Waarom zuivelproducten het risico op borstkanker niet verhogen

Waarom zuivelproducten het risico op borstkanker niet verhogen
Ricotta kaas op toast


Ricotta kaas op toast.

Eugene Mymrin / Getty Afbeeldingen


  • Het zuiveldebat
  • Wat het onderzoek zegt
  • Wat u moet weten

Zuivelproducten, zoals kaas, yoghurt en melk, zijn goede bronnen van calcium. En hoewel calcium wordt beschouwd als beschermend tegen het ontwikkelen van borstkanker, de algemene verbanden tussen zuivelproducten en borstkanker zijn inconsistent.

Een analyse gepubliceerd in de Amerikaans tijdschrift voor klinische voeding bundelde de gegevens van 21 eerdere studies om de associaties tussen zuivelproducten, calcium en het risico op borstkanker te onderzoeken, inclusief subtypen gedefinieerd door oestrogeenreceptorstatus. Dit is wat u moet weten over het risico op zuivel en borstkanker.

Het zuiveldebat

Er is al lang discussie over zuivelproducten en het risico op borstkanker. Sommige studies tonen aan dat calcium, vitamine D en een gunstig zuivelvet genaamd geconjugeerd linolzuur de proliferatie van kankercellen kunnen reguleren en beschermend kunnen zijn tegen borstkanker.

Zuivelproducten verhogen echter mogelijk ook circulerende insuline-achtige groeifactor-1 (IGF-1) concentraties, wat de groei van kankercellen kan bevorderen. En sommigen maken zich zorgen dat hormonen bij koeien (zowel van nature voorkomend als toegediend in de landbouw) ook het risico op borstkanker kunnen verhogen.

“Zuivel is absoluut een van de belangrijkste onderwerpen die naar voren komt met betrekking tot kanker en voeding”, zegt Shauna Lindzon, een adviserende diëtist in Toronto, Ontario, waar ze voeding doceert in een kankerondersteuningscentrum.

“De meeste mensen weten dat zuivel essentiële voedingsstoffen zoals calcium levert, maar het is gebruikelijk dat ze zich zorgen maken dat zuivel nadelige effecten kan hebben,” zegt Lindzon. “Typische zorgen zijn onder meer dat zuivel ontstekingsbevorderend kan zijn of schadelijke hormonen kan bevatten.”

Wat het onderzoek zegt

De studie waarnaar hierboven werd verwezen, bundelde informatie van meer dan 1 miljoen vrouwen, die tussen de acht en 20 jaar werden gevolgd in 21 verschillende cohortstudies. Dieet werd beoordeeld met behulp van voedselfrequentievragenlijsten, die keken naar de inname van melk, harde kaas ricotta / kwark, yoghurt en ijs.

De onderzoekers keken naar associaties tussen calcium, zuivelproducten en het risico op het ontwikkelen van invasieve borstkanker in het algemeen, evenals het risico op het ontwikkelen van subtypen van borstkanker op basis van de oestrogeenreceptorstatus.

Er zijn veel verschillende soorten borstkanker, en sommige zijn gevoelig voor specifieke hormonen in het lichaam, waaronder oestrogeen. Borstkankercellen hebben receptoren die hormonen gebruiken om hun groei te voeden. Dat betekent dat alle voedingsmiddelen of medicijnen die hun groei voeden problematisch zijn, en daarom zijn wetenschappers geïnteresseerd in hoe zuivelhormonen een rol kunnen spelen.

“Deze studie van meer dan 1 miljoen vrouwen uit 21 verschillende cohorten wees uit dat zuivelproducten over het algemeen het risico op borstkanker waarschijnlijk niet verhogen, en dat gefermenteerde zuivelproducten het risico kunnen verlagen, vooral van moeilijker te behandelen oestrogeenreceptornegatieve tumoren,” legt Marji McCullough, Senior Scientific Director, Epidemiology Research, bij de American Cancer Society, en een van de onderzoekers van de studie uit.

Wat u moet weten

De zorgen over zuivel en borstkanker werden grotendeels weggenomen. De onderzoekers vonden nul of zeer zwakke inverse associaties tussen de bestudeerde zuivelproducten, calcium (uit voedsel of supplementen) en het risico op het ontwikkelen van algehele of oestrogeenreceptor (ER) -positieve borstkanker. Verder ontdekten de onderzoekers dat bepaalde zuivelproducten, zoals yoghurt, ricottakaas en kwark, geassocieerd zijn met een zwakke vermindering van het risico op borstkanker.

Marji McCullough, ScD, RD

Zuivelproducten, over het algemeen, is het onwaarschijnlijk dat ze het risico op borstkanker verhogen, en gefermenteerde zuivelproducten kunnen het risico verlagen, vooral van moeilijker te behandelen oestrogeenreceptief-negatieve tumoren.

– Marji McCullough, ScD, RD

“Consumptie van kleine hoeveelheden yoghurt werd geassocieerd met een lager risico op borstkanker, vooral voor moeilijker te behandelen oestrogeenreceptief-negatieve tumoren,” zegt McCullough. “Cottage / ricotta kaas consumptie was geassocieerd met een lager risico op ER-kankers alleen.”

McCullough legt uit dat de redenen hiervoor onduidelijk zijn, maar mogelijk te wijten zijn aan probiotische inhoud of andere niet-gemeten correlaten van een gezonde levensstijl.

Maar voordat je opraakt en ricotta of kwark koopt, moet je er rekening mee houden dat het verschil alleen werd gezien in studies buiten Noord-Amerika. Dat komt door verschillen in voedselvoorschriften, voedselverwerking, landbouwpraktijken en / of voedingswaarden, en dat Noord-Amerikaanse versies van deze kazen mogelijk minder gunstige probiotica bevatten.

“Ik ben niet verrast door de resultaten in deze studie,” zegt Lindzon, die zegt dat zuivel veilig is om te eten voor mensen met of zonder borstkanker, en merkt op dat de nieuwe studie overeenkomt met advies van het American Institute for Cancer Research.

McCullough zegt dat het op basis van deze bevindingen onwaarschijnlijk lijkt dat het consumeren van zuivelproducten of diëten met veel calcium het risico op borstkanker zou verhogen. Ze voegt eraan toe: “omdat zuivelproducten het risico op sommige kankers kunnen verlagen, maar het risico op anderen kunnen verhogen, beveelt de American Cancer Society de consumptie van zuivelproducten niet aan voor kankerpreventie.”

Een woord van bodymindspirit

Als u van zuivelproducten houdt, weet dan dat ze waarschijnlijk veilig zijn om van te genieten en niet geassocieerd zijn met een verhoogd risico op borstkanker. Als u zuivel om welke reden dan ook vermijdt, zorg er dan voor dat u voldoende calcium uit andere bronnen krijgt.

Zuivelproducten, over het algemeen, is het onwaarschijnlijk dat ze het risico op borstkanker verhogen, en gefermenteerde zuivelproducten kunnen het risico verlagen, vooral van moeilijker te behandelen oestrogeenreceptief-negatieve tumoren.