In plaats van een muur, een binationale park te worden gebouwd op de grens van Texas en Mexico

Search

Grenssteden texas-mexico werken samen om een binationaal park te bouwen

Slechts twee jaar geleden zette de grensstad Laredo, Texas, zich schrap voor de bouw van de torenhoge stalen en betonnen grensmuur die de stad, zijn mensen en het milieu dreigde af te snijden van zijn belangrijkste waterbron – de Rio Grande-rivier.

Ijverige grassroots-inspanningen van No Border Wall Coalition (NBWC) – een coalitie bestaande uit veteranen, geestelijken, leraren, studenten, inheemse leiders en landeigenaren – maakten de weg vrij voor de annulering van niet-geconstrueerde grensmuurcontracten.

Volgens milieu-non-profitorganisatie Earthjustice bespaarde dit 71 mijl gevoelig land aan de rivier en meer dan $ 1 miljard aan belastinggeld.

Conceptuele weergave van het Binational River Park langs de Rio Grande / Rio Bravo tussen Laredo, Texas en Nuevo Laredo, Mexico.
Conceptuele weergave van het Binational River Park langs de Rio Grande / Rio Bravo tussen Laredo, Texas en Nuevo Laredo, Mexico. / Met dank aan Overland Partners

Deze overwinning stelde de stad Laredo in staat om unaniem groene lichtplannen voor te stellen voor een binationaal rivierpark – dat zal worden ontwikkeld waar de grensmuur ooit werd voorgesteld om te staan.

Ambassadeurs in de VS en Mexico, samen met stadsfunctionarissen van Laredo en Nuevo Laredo, Tamaulipas – liefkozend de “Zustersteden” genoemd – werken samen om hun gedeelde rivier te transformeren in een ecologisch herstelproject.

Dit historische binationale project zal ongeveer 6,3 mijl beslaan en zich richten op het versterken van het behoud van de Rio Grande-rivier, terwijl een gemeenschapsrecreatie- en onderwijsruimte wordt gecreëerd die de unieke en onderling verbonden relatie tussen deze twee grenssteden vertegenwoordigt.

Vanaf februari 2022 hebben de gemeenteraad van Laredo en leden van de Binational Working Group – een publiek-privaat consortium – formeel aangekondigd dat het in San Antonio gevestigde architectuur- en stedenbouwkundig bureau Overland Partners samen met de lokale partner Able City zal samenwerken om conceptuele ontwerpplannen te maken voor de eerste fase van het ecologische restauratieproject.

“We zijn geïnspireerd door het Binational River Park en enthousiast over de unieke uitdagingen die een ambitieus project van deze omvang met zich meebrengt – ecologisch, sociaal en cultureel,” vertelde Rick Archer, senior principal en CEO bij Overland Partners aan The Architect’s Newspaper.

“Samen met onze partners en belanghebbenden willen we een internationale culturele bestemming en model creëren voor samenwerking, behoud en gemeenschap.”

Volgens architectuur, interieur en designmagazine Dezeen zal het park bestaan uit drie gebieden: een 2,5 mijl lang ecologisch herstelgebied ten noordoosten van de steden, een mijl lang stuk in de stedelijke kernen langs de rivier dat zal worden omlijst door bruggen en een amfitheater zal hebben, en ten slotte een recreatiegebied dat wordt voorgesteld om zich drie mijl uit te strekken en voetgangers naar de Nuevo Laredo Zoo te leiden.

Hoewel dit project zich momenteel in een vroeg stadium bevindt, is het de bedoeling dat het vergelijkbaar is met de beroemde River Walk van San Antonio.

Een versie van dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd in De Intersectional Environmentalist Edition van de Goodnewspaper.

Word vandaag nog abonnee om uw eigen maandelijkse gedrukte krant vol met goed nieuws te krijgen.