11 manieren om Disability Pride Month te vieren (2023)

Juli is Disability Pride Month!

De afgelopen 32 jaar was juli een belangrijke maand voor de gehandicaptengemeenschap. De Americans With Disabilities Act werd aangenomen op 26 juli 1990.

Dat jaar werd Boston de eerste stad die Disability Pride Day vierde met een parade. Sindsdien hebben steden in het hele land dit voorbeeld gevolgd met marsen, optochten en parades. Bovendien verklaarde burgemeester Bill De Blasio in 2015 juli officieel tot Disability Pride Month in New York City.

Handicap is een spectrum dat een enorme uniciteit van ziekten omvat. Het is echter belangrijk om te erkennen dat, in tegenstelling tot de maatschappelijke norm, handicap niet moet worden gezien als bestaand ‘zonder’.

Als trotse gehandicapte vrouw word ik elke dag herinnerd aan de unieke kwaliteiten die mijn cerebrale parese me heeft gegeven. Ik ben empathisch, veerkrachtig en bekwaam aanpasbaar.

Een veel voorkomende misvatting over Disability Pride Month is dat het probeert de schijnwerpers van LGBTQ + Pride Month te stelen. Handicap en queerness sluiten elkaar niet uit. De realiteit van handicaps is dat we in een oneindige hoeveelheid elkaar kruisende identiteiten leven. Het vieren van handicap is het vieren van queerness en vice versa.

Disability Pride Month is een kans voor de gemeenschap die ik thuis noem om je al onze schoonheid te laten zien. Het is ook een tijd voor alle mensen met een handicap om ons lichaam te vieren zoals het is. Of je nu gehandicapt bent of een bondgenoot, Disability Pride Month zit vol met zoveel te vieren.

Hoe disability Pride Month in juli te vieren: activiteiten, ideeën en meer –

Leren

Meer informatie over Ableism

Laten we reëel zijn – leven als een gehandicapte is moeilijk. Niet alleen is er de geleefde realiteit van het hebben van een chronische ziekte, maar onze samenleving heeft nog een lange weg te gaan als het gaat om het ontmantelen van de negatieve connotaties rond handicap.

Diversability is een geweldig platform opgericht door Tiffany Yu, een activiste die op 9-jarige leeftijd gehandicapt raakte. Het bedrijf is opgericht door en voor mensen met een handicap, samen met degenen die ons steunen. Deze specifieke blogpost van hen doet geweldig werk door de oorsprong van ableism te ontleden.

Meer informatie over Disability First Language

Wanneer je het hebt over of het beschrijven van mensen in de gehandicaptengemeenschap, hoor je vaak twee verschillende zinnen worden gebruikt: “gehandicapten” versus “mensen met een handicap”. De verwisseling van deze zinnen bestendigt het gebrek aan autonomie die gehandicapten hebben over hoe we worden gerepresenteerd en gezien.

Omdat beide gebruikelijk zijn, is het moeilijk om te weten welke het meest geschikt is om te gebruiken.

Veel mensen leerden dat People First-taal (zoals “mensen met een handicap”) het meest geschikt was om te gebruiken, omdat het de persoon in de eerste plaats centraal stelde.

Al jaren dringt de gehandicaptengemeenschap echter aan op het gebruik van Disability First-taal. De uitdrukking “gehandicapten” plaatst handicaps centraal in wie we zijn en geeft ons de mogelijkheid om authentiek te leven met onze diagnoses.

People First language, oftewel de uitdrukking ‘mensen met een beperking’, anders en scheidt onze gehandicapte identiteit van wie we zijn. Deze taal en het gebruik van zinnen als “andersvaliden” bestendigen het idee dat handicap synoniem is met “minder dan”. We hebben geen verschillende woorden nodig om handicaps smakelijker te maken.

Deze post op sociale media van Disability Together en dit vaak geciteerde artikel van het Autistic Self Advocacy Network zijn geweldig in het uitleggen van de nuances van dit probleem.

People First vs. Disability First zal een gesprek blijven binnen de gehandicaptengemeenschap, omdat we geen monoliet zijn.

Over het algemeen is bij twijfel over welke taal te gebruiken, de beste vuistregel om iemand te vragen hoe ze willen worden doorverwezen. Als u zich in een situatie bevindt waarin u dat niet kunt doen, moet disability first-taal uw standaard zijn.

Lees boeken van gehandicapte auteurs

Er is geen betere manier om meer te weten te komen over mensen met een handicap dan rechtstreeks van ons. Ik raad vooral deze twee boeken aan, geschreven door mensen met een handicap over hun ervaringen:

Demystifying Disability door Emily Ladau

“Gehandicapten zijn ’s werelds grootste minderheid, naar schatting 15 procent van de wereldbevolking. Maar velen van ons – zowel gehandicapten als niet-gehandicapten – weten niet hoe ze moeten handelen, wat ze moeten zeggen of hoe ze een bondgenoot moeten zijn voor de gehandicaptengemeenschap. Demystifying Disability is een vriendelijk handboek over belangrijke handicapkwesties.”

Disability Visibility: First-Person Stories from the Twenty-First Century bewerkt door Alice Wong

“Eén op de vijf mensen in de Verenigde Staten leeft met een handicap. Sommige handicaps zijn zichtbaar, andere minder duidelijk , maar ze zijn allemaal ondervertegenwoordigd in de media en de populaire cultuur. Nu, net op tijd voor de dertigste verjaardag van de Americans with Disabilities Act,” brengt activist Alice Wong deze urgente, galvaniserende verzameling hedendaagse essays van gehandicapten samen.

Bekijk “Coda”

Er is een grote golf van films rond handicaps die lovende kritieken ontvangen. Dit jaar won “CODA” de Academy Award voor Beste Film.

CODA staat voor Kind van Dove Volwassenen. De film draait om Ruby, het enige horende lid in haar familie. Ze herontdekt haar passie voor zingen en wil dat op de universiteit nastreven. Ze worstelt echter met het verkrijgen van onafhankelijkheid, omdat haar familie van haar afhankelijk is om hun visserijbedrijf te vertalen en overeind te houden.

Deze film is echt een prachtige weergave van de interpersoonlijke realiteit van handicaps, evenals het belang van het waarborgen van toegang voor iedereen.

Je kunt CODA bekijken op Apple TV+

Onderneem actie

Bel uw gekozen functionarissen over de Air Carrier Access Amendments Act.

In 2021 introduceerden senatoren Baldwin en Langevin de Air Carrier Amendments Act die de ACAA uitbreidt die luchtvaartmaatschappijen verbiedt om passagiers met een handicap te discrimineren.

Volgens AllWheelsUp zou het amendement de bestaande wet uitbreiden met het volgende:

  • Vereisen dat het Ministerie van Transport (DOT) klachten doorverwijst naar het ministerie van Justitie, zodat individuen de mogelijkheid hebben om verhaal te halen via het rechtssysteem; dit staat bekend als een particulier vorderingsrecht.
  • Eis dat de DOT civiele boetes oplegt aan luchtvaartmaatschappijen voor het plegen van overtredingen.
  • Zorg ervoor dat nieuwe vliegtuigen zijn ontworpen om alle individuen tegemoet te komen door luchtvaartmaatschappijen te verplichten aan toegankelijkheidsnormen te voldoen. Dit omvat het zorgen voor toegankelijke zitplaatsen, veilig in- en uitstappen en visueel toegankelijke aankondigingen.

We hebben een eenvoudige handleiding gemaakt om u te helpen contact op te nemen met uw vertegenwoordigers. Wanneer u uw vertegenwoordigers belt, moet u hen vertellen over de ervaringen die uw vrienden en familie met een handicap hebben gehad tijdens het vliegen.

Doneer aan organisaties die mensen met een handicap en de doelen die ons raken centraal stellen.

Zoals hierboven vermeld, is er niet één kruispunt waar handicap niet aanwezig is. Of het nu gaat om wapengeweld, reproductieve rechten of huwelijksgelijkheid, gehandicapte mensen vechten voor het absolute minimum aan gelijkheid.

Hieronder staan een paar organisaties die u kunt ondersteunen om te helpen in de strijd voor rechtvaardigheid voor gehandicapten:

Open Deuren NYC

Open Doors is gevestigd in een instelling voor langdurige zorg op Roosevelt Island. Hun werk is gecentreerd rond hun Reality Poets. Het hele collectief bestaat uit gehandicapte creatieven die gesproken woord en kunst gebruiken om bewustzijn te creëren voor rechtvaardigheid voor gehandicapten. Veel van de stichtende dichters zijn overlevenden van wapengeweld. In de loop van de pandemie creëerde het programma de campagne #NursingHomeLivesMatter. Dit initiatief heeft invloed gehad op hoe verpleeghuisbewoners tijdens de pandemie in gevaar zijn gebracht en vergeten.

Alle wielen omhoog

All Wheels Up werkt aan veilige en toegankelijke vliegreizen. Momenteel zijn ze de enige organisatie ter wereld die rolstoelen en rolstoelen test voor reizen tijdens de vlucht. Bovendien biedt hun Fly Safe Today-programma individuen toegankelijke veiligheidsuitrusting tijdens de vlucht, zoals het CARES-harnas en de ADAPT-schommel voor veilige evacuaties.

Rollettes Los Angeles

De Rollettes zijn een rolstoeldansteam. Opgericht door Chelsie Hill in 2012, twee jaar na haar dwarslaesie, is hun missie om vrouwen te inspireren om grenzeloos te zijn door middel van dans. In hun tiende jaar houden The Rollettes all-inclusive danslessen voor alle niveaus.

Elk jaar houden ze de Rolletes Experience, een evenement van een weekend. Het evenement bevat sprekers met een spectrum van handicaps die verschillende onderwerpen bespreken, zoals moederschap, geestelijke gezondheid en meer.

Bekijk hun danshoogtepunt op YouTube. (Je zult er geen spijt van krijgen!)

Vieren

Woon een Disability Pride Month-evenement bij.

Ga de straat op en vier alles wat met een handicap te maken heeft! Bedazzle je wielen, rollator of prothese en wees niet bang. En bondgenoten – we willen jullie ook zien! Doe mee aan de viering omdat rechtvaardigheid voor gehandicapten vereist alle van ons.

Hier zijn een paar opmerkelijke gebeurtenissen:

New York: Handicap Unite FesTival

Pennsylvania: Handicap Pride PA

Illinois: Pride Parade voor gehandicapten

Missouri: FestAbility: een viering van handicaps

Californië: Disability Pride LA

Washington: Disability Pride Month – Artistieke Rechtvaardigheid Showcase

Vier goed nieuws uit de gehandicaptengemeenschap.

In 2021, in aanloop naar de Paralympische Spelen van Tokio, werd de #WeAre15 campagne gelanceerd. Dit baanbrekende initiatief brengt “organisaties uit de sport, mensenrechten, beleid, communicatie, bedrijfsleven, kunst en entertainment, samen om attitudes te veranderen en meer kansen te creëren voor personen met een handicap, evenals de mobiliteit en toegankelijkheid te verbeteren.”

De wereldwijde campagne verandert nu al het gesprek rond handicaps. In totaal heeft de boodschap van de campagne 80% van de wereldbevolking bereikt. Hun krachtige campagnelanceringsvideo heeft 750.000.000 views verzameld. De video is een aangrijpende weergave van hoe mensen met een handicap net als iedereen zijn.

Er is zoveel inherente vreugde die bestaat binnen de gehandicaptengemeenschap. Omdat we vaak tegen obstakels aanlopen, is onze gemeenschap hecht en is er altijd om een helpende hand te bieden. Of het nu gaat om het delen van overtollige medicijnen met degenen die ze nodig hebben, het vinden van en verbinden met mensen met vergelijkbare diagnoses, of het uitwisselen van aanbevelingen over handicap-positieve artsen, we proberen ervoor te zorgen dat mensen ervoor zorgen dat ze nooit alleen zijn

Hier zijn enkele artikelen die de ware lichtgevulde geest van handicap laten zien:

Voor werk

Help ervoor te zorgen dat uw werkgever inclusief arbeidsongeschiktheid is

De National Organization on Disability (NOD) werd opgericht in 1982 en was de eerste organisatie die iedereen met een handicap vertegenwoordigde.

NOD verzamelt al jaren gegevens over arbeidsgelijkheid. De NOD-werkgelegenheidstracker is voor iedereen beschikbaar om anoniem benchmarks voor inclusie van gehandicapten te beoordelen. De tracker is beschikbaar op hun site en afhankelijk van de resultaten geeft het u oplossingen over hoe uw werkgever ontbrekende benchmarks kan bereiken.

Mensen met een handicap inhuren

Mensen met een handicap zijn tot alles in staat. Wij zijn kunstenaars, artsen, CEO’s en alles wat je maar kunt bedenken. Het is niet voldoende dat bedrijven werkgevers met gelijke kansen zijn als ze niet daadwerkelijk gehandicapten in dienst nemen.

Black Disabled Creatives is een platform gemaakt door het gehandicapte model Jillian Mercado. In gesprek met Buzzfeed News zei Mercado dat ze “een platform en een plek wilde creëren waar niet alleen creatieven en merken deze mensen kunnen inhuren, maar mensen zelf die hun werk indienen, kunnen leren kennen dat er een community is zoals zij, die toegewijd zijn aan hun werk, zodat ze een soort community kunnen creëren.”

Voor school

Leer studenten over Disability Justice met behulp van de documentaire “Crip Camp”

Genomineerd voor een Academy Award voor “Best Documentary Feature”, “Crip Camp” is een film over “Camp Jened” die een zomerkamp was voor mensen met een handicap. De film beschrijft de verhalen van enkele van de kampbezoekers en hoe de gesprekken die daar ontstonden leidden tot de moderne beweging voor rechtvaardigheid voor gehandicapten.

Een schoolcurriculum, gemaakt door Dr. Bianca I. Laureano en Dr. Aiesha Turma, begeleidt studenten bij het opbouwen van hun begrip van handicaprechtvaardigheid, ableism en het belang van taal in de beweging,

Beschikbaar in het Engels en Spaans en afgestemd op Common Core Standards, het is een uitstekende aanvulling op geschiedenis en sociale studies curriculums.

Veelgestelde vragen

Wat is Disability Pride Month?

Disability Pride Month wordt jaarlijks gevierd in juli, de maand dat de Americans with Disabilities Act in 1990 werd ondertekend. Disability Pride Month is een tijd voor alle mensen met een handicap om ons lichaam te vieren zoals het is. Of je nu gehandicapt bent of een bondgenoot, Disability Pride Month zit vol met zoveel te vieren.

Is er een Disability Pride-vlag?

In 2019 ontwierp Ann Magill de Disability Pride-vlag, maar vanwege de recente creatie wordt deze nog niet veel gebruikt door de gemeenschap.

Het ontwerp van de vlag is voorzien van bliksemschichten en kleuren die verschillende delen van de gehandicaptengemeenschap vertegenwoordigen – en een zwarte achtergrond die lijden, rebellie en protest vertegenwoordigt.

Je kunt meer te weten komen over het ontwerp en de betekenis van de vlag van de American Federation for The Blind.

Wat zijn de Disability Pride Month kleuren?

Er zijn geen specifieke Disability Pride Month-kleuren. Verschillende handicaps hebben echter kleuren die aan hen zijn gekoppeld om het bewustzijn te vergroten. Sommige van deze kleuren (blauw, geel, wit, rood en groen) worden getoond in de Disability Pride-vlag.

Welke maand is Disability Pride Month?

Disability Pride Month wordt elk jaar in juli gevierd. De Americans with Disabilities Act werd in juli 1990 ondertekend en dat jaar hield Boston de eerste Disability Pride Day-viering.