21 ideeën en activiteiten om de AAPI Heritage Month (2023) te vieren

Mei is Asian American Pacific Islander Heritage Month, een viering van de vele bijdragen en prestaties van de AAPI-gemeenschap.

Gezien de enorme diversiteit van de AAPI-gemeenschap, is het belangrijk om te erkennen dat de AAPI-paraplu geen monoliet is.

In mei is het belangrijk om onze aandacht te geven aan de zorgen en behoeften van de AAPI-gemeenschap en manieren te vinden om hen op lange termijn te ondersteunen.

Hieronder vindt u bronnen en manieren om de AAPI-gemeenschap landelijk en in uw eigen gemeenschap te verheffen!

5 AAPI Heritage Month feiten om te weten

 • Asian American Pacific Islander Heritage Month was oorspronkelijk een week; het was president Carter die het in 1978 in de wet ondertekende en een week aanwees om de AAPI-gemeenschap te vieren.
 • President George H.W. Bush ondertekende in 1990 een wetsvoorstel dat de week verlengde tot de volledige maand en president Obama veranderde de naam in Asian American and Pacific Islander Heritage Month in 2009.
 • Volgens de volkstelling van 2020 zijn er 24 miljoen mensen in de Verenigde Staten die onder de paraplu van AAPI vallen, en het Pew Research Center heeft ontdekt dat Aziatische Amerikanen de snelstgroeiende etnische groep in Amerika zijn.
 • Wetgevers kozen voor mei vanwege de historische betekenis voor de AAPI-gemeenschap. Het herdenkt de immigratie van het eerste Japanse volk naar de Verenigde Staten, evenals Golden Spike Day (10 mei 1869), die de voltooiing markeerde van de transcontinentale spoorweg, grotendeels gebouwd door Chinese arbeiders.
 • Asian American Pacific Islander Heritage Month kon bestaan dankzij de tractie van de burgerrechtenbeweging in de jaren 70; ze konden momentum vinden vanwege Black History Month en Hispanic Heritage Month.

Activiteitenideeën voor Asian American Pacific Islander Heritage Month

Leren

Bekijk een documentaire over de Aziatisch-Amerikaanse geschiedenis.

Aziatisch-Amerikaanse geschiedenis is Amerikaanse geschiedenis. En een geweldige manier om ervoor te zorgen dat je goed geïnformeerd bent in mei, is door documentaires te kijken.

We raden aan om de documentaire Asian Americans van PBS te bekijken; het is een serie van vijf afleveringen over de snelst groeiende etnische groep in de Amerikaanse geschiedenis.

Doe je onderzoek.

Lees deze uitgebreide lijst met bronnen van Stop AAPI Hate. Van educatief materiaal tot een sjabloon die u kunt gebruiken om contact op te nemen met uw lokale wetgevers, deze lijst is een grote aanwinst voor zowel leden als bondgenoten van de AAPI-gemeenschap.

Bezoek een AAPI-museum in je gemeenschap.

Musea en culturele centra zijn een geweldig startpunt om meer te weten te komen over de geschiedenis van AAPI, met name de lokale impact en bijdragen die ze hebben geleverd.

Bekijk deze lijst voor enkele iconische musea in de Verenigde Staten – en overweeg ook om op Google Maps te zoeken naar kleinere, lokale musea in uw gemeenschap.

Leer het verschil tussen Aziatische Amerikanen en eilandbewoners in de Stille Oceaan.

Het begrijpen van het verschil tussen deze twee groepen is essentieel als het gaat om het vieren van AAPIHM. In de jaren 1970, met minder immigranten uit deze regio’s, was het belangrijk om samen te werken. De afgelopen jaren is er echter steeds meer kritiek op het gebruik van deze overkoepelende term – en het is waardevol om ook over dat gesprek te leren.

Luister naar podcasts van de AAPI-community.

Of je nu geïnformeerd of vermaakt wilt worden, er is een podcast die je kunt ondersteunen. We genieten van en bevelen de YouTube-samenwerkingen van Tim Chantarangsu en David So aan – en hun podcast, Dudes Behind the Foods, stelt niet teleur!

Als u op zoek bent naar meer aanbevelingen, is deze lijst een goed startpunt.

Koop boeken bij boekhandels die eigendom zijn van AAPI.

Trouwens, sommige van de onderstaande links kunnen affiliate links zijn – wat betekent dat Good Good Good een commissie kan verdienen als u een aankoop doet, zonder kosten voor u!

U kunt de AAPI-community ondersteunen door te winkelen bij lokale boekhandels die eigendom zijn van AAPI. Bekijk deze lijst met winkelpuien om te ondersteunen in Californië, Colorado, Georgia, Illinois, Michigan, New York en Oregon.

U kunt ook lokale AAPI-boekhandels ontdekken en gemakkelijk ondersteunen online via Libro.fm (via deze samengestelde lijst) of Bookshop.org (door “Asian-American &Pacific Islander-owned Bookstores” te selecteren in de vervolgkeuzelijst Filters van hun Store Locator).

Libro.fm en Bookshop.org zijn toevallig ook twee fantastische Amazon-alternatieven.

Lees boeken van AAPI-auteurs.

Terwijl u winkelt bij AAPI-boekwinkels (of uw prachtige lokale bibliotheek), moet u ook AAPI-auteurs ondersteunen en ervan leren!

De uitgeverssector heeft een diversiteitsprobleem – maar verandering is mogelijk.

Het is belangrijk en waardevol om verhalen geschreven door AAPI-auteurs een boost te geven, en wat is een betere manier om aan te tonen dat je van deze stemmen en ervaringen wilt blijven horen dan om ze financieel te ondersteunen?

Enkele aanbevelingen zijn: Minor Feelings van Cathy Park Hong (een verzameling essays), Crying in H Mart van Michelle Zauner (een memoires), Pachinko van Min Jin Lee (een roman) en Hawaii’s Story van koningin Lili’uokalani (een roman).

Volg AAPI-activisten, opvoeders en leiders op sociale media.

Om de voortdurende inspanningen om AAPI-rechten te bevorderen te ondersteunen, kunt u organisatoren volgen op sociale media en hun missie naar uw eigen gemeenschap brengen.

Enkele mensen om te volgen zijn: Amanda Nguyen (oprichter van Rise, burgerrechtenactivist), Jamaica Osorio (auteur), Ai-jen Poo (organisator van huishoudelijk personeel), Esmé Weijun Wang (auteur, eerder te gast op Sounds Good), Aditi Mayer (digitale maker van sociale rechtvaardigheid) en ik, Sara Li (journalist en voormalig Good Good Good-hoofdredacteur).

Onderneem actie

Leer hoe je Aziatische namen uitspreekt.

Een van de gemakkelijkste en meest impactvolle acties die u kunt ondernemen, is leren hoe u Aziatische namen correct kunt uitspreken.

Het voortdurend verkeerd uitspreken van een etnische naam kan worden beschouwd als een vorm van microagressie, vooral wanneer onze samenleving er geen moeite mee heeft om te leren hoe ze andere “moeilijke” namen zoals Tsjaikovski, Nietzsche of Schopenhauer moet zeggen.

Als je het niet zeker weet, vraag het dan! Zoals met de meeste dingen, voelen mensen zich gewaardeerd als je de moeite neemt.

Doneer om Aziatische migrantensekswerkers te steunen.

Red Canary Song is een prachtige non-profitorganisatie die Aziatische en migrerende sekswerkers ondersteunt. Uw donaties gaan een lange weg om hun inspanningen te helpen om deze manier van werken te decriminaliseren, een noodzaak als het gaat om het waarborgen van bescherming tegen arbeid en mensenhandel, en het verminderen van deportaties.

Doneer om Hawaiiaanse families te ondersteunen die ontheemd zijn vanwege kolonisatie.

Een van de grootste problemen waarmee Hawaii in de loop der jaren heeft geworsteld, is de verplaatsing van zijn inheemse gemeenschappen om ruimte te maken voor zowel het leger als de miljoenen toeristen die de eilanden elk jaar bezoeken. Kahumana Organic Farms is een non-profitorganisatie die dakloze gezinnen in Hawaï helpt die de tol van deze industrieën hebben geleden.

Winkel AAPI-bedrijven.

Net zoals het ondersteunen van AAPI-auteurs positieve veranderingen in de branche ondersteunt, zorgt winkelende AAPI-bedrijven ervoor dat het geld dat u uitgeeft, opnieuw wordt geïnvesteerd in deze gemeenschappen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, is Asian Founded een fantastisch startpunt.

Help geweld tegen AAPI-gemeenschappen te stoppen.

In de nasleep van de COVID-19-pandemie hebben we een alarmerende groei van het anti-Aziatische sentiment gezien. Het volgen van een omstanderbewustzijnscursus zal je helpen om te helpen bij het de-escaleren van die situaties als je er toevallig getuige van bent.

Ga naar een rally, lezing of persoonlijk evenement.

Een manier om op te komen dagen voor de AAPI-gemeenschap is om precies dat te doen: verschijnen. U kunt zoeken naar lokale evenementen in uw stad om te zien of er bijeenkomsten, protesten of lezingen zijn die gericht zijn op het ondersteunen van de AAPI-rechtenbeweging. Het tabblad Evenementen van Facebook en sites zoals Meetup of Eventbrite zijn eenvoudige manieren om erachter te komen wat er bij jou in de buurt gebeurt.

Zorg voor een maaltijd voor AAPI-ouderen.

Heart of Dinner is een in New York City gevestigde non-profitorganisatie die maaltijden verstrekt aan de meest kwetsbaren van de AAPI-gemeenschap: de ouderen. U kunt precies zien waar en naar wie uw steun gaat.

Als je in New York woont, kun je vrijwilligerswerk doen om maaltijden in te pakken, maaltijden te bezorgen, notities te schrijven of achter de schermen aan logistiek te werken. Als je ergens anders ter wereld woont, kun je doneren, een inzamelingsactie organiseren of erachter komen of er vergelijkbare lokale inspanningen zijn waaraan je kunt deelnemen.

Op het werk

Vecht voor salaristransparantie om raciale en genderloonkloven te bestrijden.

Cultureel gezien hebben we geleerd om niet te bespreken hoeveel we verdienen. Deze gewoonte is op grote schaal gebruikt als een instrument van onderdrukking en, met name binnen de AAPI-gemeenschap, heeft het ook bijgedragen aan het verder promoten van de mythe van de “modelminderheid”.

Het is ook belangrijk op te merken dat hoewel AAPI-vrouwen over het algemeen te maken hebben met de kleinste loonkloof, dat verschil sterk varieert binnen de gemeenschappen die onder die paraplu vallen.

Controleer uw vooroordelen en zet u in om rassendiscriminatie op de werkplek te bestrijden.

Hoewel de meeste studies over het inhuren van discriminatie richt zich op witte versus zwarte namen, het is niet moeilijk om af te leiden dat dit iets is dat ook andere mensen met een niet-witte achtergrond treft.

Dit, de mythe van de modelminderheid en andere vooroordelen hebben nog steeds invloed op de meeste werkplekken, dus het is belangrijk om zelf na te denken over hoe je kunt verbeteren, en actief te werken om te voorkomen dat die problemen als acceptabel worden beschouwd.

Maak een werknemersresourcegroep (of word lid van deze groep).

Employee Resource Groups zijn door werknemers geleide vrijwilligersgroepen die zijn opgericht met de bedoeling om veilige en krachtige ruimtes te bevorderen voor werknemers om zichzelf te uiten, een gemeenschap op te bouwen en ondersteuning op het werk te zoeken. Het ondersteunen van deze groepen helpt een meer divers personeelsbestand aan te trekken en vermindert de omzet op de lange termijn.

Voor kinderen & studenten

Ondersteun AAPI-leerplannen op school.

De geschiedenis van aziatisch-Amerikaanse Pacifische eilandbewoners is amerikaanse geschiedenis, hoewel niet elk schooldistrict dat nauwkeurig weerspiegelt. U kunt de voortdurende beweging ondersteunen om onze schoolkinderen meer te leren over AAPI-bijdragen aan het land in hun klaslokalen door contact op te nemen met uw lokale schooldistrict en hen te vragen meer beleid te implementeren dat deze minderheden ondersteunt en beschermt, en door te vragen dat meer materialen gemaakt door AAPI-makers en opvoeders worden uitgelicht, onderwezen en besproken.

Organiseer of vraag een AAPI-spreekbeurt voor makers aan.

Of het nu gaat om het uitnodigen van een uitnodiging om te spreken over sociale kwesties of misschien om een stand-up optreden te doen, als er een maker is waar je van houdt, je schoolbestuurders vragen om een evenement te organiseren, ondersteunt hun platform en is een geweldige manier om je gemeenschap te mobiliseren voor actieve deelname.

Kinderen leren over racisme en diversiteit.

Als je jonge kinderen hebt, is het vooral belangrijk om ze van jongs af aan te leren over het belang van diversiteit en hoe racisme ons als samenleving nog steeds beïnvloedt. Een geweldige manier om dat te doen is door media te consumeren met personages van andere rassen en etniciteiten, vooral als de leads, of door leeftijdsgeschikte boeken over het onderwerp te lezen.

Veelgestelde vragen

Welke maand is AAPI Heritage Month?

De maand mei werd geselecteerd om AAPI Heritage Month te zijn omdat het twee belangrijke gebeurtenissen in de Aziatisch-Amerikaanse geschiedenis markeert: de komst van de eerste bekende Japanse immigranten in 1843 en de voltooiing van de transcontinentale spoorweg in 1869, die werd gebouwd door Chinese immigrantenarbeiders.

Waarom is het juist belangrijk om de AAPI-gemeenschap nu te ondersteunen?

Als gevolg van de COVID-19-pandemie is er een toename van anti-Aziatische haat over de hele wereld. Met de toename van geweld tegen de AAPI-gemeenschap is het nu vooral belangrijk om te investeren in manieren om ervoor te zorgen dat onze AAPI-gemeenschappen zich veilig voelen.

Met welke problemen wordt de AAPI-gemeenschap geconfronteerd?

Xenofobie is een institutionele barrière die het voor de AAPI-gemeenschap moeilijk maakt om gelijkheid in Amerika te bereiken. Bronnen zoals vertaaldiensten, toegang tot gezondheidszorg en onderwijs en bewustzijn van omstanders helpen echter het leven van Aziatische Amerikanen en eilandbewoners in de Stille Oceaan in de VS gemakkelijker te maken.

Wat is het thema voor de Asian American and Pacific Islander Heritage Month van 2022?

Hoewel roterende thema’s misschien gebruikelijk zijn voor veel feestdagen en erfgoedmaanden over de hele planeet, is er in de Verenigde Staten geen jaarlijks thema voor AAPI Heritage Month. In Canada is het thema van 2022 “het voortzetten van een erfenis van grootsheid”.

Wat zijn enkele hashtags om te gebruiken voor AAPI Heritage Month?

 • #aapihm
 • #apihm
 • #aapiheritagemonth
 • #aapimonth
 • #asianlivesmatter
 • #stopasianhate
 • #stopaapihate
 • #justiceforasianwomen

Inhoudsopgave