Helpers 2022: viering van de mensen die Oekraïne helpen

Search

Het was de iconische Fred Rogers die ons vertelde: “Zoek naar de helpers. Je zult altijd mensen vinden die helpen.”

Bij Good Good Good hebben we dat tot de basis van ons werk gemaakt – om te weten dat er zelfs in tijden van extreme ontberingen altijd mensen zijn die op zoek zijn naar goed doen in de wereld, mensen die klaar zijn om het goede te ontvangen, en de meesten van ons op het snijvlak van actie ondernemen.

Het afgelopen jaar was weer een “ongekend” jaar (ugh), vol overweldigende uitdagingen en grootschalige catastrofes. Maar wat ons vooruit houdt, wat ons overeind houdt te midden van zoveel onbekenden, is het potentieel om te reageren, problemen op te lossen en voor elkaar te zorgen.

2022 luidde geweld en angst in – bedreigingen voor de gezondheidszorg (het Hooggerechtshof vernietigde Roe v. Waden), aanhoudende klimaatverandering (klimaatrampen die gebieden over de hele wereld op zijn grondvesten deden schudden), politieke onrust (Rusland viel Oekraïne binnen en blijft ongeëvenaarde mensenrechtenschendingen toebrengen) – en nog veel meer.

Maar in deze hartverscheurende momenten klampen we ons vast aan hoop. We moeten wel.

Van entertainers die hun platforms gebruiken om anderen te helpen, en demonstranten en activisten die fondsen werven en zich uitspreken om de toekomst te veranderen, tot leden van de gemeenschap die benodigdheden leveren aan hun buren in oorlog, of leiders die vechten om een einde te maken aan wapengeweld – deze kwestie viert slechts een klein deel van het werk in het centrum van alles.

Wat we het leukst vinden aan het delen en vieren van goed nieuws, is dat het rommelig en echt is; het is vol hoop, mislukking, triomf en veerkracht. Het helpt ons een nieuwe dag in te stappen met de onwrikbare overtuiging dat dingen beter worden.

En het zijn helpers als deze die deze hoop verstevigen. Terwijl we weer een jaar ingaan op het navigeren door deze ongeëvenaarde beproevingen – en de blijvende mensheid die ermee gepaard gaat – kijken we naar hen.

Elk jaar lichten we helpers uit in een aantal categorieën – en dit jaar hebben we deze categorieën gekozen:

In dit bericht belichten we Oekraïne Helpers en eenvoudige manieren om een verschil te maken:

Oekraïne Helpers om te weten —

Het volk van Oekraïne

Oekraïense vlag
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

Toen Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel, mobiliseerden Oekraïners massaal om elkaar te helpen.

Hoewel er geen manier is om elke kleine actie van gemeenschapszorg binnen en buiten de grenzen van Oekraïne te vertellen, is één ding zeker: Oekraïners blijven de verantwoordelijkheid om anderen te helpen en de noodzaak om geholpen te worden in evenwicht brengen.

Of het nu gaat om de duizenden Oekraïense Etsy-verkopers die fondsen werven via hun kunst, non-profitorganisaties die schrale oplossingen creëren voor ontheemde burgers, leraren die de wapens opnemen, onafhankelijke journalisten die verslag doen in oorlog, burgers die hun verhalen vertellen op TikTok, of zelfs lokale dierenasielen die zorgen voor huisdieren die zijn achtergelaten – het gelijktijdige gruis en mededogen van Oekraïners moet de komende jaren worden toegejuicht en opgetild.

Olga Boichak, een digitale oorlogswetenschapper in Australië, vertelde de Washington Post: “In zekere zin hebben militairen die dominantie verloren bij het framen van de oorlog, en op dit moment bepalen de burgers grotendeels hoe deze gebeurtenissen de geschiedenis in zullen gaan.”

Chef-kok José Andrés

Chef-kok José Andrés
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

Chef José Andrés is geen onbekende in het gebruik van voedsel voor het goede. De non-profitorganisatie World Central Kitchen (WCK) van de Spaanse chef-kok heeft net zo onmiddellijk gemobiliseerd als elke andere eerstehulpverlener bij crises van Australische bosbranden tot COVID-19.

Het afgelopen jaar hadden Andrés en het WCK-team potten en pannen op de grond in Oekraïne en serveerden gratis warme maaltijden aan vluchtelingen binnen 24 uur na de Russische invasie in februari, aanvankelijk langs de grens tussen Oekraïne en Polen.

Sindsdien heeft WCK meer dan 150 miljoen maaltijden in het hele land geserveerd aan iedereen in nood. Zelfs met de dreiging van geweld boven het hoofd, weigeren WCK – en Andrés – de keuken uit te komen.

“We hebben 550 restaurants en duizenden chef-koks hier in Oekraïne, en we hebben meer dan 600.000 bediend. [daily] maaltijden,” vertelde Andrés aan Food &Wine Magazine.

“Soms vereist het leven deze momenten waarop ik voedsel op een andere manier gebruik. Deze kans heeft me geholpen te beseffen dat ik restaurants en chef-koks en eten in een andere rol kan betrekken en mijn maximale mogelijkheden kan vervullen.”

President Volodymyr Zelensky

President Volodymyr Zelensky
Illustratie door Johnathan Huang voor de Goodnewspaper

In een tijd van ernstige crisis is de Oekraïense president Volodymyr Zelensky een baken van inspirerend leiderschap geweest.

Toen Rusland het land van het 44-jarige staatshoofd binnenviel, haalde zijn onfeilbare trouw aan zijn volk de krantenkoppen.

Hij verruilde een pak en stropdas voor T-shirts en broeken, sloeg het aanbod van president Biden om te evacueren af (hij zei: “Ik heb munitie nodig, geen rit”), en heeft emotie, openhartigheid of passie in zijn opmerkingen gepresenteerd – een schril contrast met de meeste historische figuren die wanhopig zijn om decorum te behouden op momenten als deze.

Hoewel het zeker niet gemakkelijk is om de leider van een land te zijn tijdens oorlog, en Zelensky fouten heeft gemaakt en zal maken, hebben zijn karakter en vastberadenheid een rimpeleffect op alle Oekraïners, omdat burgers blijven en vechten en vrijwilligers naar Oekraïne reizen om een handje te helpen met hulp in oorlogstijd.

“Ik ben hier. We leggen geen wapens neer”, zei hij in een video aan het begin van de Russische invasie. “Dat is het. Dat is alles wat ik je wilde vertellen. Glorie aan Oekraïne.”

3 manieren om Oekraïners te helpen in oorlogstijd:

  • Blijf op de hoogte van wat er in Oekraïne gebeurt. Er zijn talloze kwesties om in het nieuws te volgen, maar het is van vitaal belang dat we ons niet afkeren van deze oorlog. Uitchecken kyivindependent.com voor nieuws rechtstreeks van Oekraïense journalisten.
  • Doneer aan non-profitorganisaties die Oekraïners ondersteunen! Terwijl enorme wereldwijde organisaties belangrijk werk doen, dringen we er bij u op aan om lokale grassroots-initiatieven in Oekraïne te ondersteunen die dringend donaties nodig hebben. Begin met moveukraine.org of vostok-sos.org.
  • Blijf luidruchtig over de oorlog en deel nieuwe, vertrouwde informatie in uw netwerken. Doe mee aan een vredesprotest. Moedig uw werkgever aan om donaties te matchen. Onderneem actie.