 mg
 • Calcium: 339 mg
 • Magnesiumgehalte: 1,79 mg
 • Fosfor: 456 mg
 • Kalium: 0,23 mg

Voordelen van Baking Soda

Verdubbelt als huishoudelijke schoonmaker

Raadpleeg Google en je zult een reeks doe-het-zelf-ideeën vinden om zuiveringszout te gebruiken als huishoudelijke schoonmaakmiddel, naast het fungeren als een medicijn om spijsverteringsproblemen zoals brandend maagzuur te behandelen.

Volgens Peterson is “zuiveringszout geweldig voor het reinigen, van het stimuleren van wasmiddel of vlekkenverwijderaar tot het schrobben van ovens.” Ze stelt voor om zuiveringszout en azijn te mengen om een krachtige reinigingspasta te creëren.

Kan vetbranden blussen

Peterson deelt dat zuiveringszout ook kan helpen bij vetbranden (terwijl bakpoeder dat niet kan). Ze adviseert om voorzichtig te werk te gaan en dubbel te controleren welk ingrediënt je gebruikt, want: “Als je bakpoeder op een vetvuur legt, zal dit een POW (pow-poeder) explosie veroorzaken. Het is het beste om het verschil in dit geval te kennen.”

Verlicht brandend maagzuur

Volgens de Amerikaanse National Library of Medicine is de farmaceutische gebruik van zuiveringszout, ook bekend als citrocarbonaat of merknamen zoals Alza-Seltzer® of Zegerid®, is gebruikelijk om symptomen gerelateerd aan brandend maagzuur te helpen verlichten.

Omdat natriumbicarbonaat echter grote hoeveelheden natrium bevat, wordt het aanbevolen om met een arts samen te werken voordat u deze geneesmiddelen voor uw eigen voedingsbehoeften opneemt, vooral als u een zoutbeperkt dieet volgt.

Kan atletische prestaties beïnvloeden

Hoewel eerder onderzoek het potentiële voordeel aantoonde van het opnemen van zuiveringszout als een ergogeen hulpmiddel om de atletische prestaties te verbeteren, recentere beoordelingen suggereren dat dit misschien niet voor elk individu het geval is.

Voordat u zuiveringszout in uw trainingsregime opneemt, bekijkt u uw eigen persoonlijke trainingsprogramma en overweegt u om met een getrainde sportdiëtist te praten om de supplementen te identificeren die gerechtvaardigd kunnen zijn voor uw specifieke behoeften.

Voordelen van bakpoeder

Hoewel zuiveringszout een overvloed aan toepassingen heeft die verder gaan dan bakken, doet bakpoeder dat niet. Omdat bakpoeder naast natriumbicarbonaat uit andere ingrediënten bestaat, zal het niet hetzelfde presteren als het wordt ingeruild voor bakpoeder bij huishoudelijke taken zoals schoonmaken of doe-het-zelf medisch gebruik, zoals het beheersen van brandend maagzuur of het verbeteren van atletische prestaties.

Welke te gebruiken: baking soda, bakpoeder of beide?

Voor recepten met een zuur ingrediënt: baking soda

Zuiveringszout wordt vaak gebruikt in recepten die al een zuur ingrediënt bevatten (zoals citroen of karnemelk). Dit zure ingrediënt geeft de koolstofdioxide van het zuiveringszout vrij, waardoor het recept zijn lift krijgt. Maar omdat de koolstofdioxide vrijkomt in combinatie met het zure vocht, wilt u het recept snel in de oven verplaatsen om ervoor te zorgen dat het juiste rijsmiddel plaatsvindt.

Voor recepten zonder een zuur ingrediënt: Baking Soda

Bakpoeder wordt gebruikt in recepten die geen zuur ingrediënt bevatten, omdat het al zijn eigen zure component bevat. De meeste Amerikaanse bakpoeders zijn dubbelwerkend, dus je kunt recepten met bakpoeder iets langer laten zitten, omdat het een tweede reactie zal veroorzaken wanneer het onder vuur wordt geplaatst.

Voor recepten die zuurdesem vereisen: beide

Volgens Pankonin is “de reden waarom sommige recepten om beide kunnen vragen, omdat zuiveringszout koolstofdioxide vrijgeeft op basis van het zuur dat in het recept wordt gebruikt. Dit zorgt misschien niet voor voldoende rijsmiddel, daarom kan bakpoeder ook nodig zijn.”

Ze adviseert wel dat te veel van beide het eindproduct bitter kan laten smaken of verkleuring in gebakken goederen kan veroorzaken. Ga met precisie te werk bij het toevoegen van zowel zuiveringszout als bakpoeder aan uw recepten.

Vervangingen en swaps

Zowel Pankonin als Peterson zijn het erover eens dat je zuiveringszout en bakpoeder niet één-op-één moet vervangen bij het bakken, omdat ze anders functioneren.

Ze zijn het er echter wel over eens dat bakpoeder een acceptabele vervanger zou zijn voor zuiveringszout omdat het al natriumbicarbonaat bevat. De algemene regel is dat als een recept één theelepel zuiveringszout vereist, gebruik dan drie theelepels bakpoeder.

Pankonin deelt echter: “Je zult ook willen overwegen wat het recept vereist in termen van zout. Omdat bakpoeder zout bevat, wil je misschien de hoeveelheid zout in het recept verminderen.”

Als je een vervanger voor bakpoeder nodig hebt, stelt Peterson voor om zuiveringszout en crème van tartaar te mengen om de effecten van het ingrediënt na te bootsen. Ze deelt ook dat je een zure vloeistof (zoals yoghurt, karnemelk of club frisdrank) kunt mengen met een vleugje zuiveringszout als je geen crème van tandsteen hebt.

Als je geen baking soda als bakpoeder meer hebt, stelt Peterson voor om opgeklopte eiwitten te proberen als vervanging om de lift te bieden die een rijsmiddel aan gebakken goederen zal toevoegen. Het wordt echter aanbevolen om dit eens te proberen voordat je erop rekent voor een laatste recept, omdat het eindresultaat anders kan zijn dan je had gehoopt.

Een woord van bodymindspirit

Terwijl zuiveringszout en bakpoeder beide dienen als rijsmiddelen in de keuken, is zuiveringszout superieur voor multi-use doeleinden.

Hoewel u zeker kunt experimenteren met zuiveringszout als reinigingsmiddel in uw huis, raden we u aan voorzichtig te werk te gaan en een zorgverlener te raadplegen voordat u zuiveringszout implementeert als een remedie voor een ernstige medische aandoening.

 • Calorieën: 0 kcal
 • Natrium: 1260 mg
 • Calcium: 0 mg
 • Magnesium: 0 mg
 • Fosfor: 0 mg
 • Kalium: 0 mg
 • Calorieën: 2,35 kcal
 • Natrium: 363 mg
 • Calcium: 339 mg
 • Magnesiumgehalte: 1,79 mg
 • Fosfor: 456 mg
 • Kalium: 0,23 mg