BMI en kinderen: moet u om de BMI van uw kind geven?

BMI en kinderen: moet u om de BMI van uw kind geven?
Afro-Amerikaanse vader en zijn twee dochters sporten 's ochtends thuis.

Nitat Termmee / Getty Images


 • Wat is BMI?
 • Hoe nauwkeurig is BMI voor kinderen?
 • Hoe te praten met de kinderarts van uw kind over BMI
 • Risico van focussen op BMI
 • Veelgestelde vragen

Het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk op elke leeftijd. Helaas worstelen veel kinderen en tieners met hun gewicht. Uw kinderen helpen om een gewicht te bereiken en te behouden dat geschikt is voor hun individuele overwegingen, komt hun algehele gezondheid en welzijn nu en in de toekomst ten goede.

Body mass index (BMI) is een hulpmiddel dat artsen gebruiken om gewicht te vergelijken in relatie tot lengte, wat een snelle schatting van lichaamsvet geeft. Het bepaalt ook of uw kind ondergewicht, overgewicht of op het juiste gewicht is voor hun lengte en leeftijd.

Hoewel de BMI van uw kind deel uitmaakt van hun jaarlijkse fysieke onderzoek, is het niet de enige maatregel die artsen gebruiken om het gewicht of de gezondheid te beoordelen. In feite zegt de American Academy of Pediatrics (AAP) dat BMI verre van het perfecte hulpmiddel is voor het beoordelen van gezondheid of gewicht bij kinderen en tieners.

Veel factoren beïnvloeden het gewicht van uw kind, waaronder genetica, leeftijd, metabolisme, lengte, fysieke activiteit en omgeving. BMI is slechts één meetinstrument en houdt alleen rekening met het gewicht, de lengte en de leeftijd van uw kind.

Lees verder om meer te weten te komen over de BMI, hoe nauwkeurig het is voor kinderen en hoe u er met uw kinderarts over kunt praten.

Het is belangrijk op te merken dat kinderen nooit op beperkende diëten mogen worden gezet. Meestal als de BMI buiten bereik is, is het eenvoudigweg handhaven van gewicht terwijl ze groeien de beste manier om ze naar een gezonder bereik te krijgen.

Als een ouder of verzorger hulp nodig heeft bij het plannen van maaltijden of het creëren van gezondheidsbevorderende gewoonten, is het raadplegen van een diëtist die gespecialiseerd is in kindergeneeskunde een geweldige manier om hulpmiddelen te leren en opgeleid te worden. Kinderen betrekken bij maaltijdplanning, koken en winkelen is ook geassocieerd met gezondere lichaamsgewichten en algehele gezondheid.

Wat is BMI?

BMI is een eenvoudig hulpmiddel dat gewicht met lengte vergelijkt om gewichtscategorieën te bepalen: ondergewicht, normaal gewicht, overgewicht of obesitas. Deze categorieën zijn hetzelfde voor kinderen, tieners en volwassenen.

De BMI-nummers die het gewicht van een volwassene categoriseren, werken echter niet voor kinderen en tieners. Er zijn veel redenen waarom dit niet werkt, maar vooral, kinderen groeien nog steeds en er zijn verschillen in lichaamsvet tussen jongens en meisjes.

In plaats van een reeks cijfers, wordt BMI voor kinderen en tieners gecategoriseerd als een percentiel op basis van gewicht, lengte, leeftijd en geslacht.

BMI-voor-leeftijd percentiel gewichtscategorieën zijn als volgt:

 • Ondergewicht: BMI kleiner dan 5e percentiel
 • Normaal gewicht: BMI variërend van 5e percentiel tot 84e percentiel
 • Overgewicht: BMI variërend van 85e percentiel tot 94e percentiel
 • Obesitas: BMI op of groter dan het 95e percentiel

De zorgverlener van uw kind gebruikt BMI om een algemeen idee te krijgen van de voedings-, activiteits- en gezondheidsbehoeften van uw kind.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Hoe nauwkeurig is BMI voor kinderen?

De wiskundige formule BMI werd oorspronkelijk gemaakt in de jaren 1840 als een hulpmiddel om de afmetingen van de gemiddelde man te meten. Het bleef meer dan 100 jaar ongebruikt. In de jaren 1970 gebruikten epidemiologen BMI als een gestandaardiseerd hulpmiddel voor het meten van lichaamsvet in grote populaties en vervolgens als een hulpmiddel om obesitas in studies en grote populaties te definiëren.

BMI was nooit bedoeld als een hulpmiddel om de individuele gezondheid, lichaamsvet of gewichtsstatus te beoordelen. Bovendien meet BMI lichaamsvet niet direct, het schat de status van lichaamsvet.

Bij kinderen en tieners is BMI nog minder nauwkeurig bij het beoordelen van lichaamsvet. De BMI van uw kind is geen meting van hun lichaamssamenstelling of het percentage van hoeveel van hun gewicht afkomstig is van spieren en vet.

Een studie uit 2017 gepubliceerd in BMC Kindergeneeskunde vond BMI een slecht hulpmiddel voor het meten van de totale vetmassa en het percentage van het lichaam vet bij kinderen van 9 jaar en jonger. Bij kinderen ouder dan 9 jaar vonden de onderzoekers BMI een goede indicator van de totale vetmassa, maar niet zo goed in het meten van het lichaamsvetpercentage.

Als het gaat om het beoordelen van de gezondheid en het risico op ziekte, biedt het percentage lichaamsvet een nauwkeuriger beeld dan de totale vetmassa. Het percentage lichaamsvet is hoeveel van je totale gewicht afkomstig is van vet. Als u een hoog percentage lichaamsvet heeft, ongeacht hoeveel u weegt of in welke BMI-gewichtscategorie u valt, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hartaandoeningen.

BMI is een screeningsinstrument, geen diagnostische test. Een kind met een BMI-percentiel dat buiten het normale gewichtspercentielbereik valt, mag geen alarmbellen laten afgaan. Het gebruik van BMI in combinatie met andere parameters, zoals voeding en fysieke activiteit, kan een meer afgerond beeld geven van de gezondheid en gewichtsstatus.

Hoe te praten met de kinderarts van uw kind over BMI

Als u zich zorgen maakt over het gewicht van uw kind, kunt u zich wenden tot online BMI-calculators of apps voor het bijhouden van de gezondheid om erachter te komen waar uw kind valt, zodat u actie kunt ondernemen. Hoewel BMI de go-to-tool is voor gezondheidswerkers en gezondheidsapps, is het niet de enige manier om gezondheid te meten, vooral bij kinderen en tieners.

Voordat u begint met het tellen van calorieën, praat met de kinderarts van uw kind over BMI en wat het voor uw kind betekent. Er is geen “ideaal gewicht”, vooral voor opgroeiende kinderen en tieners. En lengte en gewicht zijn niet de enige factoren die de gezondheid van uw kind beïnvloeden.

U kunt significante veranderingen in het gewicht en de lengte van uw kind zien wanneer ze in de puberteit komen. Adequate voeding is essentieel tijdens deze periode van snelle groei. Als de BMI van uw kind echter minder is dan het 5e percentiel of groter dan het 85e percentiel, is het tijd om met de kinderarts te praten voor begeleiding.

BMI’s die buiten het normale gewichtspercentielbereik vallen, zijn tekenen van mogelijke gezondheidsproblemen. Kinderen en tieners met een BMI groter dan het 95e percentiel lopen het risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk of hoog cholesterol. Kinderen die buiten het bereik van het “ideale gewicht” vallen, kunnen ook plagen en pesten ervaren, wat het gevoel van eigenwaarde kan beïnvloeden.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zegt dat kinderen en tieners met BMI’s die buiten het normale bereik vallen, verdere evaluaties en tests nodig hebben. Dit kunnen tests omvatten die de lichaamssamenstelling en het lichaamsvetpercentage beoordelen, zoals metingen van de dikte van de huidplooi.

Risico van focussen op BMI

De US Preventive Services Task Force (USPSTF) beveelt zorgverleners aan BMI te gebruiken om te screenen op obesitas bij kinderen en tieners. Te veel focussen op BMI en gewicht kan echter druk uitoefenen op uw kinderen die leidt tot ongeordend eten.

Kinderen en tieners kunnen gewichtspraat kwetsend vinden. Dit omvat ouders die over hun eigen gewicht praten of opmerkingen maken over het gewicht van hun kind, zelfs als ze met goede bedoelingen worden gezegd. Gewichtspraat is een risicofactor voor eetstoornissen.

In plaats van BMI en gewicht, focus op levensstijl en het belang van balans. Kinderen hebben goede voeding nodig voor groei en ontwikkeling. Het verstrekken van voedzame maaltijden komt de groei van uw kind ten goede en leert hen hoe ze nu en in de toekomst betere voedselkeuzes kunnen maken.

Samen eten als gezin verbetert ook de voeding. Gezinnen die samen eten, consumeren meer fruit, groenten en volle granen. Dienen als een rolmodel voor uw kind, geeft hen de mogelijkheid om de controle te houden over hun eigen lichaam en gezondheid, of lichaamsautonomie.

Als uw kind kampt met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237. Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.

Een woord van bodymindspirit

BMI is de go-to tool voor gewichtsstatusscreening voor kinderen, tieners en volwassenen. Hoewel de BMI van uw kind een belangrijk onderdeel is van hun jaarlijkse welzijnsexamen en iets dat u met de kinderarts moet bespreken, is het niet de laatste marker van gezondheid en welzijn.

In plaats van BMI, richt je je op de gewoonten van je kind. De voedings- en activiteitsgewoonten van uw kind zijn betere markers van gezondheid dan hun BMI-gewichtscategorie. Help uw kind gezonde gewoonten te creëren door evenwichtige maaltijden te bieden, voedzame snacks aan te bieden en mogelijkheden voor fysieke activiteit te creëren.

Veelgestelde vragen


 • Hoe beoordeel je de BMI bij kinderen?

  BMI is een screeningsinstrument dat potentiële gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen bij kinderen en tieners beoordeelt. Als uw kind een BMI heeft dat valt buiten de normale percentielbereiken voor hun leeftijd en geslacht, uw kinderarts kan aanvullende tests en screenings uitvoeren om beter te begrijpen wat de BMI van uw kind betekent.


 • Waarom is het moeilijk om obesitas bij kinderen te meten?

  Obesitas is moeilijk te meten bij kinderen vanwege variaties in lichaamssamenstelling per leeftijd en geslacht. BMI voor kinderen en tieners houdt rekening met deze verschillen, met behulp van BMI-for-age percentielgroeidiagrammen.

  BMI alleen kan echter niet nauwkeurig obesitas bij kinderen meten. Als een kind een BMI heeft die groter is dan het 95e percentiel, is verder testen en screenen nodig om de gewichtsstatus te beoordelen.


 • Hoeveel fysieke activiteit hebben kinderen per dag nodig?

  Fysieke activiteitsbehoeften voor kinderen zijn afhankelijk van hun leeftijd. De CDC beveelt jonge kinderen tussen de 3 en 5 jaar aan om elke dag actief te spelen. Dit kan zijn: buiten rondrennen, stoelendans spelen of zingen en dansen op hoofd, schouders, knieën en tenen.

  Kinderen van 6 tot 17 jaar moeten dagelijks 60 minuten matige tot krachtige fysieke activiteit krijgen. Wandelen, hardlopen of een potje voetballen zijn goede fysieke activiteiten voor kinderen.


 • Hoe verandert de BMI in de puberteit?

  Idealiter zou de BMI van uw kind binnen het normale gewichtsbereik moeten blijven terwijl ze groeien. De puberteit is echter een periode van snelle groei. De lengte en het gewicht van uw kind kunnen in deze tijd dramatisch stijgen, maar hun BMI moet binnen hun gebruikelijke BMI-gewichtscategorie blijven.

  De BMI-for-age percentielgroeigrafieken houden rekening met deze groeispurten en buigen omhoog rond de leeftijd waarop kinderen de puberteit bereiken.

Het is belangrijk op te merken dat kinderen nooit op beperkende diëten mogen worden gezet. Meestal als de BMI buiten bereik is, is het eenvoudigweg handhaven van gewicht terwijl ze groeien de beste manier om ze naar een gezonder bereik te krijgen.

Als een ouder of verzorger hulp nodig heeft bij het plannen van maaltijden of het creëren van gezondheidsbevorderende gewoonten, is het raadplegen van een diëtist die gespecialiseerd is in kindergeneeskunde een geweldige manier om hulpmiddelen te leren en opgeleid te worden. Kinderen betrekken bij maaltijdplanning, koken en winkelen is ook geassocieerd met gezondere lichaamsgewichten en algehele gezondheid.

Body Mass Index (BMI) is een gedateerde, bevooroordeelde meting die geen rekening houdt met verschillende factoren, zoals lichaamssamenstelling, etniciteit, ras, geslacht en leeftijd.

Ondanks dat het een gebrekkige maatregel is, wordt BMI tegenwoordig veel gebruikt in de medische gemeenschap omdat het een goedkope en snelle methode is voor het analyseren van potentiële gezondheidsstatus en -uitkomsten.

Als uw kind kampt met een eetstoornis, neem dan contact op met de hulplijn van de National Eating Disorders Association (NEDA) voor ondersteuning op 1-800-931-2237. Voor meer bronnen over geestelijke gezondheid, zie onze National Helpline Database.