Wat is het glutenvrije dieet?

Wat is het glutenvrije dieet?
glutenvrij dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Achtergrond
 • Hoe het werkt
 • Voors en tegens
 • Hoe het vergelijkt
 • Slag
 • Veelgestelde vragen
 • Volgende in Glutenvrije dieetgids

  Wat te verwachten op het glutenvrije dieet

Het glutenvrije dieet elimineert voedingsmiddelen die gluten bevatten, een eiwit dat voorkomt in de granen tarwe, gerst en rogge, en sommige haver. (Haver is van nature glutenvrij. Ze raken echter bijna altijd besmet tijdens de verwerking of distributie met andere glutenbevattende granen. Indien getolereerd, kan tot ongeveer 1/2 kopje droge glutenvrije haver per dag in het dieet worden opgenomen.) Veel van de voedingsmiddelen en dranken die vaak worden geconsumeerd – zoals brood, ontbijtgranen, crackers en zelfs bier – bevatten deze granen, waardoor ze verboden terrein zijn voor degenen die glutenvrij zijn.

Mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheidmoeten het glutenvrije dieet volgen vanwege hun gezondheidstoestand. Bovendien heeft het dieet de afgelopen jaren aan populariteit gewonnen, waarbij sommigen (waaronder beroemdheden) beweren dat het helpt bij gewichtsverlies of acne geneest.

Er is echter geen medisch bewijs voor de meeste van die claims, en experts zijn het erover eens dat het glutenvrije dieet alleen nodig is voor mensen met coeliakie of glutengevoeligheid.Het dieet kan beperkend zijn, omdat het veel gangbare voedingsmiddelen en voedingsmiddelen elimineert die u misschien gewend bent te eten. Het kan ook lastig zijn, omdat sommige voedingsmiddelen waarvan je niet verwacht dat ze gluten bevatten, zoals ingeblikte soepen en ijs. Maar als je eenmaal bent opgeleid en geacclimatiseerd, zul je zien dat het een goed uitgebalanceerd, gezond dieet kan zijn.

“Het glutenvrije dieet is een medisch noodzakelijke manier van eten voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid. De meeste experts zijn het erover eens dat dit dieet alleen mag worden gebruikt wanneer dit medisch noodzakelijk is, omdat het beperken van een voedselgroep het risico op onevenwichtigheden in voedingsstoffen verhoogt. “

Wilg Jarosh, MS, RD

Achtergrond

Gluten, een kleverige, rekbare vorm van eiwit, is een belangrijk onderdeel van tarwe – gluten is een groot deel van wat brood zacht en rekbaar maakt en cakes licht en veerkrachtig. In feite hebben boeren door de eeuwen heen tarwe gekweekt om meer gluten op te nemen, omdat het eiwit zo belangrijk is bij het bakken.

Sommige mensen reageren echter heel slecht op gluten. Het glutenvrije dieet werd eerst ontwikkeld voor mensen die zijn gediagnosticeerd met coeliakie, een auto-immuunziekte. Wanneer je coeliakie hebt, zorgt het consumeren van een voedsel dat gluten bevat ervoor dat je immuunsysteem in overdrive gaat en de bekleding van je dunne darm aanvalt. Onbehandeld kan coeliakie voedingstekorten, osteoporose en zelfs kanker veroorzaken in zeer zeldzame gevallen.

Mensen met coeliakie kunnen bepaalde symptomen vertonen. De meest voorkomende zijn diarree en / of constipatie, vermoeidheid, maagpijn en een opgeblazen gevoel, maar een kleine meerderheid van de mensen heeft mogelijk geen symptomen.

Hoewel er verschillende geneesmiddelen voor coeliakie in ontwikkeling zijn, is de enige huidige behandeling voor de aandoening een glutenvrij dieet. Zodra mensen met coeliakie glutenvrij beginnen te eten, hebben hun symptomen de neiging om af te nemen en beginnen hun dunne darm te genezen.

Niet-coeliakie glutengevoeligheid, de andere aandoening waarbij een glutenvrij dieet vereist is, werd pas in de jaren 1980 door medische onderzoekers geïdentificeerd en er is nog steeds geen medische test voor. Mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben geen coeliakie (hun artsen sluiten coeliakie uit voordat ze worden gediagnosticeerd met glutengevoeligheid). Ze ervaren echter veel van dezelfde symptomen als mensen met coeliakie, waaronder spijsverteringsproblemen zoals diarree of constipatie, vermoeidheid, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel.

Ondanks deze symptomen geloven artsen dat mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid geen langdurige schade aan hun lichaam oplopen door glutenbevattend voedsel te eten. Het volgen van het glutenvrije dieet ruimt hun symptomen op, terwijl het eten van voedsel met gluten erin (per ongeluk of expres) ervoor zorgt dat die symptomen terugkeren. Je kunt niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben als je je beter voelt op een glutenvrij dieet, ook al is er geen manier om erop te testen.

Veel mensen die geen coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid hebben, volgen een glutenvrij dieet. In sommige gevallen hebben hun artsen aanbevolen dat ze het dieet volgen. Vrouwen die worstelen met onvruchtbaarheid kunnen bijvoorbeeld worden verteld om glutenvrij te gaan; er is een medische studie gepubliceerd in 2011 waaruit blijkt dat vrouwen die niet zwanger kunnen worden, meer kans hebben omave niet-gediagnosticeerde coeliakie. Bovendien was er een medisch onderzoek gepubliceerd in 2008 dat aangaf dat een glutenvrij veganistisch dieet kan helpen om ontstekingsniveaus te verlagen en gewrichten te beschermen bij mensen met reumatoïde artritis.

Er is echter ook een groep mensen die pleit voor het glutenvrije dieet als een remedie voor bijna elk gezondheidsprobleem, wat het zeker niet is. In het bijzonder hebben meerdere beroemdheden – waaronder Kourtney Kardashian en Gwyneth Paltrow – het glutenvrije dieet onderschreven. Sommigen zien het dieet als effectief bij gewichtsverlies, ook al is er weinig medisch bewijs dat het u kan helpen gewicht te verliezen.

In feite vinden veel mensen met coeliakie dat ze aankomen als ze glutenvrij worden, omdat hun dunne darm begint te genezen en ze plotseling weer voedingsstoffen opnemen.

Hoe het werkt

Zoals je weet, wordt gluten gevonden in de granen tarwe, gerst en rogge. Het glutenvrije dieet werkt door alle voedingsmiddelen met gluten erin te elimineren. Dit klinkt misschien eenvoudig: sla gewoon het brood, de koekjes en de ontbijtgranen op basis van tarwe over. Maar het glutenvrije dieet is veel ingewikkelder dan alleen het overslaan van die voor de hand liggende voedingsmiddelen. Dat komt omdat glutenkorrels – met name tarwe – extreem vaak voorkomen in alle bewerkte voedingsmiddelen.

Tarwe wordt gebruikt om soepen in te dikken en om sojasaus te helpen fermenteren. Gerst – de op een na meest voorkomende glutenkorrel – wordt aangetroffen in zoetstoffen die worden gebruikt in granen en in snoep, en ook in bier en gemoute alcoholische dranken.

Om het glutenvrije dieet met succes te volgen, moet je weten waar gluten op de loer liggen en al die voedingsmiddelen vermijden. Je moet leren om etiketten op voedselproducten te lezen en glutenbevattende ingrediënten te herkennen, en je moet voorzichtig zijn in restaurants en bij het genieten van een maaltijd bij een vriend of familielid thuis.

Het is ook niet genoeg om simpelweg alle voedingsmiddelen met gluten te elimineren. Je moet voorzichtig zijn met glutenkruisbesmetting. Dat komt omdat zelfs een kleine kruimel voldoende gluten kan bevatten om symptomen en in sommige gevallen zelfs aanhoudende coeliakie-gerelateerde darmschade te veroorzaken.

U hoeft echter niet bang te zijn om brood, gebak en bier op te geven – er zijn goede glutenvrije versies van al deze voedingsmiddelen beschikbaar in de meeste grotere supermarkten. Bovendien zijn er tonnen voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn, zoals glutenvrije granen, maïs, noten, zaden, peulvruchten, fruit, groenten, kaas, zuivel, eieren en vlees zoals kip, kalkoen en varkensvlees. Bovendien bieden veel restaurants – zelfs fastfoodrestaurants – glutenvrije opties of zelfs een volledig glutenvrij menu.

Voors en tegens

Een glutenvrij dieet is essentieel voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie gevoeligheid. Het verwijderen van gluten uit het dieet voorkomt de dood van villi in de darm. Naast het feit dat het medisch noodzakelijk is, is het glutenvrije dieet – indien op de juiste manier gepland – voedzaam. Er zijn veel voedingsmiddelen die van nature glutenvrij zijn.

Hoewel darmgenezing enige tijd kan duren voor mensen met coeliakie, vinden velen dat ze zich binnen een korte tijd na het starten van het glutenvrije dieet beter voelen. Voor mensen met niet-coeliakie glutengevoeligheid kunnen hun symptomen in sommige gevallen nog sneller afnemen – in sommige gevallen binnen een paar dagen.

Wanneer goed gevolgd volgens medisch advies, is het glutenvrije dieet veilig. Mensen die het glutenvrije dieet volgen, moeten echter rekening houden met verschillende voedingsstoffen, waaronder vezels en sommige B-vitamines, omdat bepaalde veel voorkomende glutenvrije voedingsmiddelen (zoals tapiocameel) schaars zijn in deze voedingsstoffen. Mensen met coeliakie of mensen die glutenvrij moeten eten, moeten een diëtist raadplegen om meer te weten te komen over natuurlijk voedzaam glutenvrij voedsel om ervoor te zorgen dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben.

Een van de nadelen van het glutenvrije dieet is dat het in het begin overweldigend kan zijn. Als je eenmaal bent uitgerust met voorlichting over het identificeren van glutenvrij voedsel, zul je merken dat het dieet gemakkelijker wordt.

Glutenvrij eten vereist planning die andere diëten niet vereisen. Glutenvrije producten kunnen ook duurder zijn dan hun conventionele tegenhangers. Maar veel restaurants hebben glutenvrije opties en glutenvrij eten is nu handiger dan ooit tevoren.

Hoe het vergelijkt

Het glutenvrije dieet is ongebruikelijk in de algehele dieetgemeenschap omdat het voor het eerst werd ontwikkeld als een behandeling voor een specifieke ziekte (coeliakie). Hoewel veel mensen het glutenvrije dieet om andere redenen volgen, raden artsen het niet aan. Toch zijn er andere diëten die het glutenvrije dieet opnemen in hun algehele aanpak. Ze omvatten:

 • De Lage-FODMAP-dieet, gebruikt om het prikkelbare darmsyndroom te behandelen, roept u op om tarwe, gerst en rogge te verminderen of te elimineren, die allemaal rijk zijn aan FODMAP’s, een type koolhydraat waarvan onderzoek aantoont dat het kan leiden tot ongemakkelijke spijsverteringssymptomen.
 • Het paleodieet, dat volgers vraagt om alleen het voedsel te eten dat beschikbaar zou zijn geweest vóór het begin van de landbouw, elimineert alle granen, niet alleen tarwe, gerst en rogge. Het paleodieet slaat ook alle zuivelproducten en peulvruchten over, voedselgroepen die zijn toegestaan op het glutenvrije dieet.
 • Het Atkins-dieet is voornamelijk afhankelijk van glutenvrij voedsel, vooral in de beginfase. Het staat sommige voedingsmiddelen met ingrediënten op basis van glutengraan in latere stadia toe. Atkins is echter een van de meest glutenvrije-vriendelijke diëten voor gewichtsverlies.
 • Het South Beach-dieet roept mensen ook op om vooral glutenvrij te eten. South Beach vereist echter niet dat u zo zorgvuldig glutenvrij bent als u moet zijn als u coeliakie of glutengevoeligheid heeft.
 • Het Whole30-dieet is een eliminatiedieet dat u kan helpen om een gevoeligheid voor gluten (of voor een ander voedsel) te ontdekken. Het dieet, dat alle granen verbiedt, is bedoeld als een kortetermijnprogramma om uw gezondheid te helpen verbeteren, in plaats van u te helpen gewicht te verliezen.

Slag

Het starten van het glutenvrije dieet kan intimiderend zijn – er is een aanzienlijke hoeveelheid te leren in een zeer korte tijd, en je hebt waarschijnlijk haast om aan de slag te gaan, zodat je je beter kunt voelen. Je kunt het beste beginnen met een uitgebreide lijst met glutenvrije voedingsmiddelen en alleen vasthouden aan verwerkte voedingsmiddelen die specifiek zijn gelabeld als ‘glutenvrij’.

Het is ook gebruikelijk dat mensen zich concentreren op voedsel dat ze niet kunnen eten, in tegenstelling tot voedsel dat ze kunnen eten terwijl ze glutenvrij zijn, en zelfs om te rouwen om hun oude glutenbevattende favorieten. Maar de waarheid is dat je niet hoeft te rouwen; je zult vrijwel zeker goede glutenvrije versies vinden voor je favoriete bewerkte voedingsmiddelen en geweldige glutenvrije recepten om de meeste andere gerechten na te maken.

Een woord van bodymindspirit

Het glutenvrije dieet is niet voor iedereen – het is specifiek bedoeld om coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid te behandelen. Als je een van die twee aandoeningen hebt, is het erg belangrijk om je strikt aan het glutenvrije dieet te houden. Als uw voedingsdoel is om gewicht te verliezen of gezonder te worden in het algemeen, kunt u beter een dieet proberen dat specifiek bedoeld is om die resultaten te leveren.

Het glutenvrije dieet kan overweldigend zijn wanneer je voor het eerst begint, maar je zult waarschijnlijk merken dat glutenvrij eten na verloop van tijd een tweede natuur wordt en dat er tal van heerlijke en voedzame voedingsmiddelen zijn om uit te kiezen.

Veelgestelde vragen


 • Is het glutenvrije dieet belangrijk om te volgen als ik coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid heb?

  Ja, het is van cruciaal belang. Als u bent gediagnosticeerd met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid, moet u een glutenvrij dieet volgen voor het leven. Hoewel onderzoek aan de gang is, is er geen remedie voor coeliakie en de enige behandeling is het glutenvrije dieet.


 • Zal het glutenvrije dieet me helpen mijn gezondheid te verbeteren als ik geen coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid heb?

  Waarschijnlijk niet. Er zijn een paar aandoeningen, waaronder onvruchtbaarheid en reumatoïde artritis, waar medisch onderzoek aangeeft dat een glutenvrij dieet kan helpen. Onderzoek naar andere aandoeningen, waaronder psychische aandoeningen en sommige auto-immuunziekten, is niet zo veelbelovend geweest. Dus in de meeste gevallen is het onwaarschijnlijk dat u een echt voordeel zult zien van het verwijderen van gluten uit uw dieet.


 • Zal glutenvrij gaan me helpen gewicht te verliezen?

  Nogmaals, waarschijnlijk niet. Sommige mensen vinden dat ze wat kilo’s kunnen verliezen als bijwerking van glutenvrij eten. Maar hun gewichtsverlies kan meer optreden omdat ze zoveel soorten voedsel hebben geëlimineerd – en daarom zoveel mogelijkheden om te snacken en te eten in het algemeen hebben geëlimineerd – dan omdat ze geen gluten meer eten.


 • Betekent het volgen van het glutenvrije dieet dat ik brood moet opgeven?

  Nee, zeker niet! Het betekent wel dat je alleen glutenvrij brood moet eten (en ook glutenvrije broodjes en glutenvrije crackers). Glutenvrij brood heeft in de loop der jaren een vrij slechte (en soms welverdiende) reputatie opgebouwd omdat het kruimelig en droog is, maar tegenwoordig smaken glutenvrije broodproducten en voelen ze bijna als het tarwebevattende brood dat ze moeten vervangen.


 • Betekent het volgen van het glutenvrije dieet dat ik alle granen moet opgeven?

  Nogmaals, helemaal niet. Er zijn vele, vele commop (en meer exotische) glutenvrije granen kun je eten. Rijst is bijvoorbeeld glutenvrij en maïs is ook glutenvrij. Quinoa, teff, tapioca en sorghum zijn allemaal glutenvrij. Sommige mensen eten koolhydraatarm / graanarm naast het volgen van het glutenvrije dieet, maar je hoeft niet koolhydraatarm te zijn om glutenvrij te zijn.


 • Kan ik uit eten gaan als ik het glutenvrije dieet volg?

  Ja, zeker: veel restaurants bieden glutenvrije menu’s. Zelfs in restaurants die geen specifiek glutenvrij menu hebben, is het meestal mogelijk om met de chef-kok of de manager te praten om iets te regelen dat je kunt eten. Etnische restaurants zoals Mexicaanse, Japanse, Thaise of zelfs Italiaanse eetgelegenheden zijn vaak goede opties. Vergeet ook niet dat kruisbesmetting een mogelijkheid is. Honderd procent glutenvrij voedsel moet in een apart deel van de keuken worden gemaakt, met behulp van apart kookgerei en keukengerei.


 • Kan ik afwijken van het dieet?

  Mensen met coeliakie of niet-coeliakie glutengevoeligheid mogen niet afwijken van het glutenvrije dieet. Bij mensen met coeliakie is zelfs een klein beetje gluten – te klein om te zien – voldoende om darmschade en ongemakkelijke symptomen te veroorzaken.

“Het glutenvrije dieet is een medisch noodzakelijke manier van eten voor mensen met coeliakie en niet-coeliakie glutengevoeligheid. De meeste experts zijn het erover eens dat dit dieet alleen mag worden gebruikt wanneer dit medisch noodzakelijk is, omdat het beperken van een voedselgroep het risico op onevenwichtigheden in voedingsstoffen verhoogt. “

Wilg Jarosh, MS, RD

Er is echter ook een groep mensen die pleit voor het glutenvrije dieet als een remedie voor bijna elk gezondheidsprobleem, wat het zeker niet is. In het bijzonder hebben meerdere beroemdheden – waaronder Kourtney Kardashian en Gwyneth Paltrow – het glutenvrije dieet onderschreven. Sommigen zien het dieet als effectief bij gewichtsverlies, ook al is er weinig medisch bewijs dat het u kan helpen gewicht te verliezen.

Wanneer goed gevolgd volgens medisch advies, is het glutenvrije dieet veilig. Mensen die het glutenvrije dieet volgen, moeten echter rekening houden met verschillende voedingsstoffen, waaronder vezels en sommige B-vitamines, omdat bepaalde veel voorkomende glutenvrije voedingsmiddelen (zoals tapiocameel) schaars zijn in deze voedingsstoffen. Mensen met coeliakie of mensen die glutenvrij moeten eten, moeten een diëtist raadplegen om meer te weten te komen over natuurlijk voedzaam glutenvrij voedsel om ervoor te zorgen dat ze alles krijgen wat ze nodig hebben.