Wandelingen van 30 minuten kunnen een nieuwe liefde voor lichaamsbeweging op gang brengen, hier is waarom

Wandelingen van 30 minuten kunnen een nieuwe liefde voor lichaamsbeweging op gang brengen, hier is waarom
Vrouw die buiten loopt om te oefenen

Getty Images / Dianne Gralnick


 • Voordelen van 30 minuten wandelen
 • Hoe maak je van wandelen een gewoonte
 • Veelgestelde vragen

Heb je besloten om lichaamsbeweging in je routine op te nemen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wandelen kan een ontspannende manier zijn om wat beweging te krijgen zonder speciale apparatuur nodig te hebben. Afgezien van het gemak, kan wandelen de sociale en ecologische interactie stimuleren terwijl je die stappen binnenkrijgt.

De richtlijnen voor fysieke activiteit voor Amerikanen bevelen dagelijks ten minste 60 minuten aërobe oefening aan voor kinderen en 2,5 uur per week voor volwassenen. Dit kan in eerste instantie overweldigend lijken, maar een goed begin kan elke dag een wandeling van 30 minuten zijn.

Fysieke en mentale voordelen van wandelingen van 30 minuten

Gaan wandelen heeft mentale en fysieke voordelen, zoals het verminderen van stress en het verlagen van de bloeddruk. Hier zijn enkele voordelen van wandelen als oefening.

Kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen

Hart- en vaatziekten zijn een groep hart- en vaatziekten en zijn wereldwijd de grootste oorzaak van overlijden en invaliditeit. Een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten is hypertensie of hoge bloeddruk, die mogelijk geen symptomen veroorzaakt.

30 minuten per dag wandelen kan het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Dit komt omdat het je aerobe conditie en bloeddruk verbetert, risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Kan cholesterol verlagen en helpen bij het beheersen van de bloeddruk

Wandelen kan ook je cholesterol verlagen en het risico op diabetes verminderen. Studies toonden zelfs aan dat wandelen en hardlopen vergelijkbare resultaten opleverden voor het verlagen van cholesterol, bloeddruk en het risico op diabetes.

Bijna 68 miljoen mensen hebben een hoge bloeddruk en ongeveer de helft van die mensen heeft het niet onder controle. Evenzo hebben 71 miljoen volwassenen een hoog cholesterolgehalte en tweederde van die mensen heeft het niet onder controle. Dit betekent dat een groot deel van de bevolking risico loopt op hart- en vaatziekten en diabetes – wandelen kan helpen.

Kan de botdichtheid verbeteren

Botdichtheid wordt een zorg naarmate u ouder wordt en botverlies begint te ervaren, wat kan leiden tot osteoporose. Lopen kan de botmassa niet vergroten, maar het kan het proces van botverlies vertragen.

Wandelen kan helpen de botmassa te behouden. Als u nog geen botverlies ervaart, kan wandelen naarmate u ouder wordt, helpen uw botmassa gedurende uw hele leven te behouden.

Kan depressieve symptomen verminderen

Sommigen beschouwen wandelen als de meest kosteneffectieve en therapeutische vorm van lichaamsbeweging, deels omdat het geen specifieke training of vaardigheden vereist. Alleen wandelen kan depressieve symptomen en negatieve gedachten verminderen, maar wandelen met anderen heeft nog meer voordelen.

Een studie gebaseerd op slechts 15 minuten durende wandelingen in het bos vond een vermindering van depressie, verdriet, spanning, angst, woede, vijandigheid, vermoeidheid en verwarring.

Kan sociaal welzijn bevorderen

Wandelen in groepen bevordert het sociale welzijn, vermindert gevoelens van stress en verhoogt uw algehele mentale welzijn. Over het algemeen vonden studies dat recreatief wandelen leidt tot een betere gezondheidsperceptie en geestelijke gezondheid. Hoewel wandelingen met een hogere intensiteit effectiever bleken te zijn, wordt aangenomen dat wandelingen met een lagere intensiteit ook gunstig kunnen zijn.

Kan symptomen van seizoensgebonden affectieve stoornis verminderen

Seasonal affective disorder (SAD) is een vorm van depressie veroorzaakt door seizoensgebonden veranderingen. Het is een terugkerende depressieve aandoening, vaak beginnend in de herfst en doorgaand tijdens de wintermaanden.

Een veel voorkomende behandeling voor SAD omvat lichttherapie, ook bekend als ‘zon krijgen’. Dit betekent dat korte wandelingen buiten maken kan helpen. SAD wordt vaak veroorzaakt door verminderde daglichturen in de wintermaanden, wat leidt tot kortere dagen. Dagelijks 30 minuten wandelen in de zon kan helpen om seizoensgebonden gevoelens van verdriet of gebrek aan energie tegen te gaan.

Hoe maak je van wandelingen van 30 minuten een leuke, gezonde gewoonte

Wandelen hoeft geen karwei te zijn. Wandelen is een ontspannende manier om te bewegen, en er zijn nog meer manieren om het leuk te maken. Hier zijn enkele tips van Stephanie Thomas, gecertificeerde personal trainer, gecertificeerde gezondheidscoach en gecertificeerde yogaleraar.

 • Als je alleen loopt en in een gebied zonder verkeer bent, overweeg dan om naar muziek of een podcast te luisteren.
 • Vind nieuwe wandelroutes naar help houden het landschap fris.
 • Nodig mensen uit met wie je graag tijd doorbrengt om met je mee te wandelen.

Een leuke training is er een die je eerder in een gewoonte zult veranderen. Als je moeite hebt om er een gewoonte van te maken, zijn hier enkele tips van Dave Thomas, hoofdcoach aan de Thomas Jefferson University, voor cross country en atletiek.

 • Begin met korte wandelingen met collega’s tijdens de lunchpauzes.
 • Parkeer uw auto verder weg van uw bestemmingen om wandelen aan te moedigen.
 • Creëer specifieke en haalbare korte- en langetermijndoelen.
 • Vroeg opstaan en wandelen voor het ontbijt. Door het ’s ochtends als eerste te doen, wordt het een prioriteit en een essentieel onderdeel van je dag.

Een woord van bodymindspirit Fit

Als u bestaande medische aandoeningen heeft, ouder bent dan 60 jaar of een handicap heeft, moet u met een zorgverlener praten voordat u met een wandelregime begint. Een arts kan veiligheidstips en andere belangrijke informatie over wandelen geven. Als u loopt en verwondingen oploopt of pijn of ongemak voelt, zoek dan medische hulp.

Veelgestelde vragen


 • Is het beter om sneller te lopen of langer te lopen?

  Er is niet veel onderzoek naar de vraag of het beter is om sneller te lopen voor korte periodes of langzamer voor langere periodes. Een studie gericht op personen die chronische beroertes hebben meegemaakt, onderzocht de voor- en nadelen van sneller of langer lopen. Sommige deelnemers ontdekten dat de ene methode beter voor hen was dan de andere. Geen van beide was echter merkbaar effectiever. Er moet meer onderzoek worden gedaan naar dit onderwerp voor een definitief antwoord.


 • Hoe loop je power walk?

  Een verhoogd tempo definieert power walking. Loop stevig, betrek je armen en neem kortere, snellere stappen, rol van je hiel naar je tenen en duw de ballen van je voeten af. Je armen moeten in een hoek van 90 graden blijven en bij elke stap heen en weer zwaaien.


 • Telt een wandeling als cardio?

  Volgens het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services wordt stevig wandelen beschouwd als een aërobe (of cardio) activiteit. Cardiovasculaire activiteit is elke activiteit die je hart, longen en grote spiergroepen aan het werk krijgt. Dus ja, wandelen telt als cardio.