Wat is Body Mass Index (BMI) en wat meet het?

Wat is Body Mass Index (BMI) en wat meet het?
BMI-meting

bodymindspirit / Adriana Sanchez


 • Wat meet BMI?
 • Hoe het wordt gemeten
 • Gezondheidsrisico’s van hoge BMI
 • Gezondheidsrisico’s van een lage BMI
 • Voordelen van een normale BMI
 • Vooringenomenheid en beperkingen
 • Andere meetmethoden

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Body mass index (BMI) is een berekening die soms wordt gebruikt in de gezondheidszorg als een indirecte methode om de lichaamsgewichtscategorie van een persoon te bepalen. Deze BMI-calculator kan u helpen te leren wat deze meting betekent en hoe deze zich verhoudt tot uw gezondheid en fitheid.

Wat meet BMI?

BMI is een meting die rekening houdt met uw lengte en gewicht om een berekening te maken. Deze berekening is een meting van uw lichaamsgrootte en kan worden gebruikt om te bepalen hoe uw lichaamsgewicht gerelateerd is aan uw lengte. Het is een methode om te bepalen of u mogelijk ondergewicht, gemiddeld gewicht, overgewicht of obesitas heeft, maar het heeft gebreken.

BMI is geen diagnostisch hulpmiddel en het is ook geen meting van het percentage lichaamsvet. Een hoge BMI kan al dan niet een indicator zijn van veel lichaamsvet, maar het betekent niet noodzakelijkerwijs dat een persoon overgewicht of obesitas heeft en het is alleen geen directe indicator van gezondheid.

In sommige populaties is gebleken dat BMI een redelijk betrouwbare indicator is van lichaamsvetmetingen. Maar de berekening is minder effectief in andere groepen, zoals bodybuilders en oudere volwassenen. Er zijn andere methoden die nauwkeuriger zijn in het schatten van lichaamsvet.

Hoe BMI wordt gemeten

Je BMI wordt berekend op basis van je lengte en gewicht. Het kan een startpunt zijn om te begrijpen hoe uw lichaamsvet uw algehele gezondheid kan beïnvloeden. U kunt het nummer samen met andere gezondheidsmetingen gebruiken om een gesprek met uw zorgverlener te beginnen over manieren om uw risico op ziekte te verminderen en uw algehele welzijn te verbeteren.

Keizerlijk

 • Formule: gewicht (lb) / [height (in)]2 x 703
 • Voorbeeld: gewicht = 150 lbs, hoogte = 5’5″ (65″)
 • BMI berekening: [150 / (65)2] x 703 = 24,96

Metriek

 • Formule: gewicht (kg) / [height (m)]2
 • Voorbeeld: gewicht = 68 kg, hoogte = 165 cm (1,65 m)
 • BMI berekening: 68 / (1,65)2 = 24,98

Merk op dat BMI bij kinderen anders wordt geïnterpreteerd. Er wordt gebruik gemaakt van groeigrafieken en percentielen. Als kinderen op of boven het 95e percentiel van kinderen van hun leeftijd zijn, worden ze als zwaarlijvig beschouwd.

Voor volwassenen worden BMI-resultaten als volgt geïnterpreteerd.

BMI-meting Gewichtscategorie
Onder de 18,5 Ondergewicht
18.5 – 24.9 Normaal gewicht
25.0 – 29.9 Overgewicht
30.0 en hoger Zwaarlijvig

Gezondheidsrisico’s gerelateerd aan hoge BMI

De reden dat BMI wordt gebruikt voor het screenen van de gezondheid van de algemene bevolking is te wijten aan de correlatie tussen overgewicht of obesitas en het hebben van bepaalde gezondheidsproblemen. Mensen met overgewicht of obesitas hebben een verhoogd risico op:

 • Coronaire hartziekten
 • Hypertensie
 • Artrose
 • Slaapapneu en ademhalingsproblemen
 • Sommige vormen van kanker
 • Aaien
 • Diabetes type 2

Gezondheidsrisico’s gerelateerd aan lage BMI

Hoewel een hoge BMI een indicator kan zijn voor een verhoogd gezondheidsrisico, kan een lage BMI ook een indicatie zijn van gezondheidsproblemen. Mensen met ondergewicht volgens de BMI-schaal kunnen vatbaar zijn voor:

 • Hart- en vaatziekten
 • Depressie
 • Moeite met zwanger worden (bij vrouwen)
 • Droge huid
 • Haaruitval
 • Onregelmatige menstruatie (bij vrouwen)
 • Tekorten aan voedingsstoffen
 • Osteoporose
 • Slecht immuunsysteem

Voordelen van een normale BMI

Het handhaven van een normale BMI (18,5 tot 24,9) heeft veel voordelen, waaronder het beperken van uw risico tot alle bovengenoemde gezondheidsproblemen. Niet alleen heb je minder kans op hoge bloeddruk, hartaandoeningen of diabetes, maar het handhaven van een normale BMI kan ook helpen bij een betere slaap, verbeterde bloedsomloop en zelfs betere energie gedurende de dag.

Vooringenomenheid en beperkingen

De oorspronkelijke index werd ontwikkeld om statistieken te maken over bevolkingssteekproeven met Europese mannen als basislijn. Het is sindsdien gebruikt om mensen van alle leeftijden en rassen te beoordelen, waardoor de vooringenomenheid van de makers dat het mannelijke, Europese lichaam het ideale lichaam en de maat was voor de fitheid van een persoon.

Er zijn verschillende bekende beperkingen van de body mass index. Ten eerste houdt de berekening geen rekening met leeftijd of geslacht. Mannen hebben de neiging om meer spieren te dragen dan vrouwen en dit wordt niet meegenomen in de vergelijking. BMI maakt bij de berekening geen onderscheid tussen spiermassa en vetmassa. Ook etnische en rasvariaties worden niet in aanmerking genomen.

Hoewel BMI een hulpmiddel kan zijn dat artsen gebruiken om uw gezondheidstoestand beter te begrijpen, is het geen eenzaam diagnostisch hulpmiddel. Bij het meten van uw lichaamsvetsamenstelling houden artsen ook rekening met uw dieet, levensstijl, niveau van fysieke activiteit, familiegeschiedenis en genetica, evenals andere gezondheidsscreenings.

Vooral fitness is erg belangrijk. Onderzoekers hebben ontdekt dat fit zijn de nadelige effecten van overtollig lichaamsvet tenietdoet, evenals andere traditionele cardiovasculaire risicofactoren, waaronder obesitas, metabool syndroom, type 2 diabetes mellitus en hypertensie.

Lichaamssamenstelling, lichaamsvet en BMI

Atleten die hogere niveaus van spiermassa hebben, moeten huiverig zijn voor de BMI-berekening. Omdat het BMI-getal de verschillende componenten waaruit het totale lichaamsgewicht bestaat niet kan onderscheiden, is een atleet beter gediend door een directe meting van lichaamssamenstelling en lichaamsvet te gebruiken.

De BMI-berekening wordt gebruikt om de algemene bevolking te screenen op gezondheidsrisico’s die verband houden met het hebben van te veel lichaamsvet. Deze tool werkt niet goed voor de meeste atleten die nieuwsgierig zijn naar hun lichaamssamenstelling.

Meetmethoden voor lichaamsvet

BMI meet geen lichaamsvet. Als u geïnteresseerd bent in het kennen van uw percentage vetvrije massa versus vetmassa, zijn er verschillende methoden om het vetpercentage van een lichaam te beoordelen. Deze methoden worden lichaamssamenstellingsanalyse genoemd. Enkele van de meest voorkomende metingen zijn:

 • Bio-elektrische impedantieDeze gebruikelijke methode voor het beoordelen van het lichaamsvetpercentage bepaalt het totale lichaamsgewicht, het percentage en de hoeveelheid lichaamsvet, spiermassa, water en zelfs botmassa. Hoewel metingen kunnen worden beïnvloed door het hydratatieniveau en andere factoren, bieden ze in de loop van de tijd vrij nauwkeurige resultaten. Sommige lichaamsvetschalen voor thuisgebruik gebruiken deze meetmethode.
 • Dual-energy X-ray absorptiometrie (DEXA)Dit is een röntgenscan die de botten van een persoon meet (met name hun minerale dichtheid en botverlies) om de mogelijkheden van het ontwikkelen van osteoporose te berekenen. Deze DEXA-machines hebben echter beperkingen en de technologie die veel wordt gebruikt, is niet in staat om de botten te meten bij mensen die 300 pond of meer wegen of die langer zijn dan 6 voet.
 • Diktemetingen van de huidplooi: Veel experts gebruiken deze eenvoudige methode om de lichaamssamenstelling te bepalen.
 • Onderwater wegen: Deze procedure, ook bekend als hydrodensitometrie of hydrostatisch wegen, is complex en gecompliceerd, dus het wordt zelden gebruikt.

Een woord van bodymindspirit

Hoewel body mass index voor sommige mensen een nuttig hulpmiddel kan zijn, is het slechts één getal dat altijd moet worden beschouwd in de context van andere gegevens. Praat met uw zorgverlener over de beste manier om uw BMI te begrijpen als onderdeel van een uitgebreid plan voor een goede gezondheid en een lang leven.

5 Bronnen

bodymindspirit Fit gebruikt alleen bronnen van hoge kwaliteit, waaronder peer-reviewed studies, om de feiten in onze artikelen te ondersteunen. Lees ons redactionele proces voor meer informatie over hoe we onze inhoud nauwkeurig, betrouwbaar en betrouwbaar controleren en houden.

 1. Centra voor ziektebestrijding en -preventie. Over volwassen BMI.

 2. Nationaal Instituut voor Diabetes en Spijsverterings- en Nierziekten. Gezondheidsrisico’s van overgewicht en obesitas.

 3. American Heart Vereniging. Body Mass Index (BMI) bij volwassenen.

 4. Eknoyan G. Adolphe Quetelet (1796-1874) – de gemiddelde man en indices van obesitas. Nefrol Dial Transplantatie. 2008;23(1):47-51. DOI: 10.1093/NDT/gfm517

 5. Lavie CJ, McAuley PA, Kerk TS, Milani RV, Blair SN. Obesitas en hart- en vaatziekten: implicaties met betrekking tot fitheid, vetheid en ernst in de obesitasparadox. J Am Coll Cardiol. 2014;63(14):1345-54. DOI:10.1016/j.jacc.2014.01.022

Door Elizabeth Quinn, MS

Elizabeth Quinn is een inspanningsfysioloog, sportgeneeskundeschrijver en fitnessconsulent voor bedrijfswelzijns- en revalidatieklinieken.


Bekijk ons redactionele proces

Maak kennis met onze Review Board

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

De BMI-berekening wordt gebruikt om de algemene bevolking te screenen op gezondheidsrisico’s die verband houden met het hebben van te veel lichaamsvet. Deze tool werkt niet goed voor de meeste atleten die nieuwsgierig zijn naar hun lichaamssamenstelling.