Het verschil tussen hardlopen en joggen

Het verschil tussen hardlopen en joggen
man en vrouw rennen op een straat in de stad

bodymindspirit / Ryan Kelly


Wat is het verschil tussen joggen en hardlopen? Is er echt een verschil tussen de twee? En doet het er eigenlijk wel toe?

Voor sommige mensen wel. In sommige hardloopgemeenschappen is het niet gratis om een “jogger” te worden genoemd. Maar de definitie kan variëren en er is echt geen strikte regel die duidelijk afbakent wanneer je aan het hardlopen bent en wanneer je aan het joggen bent.

Joggen vs Hardlopen

Joggen heeft geen vaste definitie, maar wordt meestal gezien als een langzamere vorm van hardlopen. Hoewel het misschien niet helemaal een volledige run is, is het een ander bewegingspatroon en tempo dan lopen. Voor de meeste mensen omvat hardlopen het bewegen met ongeveer 6 mph of ongeveer een mijl van 10 minuten, wat overeenkomt met ongeveer 30 minuten om 5K te lopen. Onder dat tempo ben je waarschijnlijk aan het joggen. Dit is niet in steen gebeiteld, maar eerder een suggestie voor het meten van joggen versus hardlopen.

Als je een tempo van 10 minuten per mijl loopt, kost het je iets meer dan 30 minuten om een 5K-race te voltooien. Een 10K duurt iets meer dan een uur en een marathon duurt 4:22 om te voltooien. Volgens sommige rapporten is het gemiddelde hardlooptempo voor een vrouw 10: 21 per mijl en het gemiddelde hardlooptempo voor een man is 9: 03 per mijl.

Maar er is echt geen strikte norm. Het is niet zo dat als je eenmaal onder een bepaald tempo zakt, je plotseling wordt gedefinieerd als een jogger in plaats van een hardloper. In feite rennen de meeste mensen in verschillende tempo’s, afhankelijk van hun afstand, en de meeste mensen vertragen zodra ze een bepaalde leeftijd bereiken. Dus een onderscheid op basis van tempo zou erg verwarrend zijn.

Er is geen strikte norm voor wanneer hardlopers joggers worden, hoewel sommige bronnen zeggen dat als je jogt begint met een tempo van 10 minuten per mijl of 6 mph.

Doet het woord ertoe?

Sommige mensen geloven dat joggers meer casual hardlopers zijn – degenen die af en toe rennen, maar geen trainingsschema volgen en niet deelnemen aan races.

Wat sommige hardlopers en joggers zeggen

Je zult sommige mensen horen zeggen: “Ik ben een jogger, zeker GEEN hardloper.” Deze mensen kunnen verrast zijn als ze in de categorie “hardloper” worden geplaatst – alsof ze de titel niet waardig zijn.

Op dezelfde manier zijn er genoeg hardlopers die beledigd raken als iemand ze een jogger noemt. Het nonchalante karakter van het woord kan sommige atleten storen die serieus zijn over hun sport. Hardlopers willen niet worden gezien als iemand die gewoon af en toe rustig gaat joggen. Voor hen is hardlopen meer een atletische bezigheid, een levensstijl en een passie.

Hardlopers zien zichzelf vaak als volledig geïnvesteerd in training. Ze proberen niet alleen wat calorieën te verbranden – ze rennen met een doel, werken hard en bereiken doelen. Ze zijn misschien niet de snelste of meest ervaren hardlopers, maar ze houden van de sport en ze nemen het serieus.

Wat sommige experts zeggen

Dr. George Sheehan, een bestsellerauteur uit de jaren 1970, wordt geciteerd als zeggende dat “het verschil tussen een hardloper en een jogger is een handtekening op een race-applicatie.”

Natuurlijk is dat citaat weinig gedateerd, omdat de meeste mensen nu online races meedoen zonder handtekening, maar het idee blijft relevant. Kortom, als je genoeg van hardlopen houdt dat je aan een wegwedstrijd hebt deelgenomen, ben je een hardloper – ongeacht hoe snel je bent of hoe lang je het al doet.

Deelnemen aan een race zou echter geen vereiste moeten zijn om jezelf een hardloper te noemen. Er zijn genoeg mensen die al jaren hardlopen die nog nooit een racebroek hebben aangetrokken.

Gezondheidsvoordelen van hardlopen en joggen

Hoewel er onderzoek is dat sneller hardlopen koppelt aan grotere gezondheidsvoordelen (waaronder een verminderd risico op hypertensie, hoog cholesterol en diabetes), wijzen de auteurs van de studie er snel op dat hun resultaten geen causaliteit bewijzen.Dat betekent dat sneller hardlopen niet noodzakelijkerwijs oorzaak betere gezondheid.

In feite zullen de meeste gezondheidsexperts u vertellen dat de beste oefening voor een optimale gezondheid de oefening is die u bereid bent regelmatig te doen. En in feite combineren veel hardloopcoaches snelheidstraining (trainen in een sneller tempo) met dagen waarop je hardloopt voor een lange langzame afstand (LSDs).

Het komt erop neer dat wanneer je besluit om jezelf een hardloper te noemen, dit echt een kwestie van persoonlijke voorkeur is. Er is geen tempotest of drempel die je moet halen om te bewijzen dat je een hardloper bent. En je hoeft geen race te lopen of speciale schoenen te dragen om hardloper te worden.

Als je been jogging voor jaren en je bent van plan om te blijven joggen, ga dan je gang en noem het zo. Maar als je van de sport houdt (zelfs als je er soms een hekel aan hebt), ongeacht je tempo of ervaringsniveau, kun je jezelf met trots een hardloper noemen.

Er is geen strikte norm voor wanneer hardlopers joggers worden, hoewel sommige bronnen zeggen dat als je jogt begint met een tempo van 10 minuten per mijl of 6 mph.