Wat is het babyvoedingsdieet?

Wat is het babyvoedingsdieet?
Babyvoeding dieet

bodymindspirit / Debbie Burkhoff


 • Wat kun je eten?
 • Voors en tegens
 • Is het babyvoedingsdieet een gezonde keuze voor u?

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

Het babyvoedingsdieet is gebaseerd op het idee dat het eten van kleine potten babyvoeding om de calorie-inname te beperken, zal leiden tot snel gewichtsverlies. Het oorspronkelijke babyvoedingsdieet, dat nooit formeel werd gepubliceerd ondanks anekdotische rapporten en claims voor gewichtsverlies, riep op tot het eten van babyvoeding de hele dag gevolgd door een gewone “volwassen” maaltijd in de avond.

Sommige mensen die het dieet volgen, eten elke dag een paar potten babyvoeding als caloriearme snacks, terwijl anderen een of twee maaltijden per dag kunnen vervangen door babyvoeding en tot 14 potten per dag consumeren. Hoewel er een goede kans is om snel gewicht te verliezen op dit dieet, zullen volgers ook belangrijke voedingsstoffen uit andere voedselgroepen missen.

Het babyvoedingsdieet is bedoeld als een snelle “reiniging” of reset, niet als een eetstijl op lange termijn. Maar net als andere reinigings- of detox-diëten, wordt het niet ondersteund door enige wetenschap, noch wordt het geaccepteerd door gezondheidsexperts.

Wat experts zeggen

“Door maaltijden in te ruilen voor babyvoeding, wordt mensen snel gewichtsverlies beloofd. Het is echter moeilijk om aan de voedingsbehoeften te voldoen terwijl je voornamelijk puree eet. Experts zijn het erover eens dat het het beste is om die voor de baby’s te laten en zich te concentreren op kleinere porties normale maaltijden voor duurzaam gewichtsverlies. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

Wat kun je eten?

In de context van de rage van babyvoeding omvat “babyvoeding” potten met gepureerd fruit, groenten, granen en zelfs vlees, maar niet de peutermaaltijden die je ook in het babypad in de supermarkt kunt vinden. Naast purees zorgt het dieet ook voor gewone zwarte koffie, thee en water.

In wezen is het babyvoedingsdieet een caloriearm dieet. Omdat de porties baby-sized zijn, hebben de meeste potten niet meer dan 100 calorieën, en velen hebben er veel minder dan dat. Hoewel babyvoeding geen toegevoegd zout of veel vet bevat, kunnen sommige toegevoegde suiker bevatten. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat je alleen al uit babyvoeding voldoende eiwitten krijgt.

Wat u moet weten

Babyvoeding is over het algemeen niet gekruid, dus het toevoegen van kruiden en specerijen zal het smakelijker maken. Voor uw enkele “volwassen” maaltijd van de dag adviseren voorstanders van het dieet om het aantal calorieën op ongeveer 500 te houden, wat erg laag is. Het is belangrijk dat je deze maaltijd inpakt met veel eiwitten, vezels, volle granen en gezonde vetten om rekening te houden met de voedingsstoffen die je niet krijgt van gepureerde babyvoeding.

Voor mensen met voedselallergieën of beperkingen is het babyvoedingsdieet relatief eenvoudig te volgen. Voorgeportioneerde potten babyvoeding vermelden al hun ingrediënten op de verpakking, dus u zult waarschijnlijk geen problemen ondervinden bij het identificeren van bekende triggers die een reactie kunnen veroorzaken.

Afhankelijk van hoe strikt je het dieet volgt, kun je je de hele dag licht in het hoofd gaan voelen, omdat je niet genoeg calorieën binnenkrijgt. De overgang van reguliere vaste maaltijden naar alleen gepureerd voedsel wordt over het algemeen niet als veilig beschouwd, tenzij u onder medisch toezicht staat. Als u ervoor kiest om het babyvoedingsdieet te volgen, moet u dit slechts voor een korte periode doen om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen.

Zoals bij elk caloriearm dieet, is het vaak een goed idee om een multivitamine te nemen om het missen van micronutriënten goed te maken.

Wat te eten

 • Potten met gepureerde babyvoeding van alle soorten, waaronder fruit, groenten en vlees

 • 1-2 voedzame “volwassen” maaltijden per dag met de nadruk op eiwitten en complexe koolhydraten

 • Water, thee, koffie

Wat niet te eten

 • Alle andere voedingsmiddelen

 • Beperk of vermijd alcohol

Als u besluit om een babyvoedingsdieet te proberen, overweeg dan om slechts één maaltijd per dag te vervangen door gepureerde babyvoeding in plaats van twee om meer calorieën en voedingsstoffen binnen te krijgen. Toch wordt dit dieet niet aanbevolen, omdat het kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen en een ongezonde relatie met voedsel kan creëren.

Als u zwanger bent of gezondheidsproblemen heeft, zoals diabetes, moet u het babyvoedingsdieet niet proberen. Sommige medicijnen, zoals insuline, kunnen gevaarlijk zijn als ze niet met de juiste hoeveelheid voedsel worden ingenomen.

Voors en tegens

Pros

 • Eenvoudige portieregeling

 • Laag in vet en calorieën

 • Snel resultaat

 • Minimale voorbereiding of koken

Tegens

 • Onhoudbaar voor lange termijn

 • Zeer restrictief

 • Niet genoeg calorieën

 • Weinig eiwitten en andere voedingsstoffen

 • Duurder dan echte, hele voedingsmiddelen

Er is enige flexibiliteit in het babyvoedingsdieet. Als u bijvoorbeeld van plan bent om met vrienden af te spreken voor de lunch, kunt u uw normale maaltijd altijd overschakelen naar lunchtijd en in plaats daarvan babyvoeding eten als vervanging voor het diner. Je kunt ook kiezen hoeveel maaltijden (of snacks) je wilt vervangen door babyvoeding. Als u op reis of onderweg bent, moet u babyvoeding van tevoren inpakken. Anders is het plan vrij eenvoudig.

Ondanks de gemaksfactor is het babyvoedingsdieet geen slim plan voor gewichtsverlies. Het beperkende karakter ervan creëert een ontberingsmentaliteit rond voedsel. Bovendien kan kortdurende deprivatie een beetje gewichtsverlies bevorderen, maar u zult waarschijnlijk het gewicht terugkrijgen zodra u de normale eetgewoonten hervat.

Bovendien, als je 14 porties babyvoeding per dag consumeert, heb je veel kleine glazen potten of plastic containers om weg te gooien of te recyclen. Het bereiden van je eigen babyvoeding zou de verspilling in verband met dit dieet verminderen, maar het is waarschijnlijk niet realistisch als je weinig tijd hebt. Het eten van 14 potten voorgeportioneerde babyvoeding per dag kan ook oplopen in termen van kosten.

Is het babyvoedingsdieet een gezonde keuze voor u?

De voedingsrichtlijnen van het Amerikaanse ministerie van Landbouw 2020-2025 voor Amerikanen bevelen aan om een verscheidenheid aan voedzame voedingsmiddelen te consumeren, waaronder alle soorten groenten, peulvruchten, fruit, volle granen, zuivelproducten of lactosevrije vervangers, verrijkte sojaproducten, magere eiwitten, eieren, zeevruchten, noten en andere gezonde vetten zoals oliën.

Het babyvoedingsdieet voldoet niet aan de richtlijnen van experts over gezond eten voor gewichtsverlies. De USDA stelt voor om veel verschillende voedingsmiddelen te eten om alle voedingsstoffen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Hoewel je babyvoeding kunt vinden die is gemaakt van verschillende voedselgroepen, zijn de porties te klein voor een volwassene.

In termen van calorieën bevat 2,5 gram babyvoeding (een typische portie) ergens tussen de 20 en 100 calorieën. Het hebben van babyvoeding twee keer per dag, plus een maaltijd van 500 calorieën, voldoet niet aan de aanbevolen inname van ongeveer 1.500 calorieën per dag voor gewichtsverlies.Gebruik deze calculator om de juiste hoeveelheid calorieën te bepalen om uw doelen te bereiken.

Het babyvoedingsdieet voldoet niet aan de federale richtlijnen voor een gezond, uitgebalanceerd dieet, noch biedt het strategieën om honger te beheersen of begeleiding te bieden voor gewichtsbeheersing op lange termijn.

Gezondheidsvoordelen

Sommige voorstanders van het babyvoedingsdieet beweren dat babyvoeding gezonder is omdat ze meestal geen voedseladditieven bevatten. Babyvoeding heeft de neiging om weinig vet te bevatten en met uitzondering van gepureerd fruit en sommige groenten, kan het ook weinig suiker bevatten. Hoe dan ook, het babyvoedingsdieet is geen duurzaam plan voor gewichtsverlies.

Het is veel gezonder om echt “volwassen” voedsel te kiezen boven gepureerd voedsel dat bedoeld is voor een baby. Je hebt meer kans om tevreden te zijn met minder calorieën wanneer je hele voedingsmiddelen kiest die rijk zijn aan vezels en eiwitten.

Gezondheidsrisico

Hoewel er geen rigoureuze studies zijn over de risico’s die gepaard gaan met een babyvoedingsdieet, kan het volgen van een zeer caloriearm dieet gedurende een langere periode leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Hoewel het babyvoedingsdieet is ontworpen om op korte termijn te zijn, toont onderzoek naar vergelijkbare rage diëten aan dat snel gewichtsverlies vaak niet wordt volgehouden en dat het elimineren van hele voedselgroepen ongezonde eetgewoonten kan creëren.

Een woord van bodymindspirit

Het babyvoedingsdieet is een plan voor gewichtsverlies op korte termijn dat geen evenwichtige eetgewoonten aanleert. Hoewel het verminderen van de calorie-inname een effectieve strategie is voor gewichtsverlies, hoeft u geen toevlucht te nemen tot saaie babyvoeding. Het leren lezen van etiketten voor calorietellingen en voedingswaarden kan u helpen een duurzamer en bevredigender plan voor gewichtsverlies te ontwikkelen met heerlijk voedsel dat geschikt is voor volwassenen.

Vergeet niet dat het volgen van een dieet op lange of korte termijn misschien niet nodig voor u is en dat veel diëten die er zijn gewoon niet werken, vooral op lange termijn. Hoewel we geen rage dieettrends of niet-duurzame methoden voor gewichtsverlies onderschrijven, presenteren we de feiten zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen die het beste werkt voor uw voedingsbehoeften, genetische blauwdruk en budget en doelen.

Als je doel gewichtsverlies is, onthoud dan dat afvallen niet noodzakelijkerwijs hetzelfde is als being je gezondste zelf, en er zijn vele andere manieren om gezondheid na te streven. Lichaamsbeweging, slaap en andere levensstijlfactoren spelen ook een belangrijke rol in uw algehele gezondheid. Het beste dieet is altijd het dieet dat in balans is en past bij uw levensstijl.

Bij bodymindspirit geloven we dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een gezonde levensstijl. Succesvolle eetplannen moeten worden geïndividualiseerd en rekening houden met de hele persoon. Voordat u met een nieuw dieetplan begint, raadpleegt u uw zorgverlener of een geregistreerde diëtist, vooral als u een onderliggende gezondheidstoestand heeft.

“Door maaltijden in te ruilen voor babyvoeding, wordt mensen snel gewichtsverlies beloofd. Het is echter moeilijk om aan de voedingsbehoeften te voldoen terwijl je voornamelijk puree eet. Experts zijn het erover eens dat het het beste is om die voor de baby’s te laten en zich te concentreren op kleinere porties normale maaltijden voor duurzaam gewichtsverlies. “
Chrissy Carroll, RD, MPH

Zoals bij elk caloriearm dieet, is het vaak een goed idee om een multivitamine te nemen om het missen van micronutriënten goed te maken.

Als u zwanger bent of gezondheidsproblemen heeft, zoals diabetes, moet u het babyvoedingsdieet niet proberen. Sommige medicijnen, zoals insuline, kunnen gevaarlijk zijn als ze niet met de juiste hoeveelheid voedsel worden ingenomen.

Ondanks de gemaksfactor is het babyvoedingsdieet geen slim plan voor gewichtsverlies. Het beperkende karakter ervan creëert een ontberingsmentaliteit rond voedsel. Bovendien kan kortdurende deprivatie een beetje gewichtsverlies bevorderen, maar u zult waarschijnlijk het gewicht terugkrijgen zodra u de normale eetgewoonten hervat.

Het babyvoedingsdieet voldoet niet aan de federale richtlijnen voor een gezond, uitgebalanceerd dieet, noch biedt het strategieën om honger te beheersen of begeleiding te bieden voor gewichtsbeheersing op lange termijn.