Wat is de anti-dieetbeweging?

Wat is de anti-dieetbeweging?
Vrouw bij supermarkt

Getty Images / d3sign


 • Geschiedenis van de Anti-Diet Movement
 • Wat betekent anti-dieet?
 • Wat dit voor u betekent
 • Veelgestelde vragen

In de media, televisie, reclame en zelfs dagelijkse spraak heeft de westerse cultuur het idee gepromoot dat een gezond persoon in één mal past. Er is geïmpliceerd dat als je niet in die (vaak op uiterlijk gebaseerde) mal past, je ernaartoe moet werken. Dat is waar de dieetcultuur in het spel komt.

Onlangs zijn gesprekken over lichaamsgrootte verschoven, regerend in het idee dat gezond er op een bepaalde manier uitziet, waardoor individuen worden aangemoedigd om de beperking en druk die de dieetcultuur heeft gecreëerd, los te laten. Dit kan worden omschreven als de Anti-Diet Movement.

Het begin van de anti-dieetbeweging

De Anti-Diet Movement is nauw verbonden met de Health at Every Size (HAES) aanpak. De HAES-aanpak is bedoeld als een gewichtsneutrale aanpak voor mensen van alle lichaamsmaten. Het doel van deze aanpak en beweging is om body positivity te bevorderen, een mentaal gezonde relatie met voedsel te creëren en vetfobie en stigma uit onze samenleving te verwijderen.

De “oorlog tegen obesitas” heeft veel stigma veroorzaakt in onze samenleving. Mensen zijn om vele redenen bang om dik te zijn. Of het nu gaat om sociale schaamte of de angst voor een slechte gezondheid, veel mensen wordt geleerd om koste wat het kost te voorkomen dat ze dik zijn. Dit kan en heeft geleid tot diëten, voedselangst, een slechte relatie met voedsel, het gebruik van lichaamsbeweging als straf, purgeren, verhongeren en meer. Al deze dingen kunnen leiden tot onnodige fysieke, mentale en emotionele nood. Verder is gebleken dat het huidige gewichtsstigma en afslankmethoden vaak niet succesvol zijn.

Wat betekent anti-dieet?

Van een dieet is gebleken dat het een preoccupatie met voedsel veroorzaakt. Dit leidt ertoe dat mensen “goed” en “slecht” voedsel labelen en eten behandelen als een straf- en beloningssysteem. Deze mindset veroorzaakt vaak fysieke, mentale en emotionele stress, soms leidend tot ongeordende eetgewoonten.

De Anti-Diet Movement heeft als doel intuïtief eten te bevorderen. Bij intuïtief eten ligt de focus op eten als je honger hebt en stoppen als je vol zit. Dit betekent het evalueren van externe factoren, signalen en emoties. Verder verschuift de focus naar welzijn en verwijdert de focus op lichaamsgewicht en voedseletiketten.

Een deel hiervan gebeurt via Acceptance and Commitment Therapy (ACT) vaardigheden. Dit omvat bewustzijn en acceptatie van je huidige momentervaring, zoals gedachten, emoties, verlangens en sensaties in het lichaam. Het valideren van je huidige momentervaring, terwijl je het ook kunt analyseren, kan mensen helpen herkennen of ze echt honger / vol hebben of dat externe factoren ervoor zorgen dat ze voedsel afwijzen / willen.

Onregelmatig eetgedrag

 • Frequent dieet
 • Chronische gewichtsschommelingen
 • Preoccupatie met voedsel, gewicht of lichaamsbeeld
 • Gevoelens van schuld, schaamte of verlies van controle rond voedsel
 • Oefening, voedselbeperking, vasten of purgeren als straf gebruiken

Intuïtief eten, de methode die wordt gepromoot door de Anti-Diet Movement, heeft aangetoond dat het de psychologische en gedragsmatige gezondheid verbetert in een reeks resultaten. Niet alleen dat, maar het wordt beschouwd als een waardevolle interventie voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid en het verminderen van ongeordend eetgedrag.

Volgens sommige studies heeft het echter mogelijk geen invloed op de energie-inname of de kwaliteit van uw dieet. Het belangrijkste doel is om ongeordende eetpatronen te bestrijden en te leiden tot een betere mentale en emotionele gezondheid.

Wat dit voor u betekent

Volgens Rachel Fine, geregistreerd diëtist voedingsdeskundige en gecertificeerd adviseur van intuïtief eten, “kunnen zelfs mensen met medisch verantwoorde dieetveranderingen (zoals diabetes) baat hebben bij een niet-beperkende mindset rond voedsel. Het wordt aangemoedigd dat deze consumenten een anti-dieet diëtist raadplegen voor ondersteuning.”

De anti-dieetbeweging en lichaamsbeweging

Anti-dieetpraktijken zijn niet alleen gebaseerd op wat uw bord vult, zoals het geval is met veel wellness-initiatieven, voeding en oefening beide hebben een rol. In feite bevordert de Anti-Diet Movement sporten voor de lol, wat leidt tot positieve gevoelens rond lichaamsbeweging, evenals andere voordelen.

Een positieve relatie met lichaamsbeweging kan uw cardiovasculaire gezondheid, trainingsretentie, lichaamsbeeld en relatie met voedsel verbeteren. Sommige studies suggereren dat anti-diet praktijken kunnen de kwaliteit van leven en cardiometabole risico’s verbeteren, zelfs als er geen gewichtsverlies is. Dit impliceert dat gedwongen lichaamsbeweging en schaamte niet het antwoord zijn op cardiovasculaire mortaliteit of obesitas.

De anti-dieetbeweging en het lichaamsbeeld

Hoewel een gezonde relatie met lichaamsbeweging belangrijk is, is een gezonde relatie met lichaamsbeeld en eten dat ook. Vrouwen worden vooral beïnvloed door een slecht lichaamsbeeld en eetgewoonten en zijn daarom de focus van veel studies. Anti-dieetpraktijken blijken het eten, het gewicht en psychologische factoren te verbeteren bij vrouwen die worstelen met gewicht en lichaamsbeeld.

Vrouwen zijn echter niet de enige groep mensen die ernstig wordt getroffen door gewicht en lichaamsbeeld. Een andere groep die sterk wordt beïnvloed door gewichtsbias zijn kinderen. Wanneer kinderen gewichtsbias ervaren, worden ze ook psychologisch beïnvloed en hebben ze meer kans om zich bezig te houden met schadelijk gewichtsgerelateerd gedrag. Anti-dieetpraktijken kunnen helpen om ongeordend eten bij kinderen en tieners te voorkomen en de algehele gezondheid te verbeteren naarmate ze groeien.

Is de anti-dieetbeweging voor iedereen?

De anti-dieetbeweging is bedoeld om voor iedereen toegankelijk te zijn. Als u wilt beginnen met het opnemen van anti-dieetpraktijken in uw leven, zijn hier enkele manieren om te beginnen:

 • Eet als je honger hebt, maar wees je bewust van emoties die van invloed kunnen zijn op je verlangen / gebrek aan verlangen naar voedsel
 • Stop met het labelen van voedingsmiddelen als “goed” of “slecht”
 • Stop met het gebruik van straffen (bijv. voedselbeperking, lichaamsbeweging) met betrekking tot uw eetgewoonten
 • Oefening voor de lol – er zijn veel verschillende vormen van lichaamsbeweging om te proberen (bijv. Zwemmen, fietsen, dansen)
 • Beoefen zelfzorg en zelfliefde
 • Leer meer over je lichaam en zijn behoeften
 • Neem geen deel aan diëten tenzij ze geschikt zijn voor een gezondheidstoestand en onder toezicht staan van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg
 • Wees je bewust van de media die je consumeert – de meeste dingen zijn geen weerspiegeling van de realiteit
 • Wees je bewust van de taal die jij (en anderen) gebruiken met betrekking tot gewicht en lichaamsbeeld

Een woord van bodymindspirit Fit

Werken aan het verkrijgen (of herwinnen) van een gezonde relatie met voedsel en je lichaam kan een uitdaging zijn. Het is niet gemakkelijk om plotseling je perspectief, gedrag en gedachten te veranderen – wees lief voor jezelf en erken dat dit tijd kan kosten. De hulp van een medische professional kan een uitstekend hulpmiddel zijn om uw herstelreis te helpen, vooral als u werkt aan het herstellen van een eetstoornis, ongeordend eten of een geschiedenis van jojo-diëten.

Veelgestelde vragen


 • Wat is er mis met dieetcultuur?

  Dieetcultuur richt zich op een dun ideaal lichaam, wordt bestendigd door media en leidt tot ontevredenheid over het lichaam en een slechte geestelijke gezondheid. Deze factoren leiden vaak tot ongeordend eten, dat wordt gekenmerkt door onregelmatig eetgedrag en negatieve gevoelens met betrekking tot gewicht, lichaamsbeeld en voedsel.


 • Hoe negeer je de dieetcultuur?

  Dieetcultuur is vaak de reden voor de ontwikkeling van eetstoornissen, maar het kan worden bestreden met onderwijs. Onderzoek suggereert dat voorlichting over eetstoornissen en ongeordend eten ervoor zorgt dat mensen minder geneigd zijn om deel te nemen aan de dieetcultuur. Dit betekent dat het beste wat je kunt doen is jezelf opleiden.


 • Kun je gezond eten zonder een dieet te volgen?

  Diëten leidt vaak tot het labelen van voedsel als ‘goed’ of ‘slecht’, wat leidt tot schuldgevoel en schaamte rond voedselonderwerpen. Het is voordeliger om je te concentreren op het krijgen van je lichaam de voeding die het nodig heeft.

 • Frequent dieet
 • Chronische gewichtsschommelingen
 • Preoccupatie met voedsel, gewicht of lichaamsbeeld
 • Gevoelens van schuld, schaamte of verlies van controle rond voedsel
 • Oefening, voedselbeperking, vasten of purgeren als straf gebruiken