Wat is het gemiddelde gewicht voor mannen?

Wat is het gemiddelde gewicht voor mannen?
VS, New Jersey, Jersey City, Arts die mannelijke patiënt assisteert bij weegschalen in ziekenhuis

Tetra Images / Getty Images


 • Gemiddeld mannelijk gewicht
 • Gezond gewicht
 • Hoe het gemiddelde is veranderd
 • Tips om uw gewicht te beheren
 • Veelgestelde vragen

Nu obesitas wereldwijd en in de Verenigde Staten toeneemt, heeft de gemiddelde Amerikaanse man overgewicht. Hoewel het gemiddelde gewicht voor mannen varieert afhankelijk van lengte en geografische locatie, is het belangrijk op te merken dat het gemiddelde en gezonde gewicht niet hetzelfde zijn.

Mannen (en vrouwen) die overgewicht dragen, lopen een groter risico op gezondheidsproblemen, waaronder diabetes type 2, hartaandoeningen en artritis. Ontdek hoe het gemiddelde mannelijke gewicht per lengte zich verhoudt tot andere gemiddelden door de jaren heen en wat u kunt doen om een gezond gewicht te behouden.

Wat is het gemiddelde mannelijke gewicht?

De gemiddelde man in de VS ouder dan 20 jaar weegt 199,8 pond (90,62 kg). Merk op dat het gewicht de neiging heeft om toe te nemen met de leeftijd, met oudere mannen die ongeveer 200 pond (90,72 kg) wegen. Na de leeftijd van 70 jaar heeft het gewicht echter de neiging om af te nemen met de leeftijd, waarbij de gemiddelde man ongeveer 193,4 pond (87,72 kg) weegt.

Wat is een gezond gewicht voor mannen?

Bijna drie op de vier mannen in de VS wordt beschouwd als overgewicht of obesitas. Het getal op de weegschaal kan echter vaak misleidend zijn. Als u vermoedt dat u overgewicht heeft, in plaats van uw gewicht te vergelijken met het gemiddelde gewicht van andere mannen van uw leeftijd, berekent u in plaats daarvan uw body mass index (BMI).

BMI is een maat voor lichaamsvet op basis van lengte en gewicht. Volgens de National Institutes of Health (NIH) betekent een BMI tussen 25 en 29,9 overgewicht en een BMI van 30 of meer betekent obesitas. Deze BMI calculator kan u voorzien van een schatting.

Houd er rekening mee dat BMI slechts één manier is om gewicht te beoordelen en geen rekening houdt met de lichaamssamenstelling (hoeveelheid vet en spieren). Twee mannen kunnen dezelfde BMI hebben, maar voor de ene man kan het nummer een acceptabel gewicht vertegenwoordigen, terwijl het voor de andere een riskante kan vertegenwoordigen.

Kijken naar gemiddelde gewichten kan misleidend zijn. De lengte van een man, de meting van zijn midden, zijn genetica en zelfs zijn etniciteit spelen allemaal een rol in zijn algehele gezondheid, ongeacht wat hij weegt.

De volgende tabel vergelijkt het gemiddelde gewicht en de BMI voor Amerikaanse mannen in verschillende leeftijdsgroepen op basis van een gemiddelde lengte van ongeveer 69 inch, wat 5’9 ” (175,3 cm) is. Merk op dat de gemiddelde BMI-scores hoger zijn dan 25, wat als overgewicht wordt beschouwd. Bovendien is een ideaal gewicht voor een man van deze lengte ongeveer 152 pond met een BMI van 22.

Gemiddeld gewicht voor volwassen mannen in de VS (2015-2018)
Leeftijdsgroep Gemiddeld gewicht
20–29 85,54 kg (188,6 lb)
30–39 94,39 kg (208,1 lb)
40-49 93,85 kg (206,9 lb)
50-59 91,85 kg (202,5 lb)
60-69 91,26 kg (201,2 lb)
70-79 87,72 kg (193,4 lb)
80 jaar en ouder 80,51 kg (177,5 lb)

Als u moet afvallen, raadpleeg dan uw arts. Ze kunnen u helpen bij het bedenken van een veilig, beheersbaar plan voor gewichtsverlies.

Hoe is het gemiddelde gewicht voor mannen veranderd?

BMI-, gewichts-, lengte- en hoofdomtrekmetingen zijn sinds het midden van de jaren 1950 in de VS verzameld. Ze hebben onthuld, niet verrassend, dat mannen in de loop van de decennia groter – en zwaarder – zijn geworden.

Een rapport gepubliceerd in 1959 toonde aan dat het gemiddelde gewicht van mannelijke volwassenen (die 20 jaar en ouder) in de VS varieerde van 151 pond voor een man van 5 voet, 4 inch lang tot 186 pond voor een 6-voet, 1-inch lange man. Bij die gewichten zou de BMI van de kortere man ongeveer 26 zijn en de BMI van de langere man 24,5. Volgens de normen van vandaag zou de kortere man als overgewicht worden beschouwd en de langere man zou aan de hogere kant zijn van wat als een normaal gewicht wordt beschouwd.

Met betrekking tot lengte- en gewichtstrends steeg de gemiddelde lengte van een man in de VS met slechts 1 inch in de 42 jaar tussen 1960 en 2002. In diezelfde periode sprong het gemiddelde gewicht van een Amerikaanse man echter van ongeveer 166 pond naar 191 pond.

Gemiddeld mannelijk gewicht in de VS (1960-2002)

De grootste stijgingen werden gevonden bij oudere mannen:

 • Mannen tussen de 40 en 49 jaar zagen een gemiddelde gewichtstoename van 27 pond.
 • Mannen tussen de 50 en 59 jaar registreerden een toename van 28 pond.
 • Heren 60 en ouder zag een toename van 33 pond.

Hoe u uw gewicht kunt beheren

Kijken naar de gemiddelde gewichten voor mannen kan enkele algemene richtlijnen bieden voor wat andere mensen geneigd zijn te wegen, maar deze cijfers zijn niet bedoeld om een gezond gewicht voor elk individu aan te geven.

Het handhaven van een gezond gewicht omvat een verminderd risico op obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen en andere vormen van chronische ziekten. Het beheren van je gewicht kan je ook helpen om langer te leven. Probeer deze strategieën om een gewicht te bereiken dat gezond voor je is.

 • Realistische gewichtsdoelen hebben: Diëten die snel gewichtsverlies beloven, werken zelden op de lange termijn. De meeste experts zijn het erover eens dat een gezond en stabiel tempo van gewichtsverlies 1 tot 2 pond per week is. Stel realistische en duurzame doelen voor gewichtsverlies voor jezelf om gewichtsbeheersing te bevorderen.
 • Eet een gezond dieet: Voeding met een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten uit voedzame hele voedingsmiddelen is de sleutel tot het beheersen van uw gewicht en het behoud van de algehele gezondheid.
 • Blijf actiefTerwijl gezond eten essentieel is, regelmatige lichaamsbeweging die ten minste 150 minuten hartverwarmende fysieke activiteit en twee sessies krachttraining per week omvat kan gewichtsverlies en gewichtsbeheersing bevorderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook het risico op obesitas, hartaandoeningen, kanker en andere chronische gezondheidsproblemen verminderen.
 • Zorg voor voldoende rust: Onderzoek toont aan dat niet genoeg slaap kan leiden tot hormonale onevenwichtigheden, waardoor het moeilijker wordt om af te vallen en het risico op obesitas toeneemt. Het krijgen van voldoende slaap zal ook helpen om ervoor te zorgen dat je genoeg energie hebt om te oefenen. Bovendien zul je eerder gezonde voedselkeuzes maken als je goed uitgerust bent.

Een woord van bodymindspirit

Vanuit een breed perspectief kunnen dit soort statistieken een idee geven van de algemene gezondheid van de mannelijke bevolking. Ze kunnen u helpen om te zien waar u binnen de statistieken valt, wat een krachtige stimulans kan zijn om af te vallen of meer te bewegen als het duidelijk is dat u zich aan de bovenkant van het bereik bevindt voor uw lengte en leeftijd. Natuurlijk wilt u ook het perspectief van uw arts krijgen.

Veelgestelde vragen


 • Wat is het gemiddelde gewicht voor een 18-jarige man?

  Volgens de National Health and Statistics is het gemiddelde gewicht voor een 18-jarige man 166,7 pond. Dat bedrag is in de loop der jaren geleidelijk toegenomen, van 128 pond in de jaren 1970.


 • Hoe bereken je het gemiddelde lichaamsgewicht voor mannen?

  Het ideale gemiddelde lichaamsgewicht voor mannen wordt meestal berekend in kilogram: 52 kg + 1,9 kg voor elke inch over 5 voet. Daarom is het gemiddelde gewicht voor een man die 5 voet, 10 centimeter lang is 71 kilogram of 156,5 pond. Het ideale gemiddelde lichaamsgewicht varieert echter op basis van de body mass index (BMI) en andere factoren zoals leeftijd, spiertonus, atletisch vermogen en lichaamsframegrootte.


 • Wat is de gemiddelde lengte van een man in de VS?

  De gemiddelde lengte van een man in de Verenigde Staten is 5’9 “, wat 69 inch is, of 175,3 centimeter.


 • Hoe betrouwbaar is BMI als meting?

  BMI is niet erg betrouwbaar voor individueel gebruik. Het is bedoeld als een algemene bevolkingsstatistiek. Hoe zwaarder je bent, hoe nauwkeuriger het kan zijn bij het categoriseren van overgewicht en obesitas. Voor jonge mensen, gespierde mensen en oudere personen is de BMI echter niet nauwkeurig. Gespierde mensen zijn vaak vastbesloten om overgewicht te hebben wanneer hun lichaamssamenstelling en gewicht erg gezond is.

10 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. De Lorenzo A, Gratteri S, Gualtieri P, Cammarano A, Bertucci P, Di Renzo L. Waarom primaire obesitas is een ziekte?. J Transl Med. 2019;17(1):169. DOI:10.1186/s12967-019-1919-j

 2. Centra voor ziektebestrijding en -preventie. Vitale gezondheid en statistieken. Antropomorfe referentiegegevens voor kinderen en volwassenen: 2015-2018.

 3. Fryar CD, Kruszon-Moran D, Gu Q, Ogden CL. Gemiddeld lichaamsgewicht, lengte, tailleomtrek en body mass index bij volwassenen: Verenigde Staten, 1999-2000 tot en met 2015-2016. Nationale rapporten over gezondheidsstatistieken; Nr. 122. Nationaal Centrum voor Gezondheidsstatistieken, 2018.

 4. Nationaal Hart Long- en Bloedinstituut. BMI-tools.

 5. Peterson CM, Thomas DM, Blackburn GL, Hémsfield SB. Universele vergelijking voor het schatten van het ideale lichaamsgewicht en lichaamsgewicht bij elke BMI. Mevrouw Clin Nutr. 2016;103(5):1197-203. DOI:10.3945/ajcn.115.121178

 6. Ogden CL, Fryar CD, Carroll MD, Flegal KM. Gemiddelde lichaamsgewicht, lengte en body mass index, Verenigde Staten 1960-2002. Geavanceerde gegevens uit vitale en gezondheidsstatistieken; nr. 347. Nationaal Centrum voor Gezondheidsstatistieken, 2004.

 7. Flegal KM, Kit BK, Orpana H, Graubard BI. Associatie van sterfte door alle oorzaken met overgewicht en obesitas met behulp van standaard body mass index-categorieën: een systematische review en meta-analyse. JAMA. 2013;309(1):71-82. DOI:10.1001/jama.2012.113905

 8. Centra voor ziektebestrijding en -preventie. Hoeveel fysieke activiteit hebben volwassenen nodig?.

 9. Kubota Y, Evenson KR, Maclehose RF, Roetker NS, Joshu CE, Folsom AR. Fysieke activiteit en levenslang risico op hart- en vaatziekten en kanker. Med Sci Sports Exerc. 2017;49(8):1599-1605. DOI:10.1249/MSS.00000000000001274

 10. Nedeltcheva AV, Kilkus JM, Imperial J, Schoeller DA, Penev PD. Onvoldoende slaap ondermijnt de voedingsinspanningen om de adipositas te verminderen. Ann Intern Med. 2010;153(7):435-441. DOI:10.7326/0003-4819-153-7-201010050-00006


Door Vincent Iannelli, MD

Vincent Iannelli, MD, is een door de raad gecertificeerde kinderarts en fellow van de American Academy of Pediatrics. Dr. Iannelli zorgt al meer dan 20 jaar voor kinderen.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Kijken naar gemiddelde gewichten kan misleidend zijn. De lengte van een man, de meting van zijn midden, zijn genetica en zelfs zijn etniciteit spelen allemaal een rol in zijn algehele gezondheid, ongeacht wat hij weegt.

Als u moet afvallen, raadpleeg dan uw arts. Ze kunnen u helpen bij het bedenken van een veilig, beheersbaar plan voor gewichtsverlies.

De grootste stijgingen werden gevonden bij oudere mannen:

 • Mannen tussen de 40 en 49 jaar zagen een gemiddelde gewichtstoename van 27 pond.
 • Mannen tussen de 50 en 59 jaar registreerden een toename van 28 pond.
 • Mannen van 60 jaar en ouder zagen een toename van 33 pond.